Gündem
Giriş Tarihi : 15-02-2019 10:31   Güncelleme : 15-02-2019 10:31

​Ece Vahapoğlu tepkiler karşısında suskunluğunu bozdu!

Yoga belgemi Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes İçin Spor Genel Müdürlüğü’nden aldım

​Ece Vahapoğlu tepkiler karşısında suskunluğunu bozdu!

Milli Eğitim Bakanlığı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye Genelinde bütün okullarda Öğrencilere Yoga uygulaması için olur verilen firmanın sahibi yoga hocası Ece Vahapoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Yoga belgesini Gençlik ve Spor Bakanlığı Herkes İçin Spor Genel Müdürlüğü’nden aldığını kaydetti.

Vahapoğlu sosyal medya hesabından şunları yazdı:

“Türkiye genelinde okullar, öğretmenleri ve öğrencileri sevinmişken ve ben elimden geldiğince gönüllü olarak ücretsiz bu projeyi hayata geçirirken bazıları neden rahatsız olur?

Wellness ve yoga belgelerimi Devletten aldım; Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Herkes İçin Spor Federasyonu’nun eğitimleri ve sınavlarına girerek hak kazandım. Zaten yoga eğitimini devlet veriyor.

ÖTEKİ ROMANIM KURGUDUR

40 yaşındayım. 23 yaşından beri kitaplar yazıyorum. Bir romanım ve 7 kişisel gelişim kitabım var. 10 yıl önce yazdığım Öteki adlı romanım kurgudur.

Yıllardır kendini sağlıklı yaşama, spora ve topluma faydalı projelere adamış tutkulu bir birey olarak güzel işler yapmaya devam edeceğim...

Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. İyi şeyleri görmezden gelmek veya bilmeden kötülemek henüz yüksek benliğe geçilmemiş olduğunu gösteriyor.·

Yoga evrenseldir. Bir din değildir. Yoga yapanlar, o sukuneti hissedenler bilirler. Yoga yapmamış önyargılı insanları sakinliğe davet ediyorum...

Yoga bir felsefedir; insanı iyi ahlaklı olmaya teşvik eden, bedenini esneten ve güçlendiren, zihnini sakinleştiren faydalı bir öğreti ve spordur.

TÜRKİYE HERKES İÇİN SPOR FEDERASYONU YOGA KURSU VERİYOR

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanlığı Türkiye Herkes İçin Spor Genel Müdürlüğü’nün verdiği kurslar arasında Yoga da mevcut.

Genel Müdürlüğün resmi internet sitesinde Yoga hakkında verilen bilgi de şu görüşlere yer veriliyor;

“kişilerin kendilerini ve vücutlarını dinlendirdiği, çeşitli duyularının açılmasını sağladığı meditasyon yöntemlerinin en kolaylarından olan Yoga, Sanskritçe bir sözcüktür ve birleştirmek, bütünleştirmek anlamlarına gelen “yuj” kökünden türemiştir.

Bütünsel bir anlayışı olan Yoga’nın tarihi yüzyıllar öncesine dayanmakta ve anavatanı Hindistan olarak kabul edilmektedir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar, ortaya çıkan yazıt ve arkeolojik bulgular yoganın ortaya çıktığı tarih ve mekân algısının kesinlik arz etmediğini göstermiş, onu coğrafî ve tarihî sınırların ötesine taşımıştır.

Kelime anlamı olarak “bütünlük ve bütünleştirme” ifadesinden doğan Yoga’nın uygulamadaki karşılığı; bedenin fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan aynı anda farkındalığını hissettirmektir. Beden, fiziksel alanımızı temsil ederken; nefes, ruhumuzu, zihin de algımızın dolaştığı alanı temsil eder. Binlerce yıllık tarihe sahip olan bu alanı, yüzeysel bir değerlendirmeye tâbi tutmadan, bütünsel bir akım olarak düşünmek gerekir. Zira yogayı doğduğu “an”dan “şu an”a, doğup geliştiği topraklardan bu topraklara dek sahip olduğu tüm değerlerle bir bütün olarak görülmelidir. Böylece günümüzdeki birçok farklı yoga uygulamasının da kendisini bütüncül bir düzlemde görmesine yardımcı olacaktır.

Dünyanın pek çok yerinde uygulanmakta olan yoga pratikleri; pekçok farklı tarzda ve teknikte karşımıza çıkabilmektedir. Bazı yaklaşımlara göre odak; yoğun olarak meditasyon üzerine kuruluyken, bazı yaklaşımlarda da meditasyon, nefes ve bedensel hareketlerin eşit derecede uygulanması üzerine sürdürülmektedir. Federasyonumuzun çatısı altında verilen eğitimlerde ise; her ekolün bir renk olduğu gerçeği gözetilmekte; bununla birlikte bütünsel bir yaklaşım gözetilmektedir. Böylece bedensel hareketle birlikte nefes ve meditasyon uygulaması bir bütün olarak eğitimlerimizde yer bulmaktadır. Yoga nefesi genel olarak burundan alınıp, burundan verilen temel olarak rahatça ve çabasız akan doğal nefesi ifade eder. Bununla beraber bir yoga pratiği dersinde, dersin çeşitli bölümlerinde uygulanabilecek ve farklı etkilere sahip nefes teknikleri ile karşılaşılabilir. Bu teknikler; pranayama, yani nefesin belirli bir teknik kullanılarak bedende en derin ve yumuşak akışına ulaşılması olarak tarif edilir.

Yoga bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan pek çok fayda sağlamaktadır. Örneğin doğru nefes alıp vermek, bedenin doğru duruşlarını öğretmek, doğum sırasında ve doğum sonrasında annenin kendisini rahat hissetmesini sağlamak, stresle başa çıkmayı öğretmek, kişinin kendisini ve bedenini dinlemesini sağlamak yoga ile mümkün olabilmektedir. Ayrıca yoga, bedende doğru hareketlerle pek çok fiziksel rahatsızlığın azalmasında veya çözümünde etkilidir. Bu sayede sağlık sektöründe de yogadan çokça yararlanılmakta, hatta yogaya dair konular pek çok araştırmanın konusu olmaktadır.

Fiziksel bedene dair hareketler, yogada, “asana”lar yani pozlarla ifade edilir. Asana uygulamaları sayesinde amaç; bedene kazandırılan güç ve esnekliğin yanı sıra, zihnin takibinin ve ruhun hassasiyetinin de bu hareketler zincirine eşlik etmesidir. Bu durum, hareketi izleyebilecek farkındalığın zamanla gelişmesini sağlamaktadır. Asana uygulamaları, kişiyi bütün olarak yaşadığı an’a davet ederek beden, zihin ve ruhun birlikteliğine hizmet eder. Bu sayede farkındalık, temel olarak insanın kendi bedeninden başlar. Her bir hareketin kaynağı olan bedenin her bir parçasıyla iletişimde bulunmanın hissi ve bilinciyle bütünün de yeniden ve daha güçlü inşası mümkün kılınmaya çalışılır.

Yogada bedenin her bir parçasının ayrı ayrı hareketinin farkındalığı, dinamiğini kaybetmiş bedenin gündelik hayat içindeki kalitesini artıracak şekilde destekleyicidir. Yoga asanaları; bütünsel sistemin yansıması halindedir. Günlük hayatta ve başka egzersiz sistemlerinde bulunmayan pek çok hareket aralığı mevcuttur. Yoga yalnızca genç, esnek ya da çok güçlü bedenlerin yapabileceği bir disiplin değildir. Bedenin hareketini destekleyen ve beden mekaniğine uygun bir sırayla deneyimlenen pratiklerle yapılan bir çalışma şeklidir. Bu denge; içerisinde güç ve esnekliği barındırır. Her yaş ve beden tipine sahip kişilerce uygulanabilen yoga pratiği, bu parametrelerden bağımsız olarak, her bir bireyin kendi sınırları içinde uygulama alanı bulabileceği bir sistemdir.

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu olarak herhangi bir ayrım olmaksızın; yaşam kalitesini arttırmak, zihinsel, ruhsal ve bedensel olarak yaşamın her alanında dengede olabilmek amacıyla, bireylerin yaşı, cinsiyeti, sosyal statüleri ne olursa olsun onları spor ve egzersize teşvik etmek temel vizyonumuzdur. Bu amaçla Federasyonumuz, dileyen herkesin yoga disiplini ve bütünsel çalışma alanı ile tanışması ve bundan faydalanabilmesi adına “Yoga Eğitmenlik Kursları” açmaktadır. Burada amaç belli bir eğitim sürecinden geçen bireyler, kendi kendine uygulama yapabilecek aynı zamanda yogaya özgü egzersizleri uygulamak isteyenlere eğitmenlik yapabilecektir. Böylece eğitmenlerimiz daha geniş kitlelere hitap edilebilecek ve ülkemizde yoga eğitiminde resmî olarak çalışalabilecektir.

Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki Federasyonumuz, kendi bünyesinde yogaya dair tek resmî irade olmanın yanı sıra gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki bütün yoga topluluklarından bağımsız olarak çalışmaları yürütmektedir. Bu sebeple herhangi bir grup, ekol veya toplulukla anılmamakta, en yalın haliyle bireylere hizmet sunmayı hedeflemektedir. Sonuç olarak amacımız, yogaya dair uygun ve doğru bir adreste eğitim hizmeti sunmaktır. Bu kapsamda resmî olarak işlemlerin yürütülmesine olanak tanıdığımızı ve her türlü görüş, öneri ve memnuniyetlerinizi paylaşabileceğiniz bir ortam hazırladığımızı belirtmek isteriz.     

Dr. Gökhan DELİCEOĞLU

Eğitim Kurulu Başkanı

 

adminadmin