Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 06-07-2020 13:40   Güncelleme : 06-07-2020 13:42

Dünya Evine Girmek

Dünya Evine Girmek

Toplum olarak aile kavramı bizde çok önemlidir. Hem inancımızda hem de töremizde aile toplumun temelini oluşturmaktadır. Özellikle çekirdek ailenin korunması ve muhafazası neslin devamı için hayati öneme haizdir. İçeriden ve dışardan yapılan her türlü saldırılara rağmen ayakta kalan kurumlarımızın başında aile gelmektedir.

İnsan, fıtratı gereği bunun yanında; sosyal, psikolojik, toplumsal ve biyolojik olarak da bir eşe ihtiyaç duymaktadır. Bekâr insan, sorumluluk anlamında asgari düzeyde bulunduğu için aynı zamanda bu dünyada tam anlamıyla yaşamadığı düşünülür. Evlilik ile birlikte aldığı sorumluluklardan dolayı dünya evine girmiş olmaktadır. Evlilik ve aileyi koruyan kalkan ise nikâhtır, “Nikâhta keramet olmasının” hükmü de bundan ileri gelmektedir. Bir hadiste, “Nikâhın hayırlısı külfetsiz olanıdır” diye buyurularak bu konuda aileleri zora sokmamanın önemine vurgu yapılmaktadır.

Ebedi saadetimiz olacak eş seçimi ise hayati önem taşımaktadır. Burada referansı İslam olan gençler vuslata ermiş olmakla birlikte diğerleri hüsrandadır. İslam evlilik için bir çerçeve çizerek meseleye açıklık getirmiş, sonunda da tavsiyesini iletmiştir. Buna göre; güzellik, asalet, mal, mülk, güzel ahlak ve takva bir kadınla nikâh için gereklilik olarak sıralanmış olmakla birlikte, siz güzel ahlaklı ve takva olanı seçiniz diyerek de son nokta konmuştur. Güzel ahlak ve takvanın dışındaki tüm değerlerin geçici olduğu zamana ve bunun yanında şartlara bağlı olarak değişebileceği öngörülmüştür.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN