Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-09-2019 10:23   Güncelleme : 07-09-2019 10:23

Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara: Samsun'da maarif hareketi projesi kaldırılmalı!

Samsun'da uygulanan Maarif Hareketi projesinin eğitim kalitesini ileriye taşımadığını savunan Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara, 'Bu proje kaldırılmalı. Bırakın öğretmenler işini yapsın' dedi

Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara: Samsun'da maarif hareketi projesi kaldırılmalı!

Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara, 2019-2020 eğitim-öğretim yılı öncesinde açıklamalarda bulundu. Kara, yeni eğitim-öğretim yılında Maarif Hareketi projesinin olmaması gerektiğini savundu.

AMACINDAN UZAKLAŞTI

Projenin eğitim kalitesini ileriye taşımadığını söyleyen Kara, "Birçok okulda öğretmenler için angaryaya dönen Maarif Hareketi amacından uzaklaşmıştır. Samsun'da uygulanan Maarif Hareketi projesi, eğitim seviyesini yukarıya çekmiyor. Öğretmenler üzerinde ikinci bir Milli Eğitim Bakanlığı programı gibi uygulanan bu projenin tekrar gözden geçirilmesini istiyoruz. Bize göre Maarif Hareketi projesi kaldırılmalı. Biz diyoruz ki; öğretmenleri bırakın işlerini yapsınlar. Samsun’da MEM tarafından iyi niyetle başlatılan maarif hareketi böyle bir proje. Samsun’da bu proje sınava endeksli olarak çalışmaktadır. Öğrencilerimiz yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeli ve eğitim almalı" ifadelerini kullandı.

OKULLAR GÖÇEBE OLDU

Samsun'daki okulların göçebe haline geldiğini belirten Kara, "Yeni eğitim öğretim yılı başlamadan yine en büyük sıkıntıyı öğrenciler ve velileri çekti. Adrese dayalı sistem nedeniyle, kapasitesinin üzerinde dolan okullarda hem yöneticiler hem de öğrenciler sıkıntı yaşadı. Okulların sürekli yer değiştiği bir süreç yaşadık. Samsun'da merkezden taşınan liseler adeta göçebe oldu. Örnek olarak Mithat Paşa Anadolu Lisesi, 3. kez taşınıyor. Atatürk Anadolu Lisesi de aynı şekilde. Bu durum okul kültürünü ortadan kaldırdı. Okullarımız, proje okulu olduktan sonra yaşanan problemler var. Samsun'un eğitim seviyesini yükseltmek için program dahilinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişim halinde olmak istiyoruz" sözlerini kaydetti.

AÇIK NORMLAR DOLDURULAMADI

Öğretmenlerin de birçok sorunu olduğunu dile getiren Kara, "Norm kadro, eş durumu sorunları devam ediyor. Atamalarda sıra tayini uygulanmadığı için düzensizlik yaşanıyor. İl içindeki açık normlar doldurulamadığı için birçok öğretmen görevlendirme ile çalışıyor. Sözleşmeli, ücretli çalışan öğretmenler var. Yeni öğretmenlerin seminerlerle yetiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. 4+4+4 sistemi ile cumhuriyetin eğitim sistemi rafa kaldırıldı, bilimsellikten uzaklaşıldı. Ezbere eğitim verilen sınava hazırlanma odaklı bir sistem var. Uygulamalı eğitim için hiçbir olumlu adımın atılamadığı bu eğitim sisteminin başarı kriteri sınav kazanan öğrenci sayısı olunca, birçok ilimizde kendine göre bir yol izleyerek, başarı sıralamasında öne geçme yarışı içinde kendini bulmuştur. Ancak eğitimin yeteneklere göre yapılamadığı bu sistem; hem öğretmene ek yük çıkarırken, hem de farklı türdeki okulların öğrencilerine aynı ortak sınavların yapılması yeni sorunlar ortaya çıkarıyor" diye konuştu.

Haber Gazetesi - Şükrü Berk ASKAR

 

adminadmin