Ekonomi
Giriş Tarihi : 02-10-2013 10:14   Güncelleme : 02-10-2013 10:14

ELEKTRİK DAĞITIMI ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son olarak Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin özel sektöre devri ile elektrik dağıtımında özelleştirilme sürecinin dün itibarıyla tamamlandığını açıkladı.

ELEKTRİK DAĞITIMI ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİ
Bakan Şimşek, bu özelleştirmelerden 12,7 milyar dolar gelir elde edileceğini bildirdi.
 
Bakan Şimşek, özelleştirme süreci biten elektrik dağıtım sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye'de 1980'li yılların başından itibaren gündemde olan elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesinin çeşitli girişimlere rağmen sonuçlandırılamadığını hatırlatan Bakan Şimşek, buna karşın son 10 yılda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının (ÖİB) başarılı yönetim kadrosu ile yapılan verimli çalışmalar neticesinde sektörün tamamıyla özel sektöre devrinin dün itibarıyla tamamlandığını söyledi.
 
"Devlet eliyle elektrik dağıtım dönemi mazide kaldı"
 
Son olarak Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin de özel sektöre devri ile bir devrin kapandığına dikkati çeken Şimşek, artık devlet eliyle elektrik dağıtımının mazide kaldığını vurguladı.
 
Özelleştirme kapsamındaki toplam 18 şirketin özelleştirilmesiyle toplamda 12,7 milyar dolar gelir elde edileceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:
 
"Bu tarihi devirlerle birlikte uzun yıllardır zarar eden, kayıp kaçak ve tahsilat problemleri ile uğraşan, yatırım ve operasyonel faaliyetlerinin devamı için sürekli bütçeden kamu kaynağı tüketen dağıtım şirketleri artık özel sektörün elinde olacak. Bundan sonra yatırım harcamaları özel sektör tarafından yapılacak ve performansa dayalı bir faaliyet sürdürmek suretiyle sektörün kronik sorunlarına çare bulunacak. Dolayısıyla söz konusu şirketler kar elde ederek, devlete özelleştirme bedelinin yanı sıra ayrıca, vergi veren şirketler haline gelecek"
 
"Mülkiyet devri yok"
 
Bu özelleştirmelerle mülkiyet devri olmadığına, dağıtım hatlarının mülkiyetinin yine kamuda kalacağına işaret eden Şimşek, özel sektörün bu sistemi belirli bir süre işletip tekrar devlete devir edeceğini bildirdi.
 
"Türkiye'nin gücünün ispatıdır"
 
Bakan Şimşek, bugüne kadar elektrik dağıtım sektöründe yapılan özelleştirme uygulamalarına bakıldığında, yoğun yatırımcı ilgisinin görüldüğünü belirterek, bunun da ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın bir sonucu, Türkiye'nin gücünün ispatı olduğunu söyledi.
 
Öte yandan, sektördeki kurumlar arasında uyumlu bir işbirliğinin sağlanmasını ve ihale süreçlerinin ÖİB tarafından başarıyla yürütülmüş olmasını, başarıyı getiren diğer etkenler olduğunu belirten Şimşek, "Başta Özelleştirme İdaresi Başkanım ile emeği geçen tüm çalışanları ve ülkemizin, sektörün geleceğine güven duyarak ihalelere yoğun ilgi gösteren tüm yatırımcılarımızı kutluyorum" dedi.
 
"Kayıp kaçak azalacak, tüketicilerin maliyeti düşecek"
 
Elektrik sektörü özelleştirmelerinin kamunun finansman yükünün azalması, kayıp kaçaktan dolayı elektrik tüketicilerinin katlandığı maliyetin düşmesi, enerji KİT'leri arasındaki nakit akışı probleminin çözülmesi anlamlarına geleceğini anlatan Şimşek, bunların yanı sıra verimliliğin ve hizmet kalitesinin yükselmesi bakımından da özelleştirmelerin büyük fayda sağlayacağını ifade etti.
 
Bakan Mehmet Şimşek, özelleştirme devirlerine başladıkları 4 yıllık özel sektör uygulamalarında bu konularda ciddi ilerlemeler sağlandığını sözlerine ekledi.
 
"Türkiye, Avrupa'nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi"
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da temel enerji politikalarından biri olan enerji piyasalarının tam rekabetçi ve serbest bir yapıya kavuşması hedefi doğrultusunda 21 dağıtım bölgesinin özel sektöre devrinin tamamlandığını söyledi.
 
Yıldız, şöyle konuştu:
 
"Biz burada varlık satışı değil, hisse devrinden ve hizmetlerin belli süreliğine özel sektöre devredilmesinden bahsediyoruz. Türkiye bugün 1 milyon kilometre elektrik şebekesiyle Avrupa’nın en büyük şebekelerinden biri haline geldi. Bu sistemi özel sektör, vatandaşımız lehine sağlıklı, kaliteli ve verimli bir şekilde yönetecektir. Biz de kamu olarak bu süreci iyi yöneteceğiz ve üzerimize düşen sorumluluğu denetim mekanizmalarımızla birlikte yerine getireceğiz. Hedeflediğimiz tam rekabetçi serbest bir piyasa yapısı hedefi ve vatandaşımız lehine sürecin yakından takipçisi olacağız."
 
Sektörün özelleştirilme süreci
 
Türkiye'deki elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi serüveni şöyle:
 
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2 Nisan 2004 tarih ve 2004/22 sayılı kararı ile özelleştirme programına alındı. Dağıtım ve perakende satış hizmeti yürütmek üzere TEDAŞ'a bağlı dağıtım bölgeleri 20 adet dağıtım şirketi şeklinde yeniden yapılandırıldı. Kahramanmaraş-Adıyaman ve Aydın- Denizli-Muğla bölgelerinin özelleştirme işlemleri, 3096 sayılı Kanuna göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tamamlandı.
 
4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında elektrik dağıtım alanında özel sektöre devir işlemleri, ilk olarak 28 Ocak 2009 tarihinde Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'nin yüzde 100 oranındaki hissesinin Enerjisa Elektrik Dağıtım AŞ'ye devredilmesi ile başlatıldı.
 
2009 yılı içerisinde toplam 3 dağıtım şirketi (Başkent, Sakarya, Meram Elektrik Dağıtım AŞ) 2010 yılında toplam 6 dağıtım şirketi (Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Fırat, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım AŞ), 2011 yılı içerisinde 1 dağıtım şirketi (Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.) özel sektöre devredildi. 2013 yılı içerisinde ise 8 dağıtım şirketi (Akdeniz, Boğaziçi, Gediz, Aras, Dicle, İstanbul Anadolu Yakası, Vangölü ve Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ) hisseleri özel sektöre devredildi.
 
30 Eylül 2013 tarihinde Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ'nin özel sektöre devri ile TEDAŞ'ın bağlı şirketlerinin tamamı özelleştirildi. Bununla birlikte dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinde kamunun pazar payı kalmadı.
adminadmin