Eğitim
Giriş Tarihi : 18-07-2019 09:18   Güncelleme : 18-07-2019 09:18

Eğitimci Yazar Tevfik Yılmaz Demir’den Üniversite Tercihi Yapacak Öğrencilere Uyarılar!

Eğitimci Yazar Tevfik Yılmaz Demir, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında öğrencilere ve anne babalara tercih sürecinde faydalı olacak uyarılara bulundu.

Eğitimci Yazar Tevfik Yılmaz Demir’den Üniversite Tercihi Yapacak Öğrencilere Uyarılar!

Eğitimci Yazar Tevfik Yılmaz Demir, Sınav sonrasında tercih süreci iyi yönetilemediği takdirde bir çocuğun tüm hazırlıklarının ziyan olabileceğini belirterek,

“Bu nedenle, tercihlerin nasıl yapılması gerektiği, tercihlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği, tercih süreci takviminin nasıl işlediğini bilmek ve buna göre hareket etmek en az sınavın kendisi kadar önemlidir” dedi.

Demir şöyle devam etti;

“YKS tercihlerini yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve tercih konusunun ana noktalarını adaylara söylemek eğitimci olarak bizim hiç kuşkusuz önceliklerimizdendir.

Lise ve Üniversite tercihleri yaparken dikkat edilecek hususlar:

İYİ BİR İNSAN VE VATANINA VE KÜLTÜRÜNE BAĞLI BİREY OLMASI İÇİN

Öncelikle anne babalar şunu bilmeli ve kabul etmeli; önceliğimiz kariyer olmaktan ziyade çocuklarımızın iyi birer insan olması, vatanına, milletine ve içinde var olduğu kültürüne bağlı bireyler olmalarını sağlamak olmalıdır. Milli ve manevi zırhla kuşanmış çocuklarımızın evrensel becerileri edinmeleri desteklemektir.

TERCİHLERİ ORTAK KARARLAR DOĞRULTUSUNDA YAPIN

Tercih aşamasında; sadece çocuğun kararı değil, anne babanın kararı veya sadece anne babanın hayalleri ve tercihleri değil, çocuğun gelecek planları da olmalı. Yani tercih sürecinde ortak kararlar doğrultusunda aile çocuk arasında baskının az, görüş açısının geniş olduğu bir yardımlaşma, işbirliği süreci olmalıdır.

DEVLETİ İŞ KAPISI OLARAK GÖREN TERCİHLERDEN UZAK DURUN

Tercih sürecinde genellikle çocukların bir devlet işinde kolayca istihdam edilebileceği alanlar tercih edilmektedir. Tıp Fakülteleri dışında neredeyse birçok bölüm devlet iş kapısı olmaktan çıkmış. KPSS veya diğer sınavlarla devlete alınan personel sayısı üniversitelerden mezun olan öğrenci sayısının yüzde 10’larını bile karşılamaktan uzak durumdayken tercih sürecinde devleti ilk değil son alternatif olarak görmek gerektir. Değişen dünya, devlet işlerinin daralmasına neden olurken kendini geliştiren ve gerçekleştiren kişilerin doğru üniversite ve bölümle iş hayatında öne çıkabileceğini göstermektedir. Üniversite eğitim hayatında öğrencinin kendi mesleki ve hayat deneyimlerine kattıkları en az üniversitede aldığı eğitim kadar önem kazanmaktadır. Bu nedenle üniversite sürecinde, üniversite binasının dışında da eğitim devam edecektir. Bu kabul edilerek tercih listeleri oluşturulmalıdır.

ÖNCELİK OLARAK KENDİ İLİNİZİ TERCİH EDİN

Tercihlerde hiç kuşkusuz bölüm tercihi önemlidir. Ancak bazı bölümlerin istihdam edilme oranı hangi üniversiteden mezun olunduğuyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle Türkiye’nin sayılı birkaç üniversitesinden birisini bölüm bazında kazanamıyorsanız kendi ilinizdeki üniversitenizi tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Bu size ve ailenize hem ekonomik anlamda katkı sağlayacak hem de ilinizdeki kurs, etkinlik, sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alarak üniversitenin sizlere öğretemeyeceği kazanımları elde edebileceksiniz.

POPÜLER MESLEKLER YERİNE ÇAĞIN İHTİYAÇLARINI TERCİH EDİN

Tercihler belirlenirken medyada veya toplum içinde popüler olarak görülen bölümler yerine çağın değişim sürecini dikkate alarak ihtiyaç duyulacak bölümleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Örneğin bundan beş on yıl önce bilgisayar, öğretmenlik gibi bölümler popülerken bugün bu alanlara olan ihtiyaç oldukça azalmış durumdadır. Bunun yerine yazılım, enerji, otomotiv, telekomünikasyon, hizmet sektörü, pazarlama sektörü gibi özel sektörün de talep edeceği ve hatta KOBİ’lerin de desteklediği alanlara tercihlerinizde yer verebilirsiniz.

MUTLAKA UZMANLARDAN YARDIM İSTEYİN

Tercihler konusunda hazırlanan kılavuzları dikkatli bir şekilde okuyunuz. Mutlaka uzmanlardan yardım isteyin. Yanlış tercih yapılması veya tercihler için belirlenen tarihleri kaçırmak sınavınızın da boşa gitmesine neden olabilir.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK ADAYLARA KISA BİLGİLER

- Üniversite sınavı sonuçları 18 Temmuz'da açıklanacak ve sonuçlarla birlikte öğrenciler, 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini  yapacaklar.

- Tercih listesinde yer verilmesi planlanan üniversiteler imkan varsa ziyaret edilmeli. Yoksa web sitelerinde kampüs sanal tur ile fiziki ortam görülmelidir.

- Tercihler aşamasında https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresi en iyi yardımcınız olacaktır. Bu adresi kaydetmenizde fayda var.

- Tercihler online ortamda yapılacağı için üniversite ve bölümün kodunu doğru yazdığınızdan emin olun. Tercih listenize onay vermeden önce son kontrol mutlaka yapın.

- Tercihlerinizi puana göre değil başarılı sıralamasına göre yapmanız daha etkili tercih yapmanızı sağlayacaktır.

- Tercihler konusunda şüpheleriniz, kafanızda sorularınız varsa mutlaka uzmanlardan yardım alınız.

Son olarak şunu söylemekte fayda var; çocuklarınız ister sınavla alan okulda okusun, ister bir meslek lisesinde okusun, ister sınavsız bir okulda okusun, önemli olan milli, manevi değerlerine bağlı, ülkesini seven bireyler olmalarıdır. Çocuklarımız bu değerlerden uzaksa hiç kuşkusuz en büyük sorumluluk biz anne babalarındır. Çünkü çocuklar bize Allah'ın emanetidir. Emanete ihanet edersek yetiştiremediğimiz bu çocuklar yarın ve yarınımızın cellatları olacaklardır.

adminadmin