Samsun Haber
Giriş Tarihi : 29-12-2016 10:24   Güncelleme : 29-12-2016 10:24

Dünyaca ünlü tarihi para özel koleksiyonu Samsun Piazza’da!

Şehrin cazibe merkezi Piazza, ‘Porsche Ahmet’ lakaplı ABD’li iş adamı Ahmet Sandıkçı’nın para koleksiyonuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 Dünyaca ünlü tarihi para özel koleksiyonu Samsun Piazza’da!

Samsun Haber - Dört yaşından beri hobisi olan eski para koleksiyonerliğini ABD’de mesleğe dönüştürüp, 10 milyar dolarlık servete ulaşan ve 2009 yılında yılın iş adamı seçilen Ahmet Sandıkçı’nın çok özel koleksiyonu 1 Ocak tarihine kadar Samsun Piazza AVM sanat galerisinde sergileniyor.

Eski para tutkusunu mesleğe dönüştürdü,

ABD’de yılın iş adamı seçildi…

Ahmet Sandıkçı, 4 yaşında babasının hediye ettiği eski paralarla para biriktirme tutkusuna yakalanmış. Almanya’da makine mühendisliği okumuş ve daha sonra mühendislikten kazandığı paranın çoğunu da eski dolarlara yatırmış.  Uzun yıllar eski arabaları modifiye eden Ahmet Sandıkçı, ilk modifiye ettiği araba Porsche olduğu için ‘Porsche Ahmet’ lakabını almış. Ancak mühendisliği bırakıp, tutkusunun peşinden gitmeyi tercih etmiş. 2005’te Florida’da ABD’nin ilk dolar mağazasını açan Sandıkçı, bugün ABD’de 10 milyar dolar değerindeki eski kağıt para koleksiyonunu sergilediği ve sattığı bir dükkanlar zincirinin sahibi. 2009 yılında, Ulusal Cumhuriyetçi Senato Üyeleri Komitesi (NRCC) tarafından yılın iş adamı seçilen Sandıkçı,  Amerikan tarihinde bu ödülü ilk alan Türk olmayı başardı.

ABD’de basılan TL’ye ilgi büyük.

Ahmet Sandıkçı, ABD’de asıl ilginin dolara olduğuna, buna karşın 1940’lı yıllarda Amerika’da basılan TL’nin de yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. 

Hitler amblemli 10 kuruştan Martha Washington amblemli 1 dolara çok nadir parçalar Sandıkçı’nın koleksiyonunda.

Sandıkçı, ABD tarihinde basılmış banknot çeşitlerinin yüzde 95’ini elinde bulunduruyor. Koleksiyonda Hitler’in ambleminin yer aldığı alüminyum 10 kuruş ve değeri 40 milyon doları bulan 1891 basımı Martha Washington’ın yüzünün yer aldığı 1 dolar gibi nadir parçalar var. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Türk paralarını da biriktiren ünlü koleksiyoner, Cumhuriyet dönemine ait 3 bin adet farklı parçaya sahip. Ahmet Sandıkçı, para ile ülkelerin tarihinin iç içe olduğuna inanıyor ve bu sebeple eski dolarları sadece Amerikan vatandaşlarına satmayı tercih ediyor.

 

adminadmin