Sağlık
Giriş Tarihi : 22-08-2017 12:20   Güncelleme : 22-08-2017 12:20

El Titremesi Önemli Hastalıkların Habercisi Olabilir

​VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, ellerde yaşanan titreme hakkında bilgilendirdi.

El Titremesi Önemli Hastalıkların Habercisi Olabilir

Yrd. Doç. Dr. Akkaya,“ Ellerde titreme, genç ve yaşlılarda sıkça karşılaşılan bir yakınmadır. Günlük işlerini aksatmayacak kadar hafif ya da başkalarına bağımlı bırakabilecek kadar ağır şiddette olabilir. Ellerde titreme çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Sıklıkla görülen formu, genelde hareketle orta çıkan, iki elde fakat birinde daha belirgin, gençlerde de sıkça izlenebilen tıbbi ismi ‘’ Esansiyel Tremor’’ olarak adlandırılan hastalıktır. Nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ailesel olabilir, genelde hafif ve günlük aktiviteleri etkilemez, ileri yaşlarda titremenin sıklığı azalırken, şiddeti artmaya başlar. Baş, boyun ve ayaklarda da titreme görülebilir. Bazen çok şiddetlenip hastanın günlük işlerini yapmasına engel olabilir. Halen tartışmalı ve nadir olsa da   genç  yaşlarda parkinson hastalığına dönüştüğü de izlenebilir.  Genç  ve ileri yaşlarda izlenen el titremeleri nadir de olsa bazı metabolizma hastalıkları, beyinciği etkileyen madde maruziyeti, ilaç kullanımı, tümör , ailesel geçişli hastalıklar ile tiroi bozuklukları, karaciğer hastalıkları gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da izlenebilir.“dedi.

Parkinson hastalığının belirtileri ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya,“ Özellikle ailede benzer hastalık öyküsü olmayan, elli yaş üzeri, tek taraflı, istirahat halinde başlayan hareketle sona eren el titremeleri, ilave olarak hareket yavaşlaması, yürüyüş bozuklukları parkinson hastalığının ilk belirtisi olabilmektedir.  Tanısı, klinik bulguların hekim tarafından değerlendirilmesiyle konulur. Titremenin hareketle mi?, belli kol pozisyonuyla mı? yoksa istirahatte mi? ortaya çıktığı, şiddeti, sıklığı gözlemlenir. Tanıda şüpheye düşüldüğü durumlarda elektrofizyolojik inceleme yapılabilmektedir. Ayırıcı tanısında, ellerde titremeye neden olabilen metabolizma ve hormonal bozuklukla ilişkili hastalıkları araştırmak için kan tetkikleri yapılabilir. Titreme dışında ek yakınması olmayanlara beyin görüntülemesi genelde gerekmemektedir.“ diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr.Ömer Faruk Akkaya ,el titremesi tedavisi ile ilgili,“Tedavisinde, nedeni tespit edilebilmişse ona yönelik tedavi verilir. Tespit edilemeyen ‘’Esansiyel Tremor’’ gibi hastalıklarda yakınmayı tamamen ortadan kaldıracak tedavi bulunmamaktadır. Tedavide, titreme sıklığı ve şiddetini durduran ya da yavaşlatmaya yönelik ilaç tedavileri verilmektedir. Bazen egzersizlerde verilebilmektedir. İlaç tedavisine rağmen durdurulamayan, günlük işlerini yapmasını engel olacak kadar şiddetli yakınmakları olan hastalara cerrahi tedavi önerilmektedir. Cerrahi tedavide beyinde ilgili bölgede hasar oluşturmak ya da derin beyin stimülasyonu( beyin pili) uygulanmaktadır.  Ellerde titreme önemli bir belirtidir. Devamlı ya da günlük yaşam aktivitelerini bozmaya başlamışsa en kısa sürede hekim kontrolü gerektirir.“ şeklinde açıklamasını sonlandırdı.                                                        

adminadmin