Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 17-03-2012 18:16   Güncelleme : 17-03-2012 18:16

Eğitim sistemi yanlış mı?

Gençlerimizin geleceğini düzgün bir şekilde planlayamadığımız gün gibi açık

Eğitim sistemi yanlış mı?
Gençlerimizin geleceğini düzgün bir şekilde planlayamadığımız gün gibi açık..
 
Bunu nereden çıkarıyoruz ,çünkü sanayici yetişmiş eleman yok diye dert yanıyor, üniversite mezunları da iş yok diye dert yanıyor.
 
O zaman akla şu soru geliyor bir gencimizin üniversite bitirmesi geleceğini
kurtarma adına yeterli olmuyorsa nerede yanlışlık yapıyoruz, tespit edip ortaya koymak gerekiyor.
 
Meslek liselerinin önünün kapanmış olması en önemli etkenlerden birisi..
Bir de ailelerin, çocuklarının ne olursa olsun bir üniversite bitirmesini istemesi..
Oysa aileler çocuklarının geçerli bir meslek sahibi olmasını istemesi daha makul, veliler belki bunu hesaplayamayabilir ama ilgililer bir çalışma yapsa hangi branşta, hangi sektörde, hangi alanda ne kadar elamana ihtiyaç varsa ihtiyaçlar tespit edilip ona göre yönlendirmeler yapılsa daha iyi olur diye düşünüyoruz.

Almanya’dan  bir örnek verelim ,cerrahi alet üretiminde eleman yetiştirmek için fabrikada eğitim veriliyor, pratiğini geliştiriyor, teoriğini de okulunda alıyor ve okulu bittiğinde fabrikada üretim yapabilir durumda oluyor.. Bundan dolayı
ne öğrenci gocunuyor ne de ailesi utanıyor, eğitimin bir iş sahibi olma, bir meslek sahibi olma, hayatını idame ettirme amaçlı olduğunu biliyor (bu bilgiyi bizle paylaşan Ahmet Bahadır Beye teşekkür ederiz)

Özellikle sanayide ara eleman ihtiyacı olan işletmelerin durumu ortadayken bir çok Üniversite ve düz lise mezunlarının durumu ortadayken hala meslek liselerinin önünün kapatılmaya çalışılması akla ziyan bir durumdur.
 
Eğitim sistemi konusunda söz söylemek belki bize düşmez  ama bize göre eksiği, yanlışı görüp bir şey söylememekte uygun olmaz..
 
Bir kere eğitimde fırsat eşitliği yok. Okullarımızda verilen eğitim maalesef çok yetersiz dershane desteği almadan üniversite kazanmak imkansızsa burada bir terslik yok mu?
 
Dershaneye gitme imkanı olmayan öğrencilerin durumu, ailelerin mahcubiyeti, ezikliği, çaresizliği  neden kimseyi rahatsız etmiyor.
Gözüken o ki eğitimde köklü bir reforma ihtiyaç var ama küçük rötuşlarla gidiyoruz.

Esen Kalın
adminadmin