Eğitim
Giriş Tarihi : 14-09-2017 15:38   Güncelleme : 14-09-2017 15:38

Eğitimde Dayı Modeli Benim Arkam Sağlam

Samsun’da 18 Eylül pazartesi günü ilk ders zili çalmaya hazırlanırken okullar eğitim öğretim dönemine ne kadar hazır diye sorduğumuz Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu eğitim camiasında yaşananları Akasyamhaber’e açıkladı.

Eğitimde Dayı Modeli Benim Arkam Sağlam

ÖĞRETMEN SORUNLARI HİÇE SAYILIYOR

“Samsun’da eğitim camiasında yaşanan sorunların başında ilçe milli eğitim müdürlükleri geliyor” diyen Türk Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Levent Kuruoğlu “ İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz eğitimin sadece öğrenciyle yapıldığını düşünüyorlar,  oyla eğitim öğretmen ve öğrenci ile yapılan bir yüce meslektir. Müdürlükler öğretmenlerimizi birinci Sınıf vatandaş olarak kabul etmeyerek haklarını ihlal ediyorlar. Öğretmenlerinde ihtiyacı olduğunu kabul etmeyen ilçe müdürlükleri, halini beyan etmek isteyen öğretmenlerimize insanı bir muamele de bulunmayarak göz ardı ediyor. Öğretmenlerimiz sorularına yanıt dahi alamayarak ‘işine gelmiyorsa mahkemeye git oraya git, buraya git!’ şeklinde hak istismarına uğratılıyor” şeklinde öğretmenlerin yaşamış olduğu zorlukları anlattı.

OKUL BENİM BABAMIN MALI

Başkan Levent Kuruoğlu “Okullar açılıyor önceki yıllarda olduğu gibi öğretmen kurul toplantısı, zümre toplantısı yapılmaya başlanacak. Bu toplantılarda bazı okul müdürü ve müdür yardımcısı arkadaşların öğretmenlere karşı yapılan yanlış uygulamalarda sorunlarını açıkladıklarında ‘Bu okul benim babamın malı nereye isterseniz gidin şikâyet edin’ gibi tavırlarla küçümseniyor ve hor görülüyor. Okulda nöbetçi kalan öğretmenlere nöbeti esnasında oluşacak hiçbir sorunu ‘bana sormadan deftere yazmayacaksınız’ gibi görev ihlali yaptırılan ikazlar söz konusu. Okulda yaşanan her türlü sıkıntıyı yazmak bizim görevimiz okul birilerinin kendi zevkinde olan bir kurum olamaz “ diye ifade etti.

UYGULAMALAR KEPAZELİK

Okul içerisinde ayırma ve kayırma söz konusu diyen Başkan Levent Kuruoğlu,  “ Bazı okul müdürü ve müdür yardımcıları öğrenciler arasında WhatsApp gurupları kuruluyor. Bu guruplar ile öğrencilere hafta sonu yapılacak öğrenci yetiştirme kurslarında şu isimli öğretmenleri tercih edin bu öğretmenleri tercih etmeyin gibi mesajlar atılarak birilerine çıkar sağlama maksadıyla kollamaların yapıldığı görülüyor. Böyle saçma sapan davranışlar olamaz yapılanlar kepazeliktir” diye sözlerini kaydetti.

 

BİLİNÇSİZ DAVRANIŞLAR

İlçe milli eğitim müdürlükleri kendisini kral sanıyor herhalde diyen Kuruoğlu, “ Öğrenci ve velileri düşünmeden o okulu kapattık bu okulu açtık gibi çeşitli davranışlarla sürekli faydasını zararını düşünmeden hareket ediliyor.  Öğretmen arkadaşlarımız kendisine ilçe milli eğitim kurumlarında ciddiyete alınmayan kendisine muhatap bulamayan bir durum içerisinde. Siz öğretmeni mutlu etmediğiniz motive etmediğiniz sağlıklı çalışma ortamları sağlamadığınız sürece eğitimde başarıya ulaşamazsınız” diye söyledi.

EĞİTİMDE DAYI MODELi “BENİM ARKAM SAĞLAM “

Levent Kuruoğlu, “ Ben bunları yapan o sendika bu sendika üyesi demiyorum, bizim sendikamız içerisinde de  ‘Benim arkam sağlam kime giderseniz gidin’ tavrı teşkil eden her kim varsa bu sözlerim onlara. Mülkün sahibi Allah’tır kimse kendisini mülkün sahibi sanmasın. Farklısını düşünüp bu tür davranışları yapan kimseler ahmak ve kendisini bilmezdir.  Her okul müdürünün arkasında bir sendika, yönetici, belediye başkanı, meclis üyesi, milletvekili olduğu iddiaları var. Kimse kimseye bir şey yapamıyor, okul müdürü ilçe milli eğitime, ilçe milli eğitimlerde okul müdürüne laf geçiremiyor adeta. Arkalarında ki isimlere güvenenlere sözüm, yarın öbür gün o isimler gider sonra kimsenin yüzüne bakamazsınız. Biz arkalarınızda isim var diye yapacaklarımızdan da vazgeçmeyiz. Gücümüzün yettiği kadar bu ötekileştiren zihniyetler ile savaş vereceğiz” diye açıkladı.

MÜFREDAT KARMAŞASI

Müfredat değişikliğinin eğitimde kalite artışı sağlamak için değiştirildiğine inanmıyoruz diyen Kuruoğlu, “ Değişiklik yapılmasını isteyenlerin tarihimiz ile ciddi bir sıkıntısı olduğunu düşünüyoruz. Atatürkçülüğü ve Atatürk düşünce ve yazılarını kaldırırsak buradan yeni bir çığır açacağız sanıyorlar. Atatürk kaldırıldığında bilimde teknolojide sanki uzay çağına mı geçeceğiz.  21. Yüzyılda bu tür düşünce ve yapılanlar yanlış boş ve gereksiz işler. Her yeni gelen kendisinin en iyi bildiğini sanıp sürekli eğitim sistemi ile oynuyor. Bu öğrenciler hakkında hiç te sağlıklı değil, eğitimde geldiğimiz yer ortada. Geçmişten hiç tecrübe almadan eğitim sistemiyle oynamak akıl karı değil.  Her sene eğitim sistemi sıfırdan başlanarak yeniden yapılmaz. Yapılan uygulamalar kargaşadan başka bir şey değil” diye konuştu.

SÜREKLİ ÖTEKİLEŞTİRME

Siyasiler arasında bir tartışma alıp başını gidiyor diyen Levent Kuruoğlu, “ Birileri sürekli Atatürk’ü silme çabasında, diğeri Atatürk’ün üzerinden kendisini tanımlama derdine düşmüş durumda. Atatürk kimse benim gibi olun demedi. Atatürk ben size bir cumhuriyet kurdum. Alın benim fikirlerimi dünyanın değişimine göre değiştirin. Özgürce bu cumhuriyetti ilelebet yaşatın. Yaşatırken de iyi bir nesil yetiştirin,  teknolojiyi kullanın fabrikalar kurun, dünyanın süper gücü haline gelin dedi. Yani asıl olan Atatürk’ün fikir ve düşüncelerine sahip çıkmak yeni bir Atatürk olmak ya da onu taklit etmek değil.  Oysa sürekli ötekileştirme davranışlarıyla ‘sen oncusun, ben buncuyum’ tartışması yapılarak halk ötekileştiriliyor asıl olanı yok ediyoruz” şeklinde eğitim camiası içerisinde yaşananları açıkladı.

Haber: Gül Su GÜNDÜZ

Recep YAZGANRecep YAZGAN