Sağlık
Giriş Tarihi : 22-05-2020 11:00   Güncelleme : 22-05-2020 13:28

Elde görülen titremeleri dikkate alın!

Büyük Anadolu Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Uzmanı Opr. Dr. Osman DEMİR, "En sık elde görülen titremeler, günlük yaşamda basit olarak bilinen pek çok işin rahat yapılmasını engellemektedir." dedi.

Elde görülen titremeleri dikkate alın!

Vücudun bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılması ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan el titremesi (tremor) hareketi, günlük hayatın stresinden nörolojik rahatsızlıklara kadar bir çok farklı sebeple ortaya çıkabilir diyen Demir, "Günlük hayatımızı olumsuz etkileyen bu durum, altında son derece önemli nedenler yatabilen bir rahatsızlık türüdür. Ellerde titremenin şiddeti hafif olabileceği gibi yeme, içme, kişisel ihtiyaçlarını gidermede güçlük yapabilecek düzeyde çok şiddetli olabilir.
Bazı el titremeleri sebebi bilinmemekle birlikte sıklıkla ailesel geçişlidir. Altta yatan ciddi bir hastalık yoktur. Fakat el titremesinin nedenin ilk olarak nörolojik hastalıkların belirtisi olabileceğidir.

TREMOR NEDİR

Bilimsel adı ‘tremor’ olan titreme, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketi olarak tanımlanıyor.
Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilineni “Parkinson” hastalığıdır. Fakat bunun dışında, düşük kan şekeri, Stres, İlaçların yan etkileri, Aşırı aktif tiroid bezi, Alkol yoksunluğu, Sinir hasarı, MS hastalığı (Multiple Skleroz), Esansiyel titreme (tremor) hastalığı gibi durumlarda buna sebep olabilir.
Titreme altta yatan sebebe bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilmektedir. Kan tahlilleri, beyin, omurilik ve sinir sitemine yönelik tetkikler yapılarak kesin bir tanı koyulup tedavi süreci başlatılmalıdır." diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin