Sağlık
Giriş Tarihi : 04-03-2017 09:11   Güncelleme : 04-03-2017 09:11

Endoskopi nedir?

VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroentereloji Kliniği’nden Uzm Dr. Ömer Faruk Yolcu endoskopi ile ilgili “Endoskopi (yani fiberoptik elastik bir cihaz ile iç organların görüntülenmesi) gastrointestinal sistem hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılır. Gastroenterolojide endoskopik işlemler en sık olarak yemek borusu, mide, onikiparmakbağırsağı, ince bağırsak ve kalınbağırsağa yönelik olarak yapılır. Yurdumuzda endoskopi eğitimi, Gastroenterohepatoloji Üst İhtisası yapan İç Hastalıkları Uzmanlarına belli bir sistem içerisinde verilmektedir.”bilgisini verdi.

Endoskopi nedir?

Kimlerin endoskopi yapabileceği konusunda önemli bilgiler veren Uzm.Dr. Yolcu, “Üç yıllık uzun bir eğitim sürecinden sonra Gastroenterolog unvanını alan hekimler endoskopi yapabilirler. Bunun dışında başka branşlardan bazı hekimler de endoskopi yapmaktadırlar. Ancak bu konuda Gastroenterologlar gibi yeterli eğitim alma olanakları bulunmayan (ve bazı endoskopi ünitelerinde 1-2 ay gibi kısa süreli gözlemde bulunan) bu hekimlerin bildirdikleri sonuçların zaman zaman hastalıklarla uyuşmadığını günlük pratiğimizde sıklıkla görmekteyiz.Bu konu ile ilgili standartların oluşturulması hastaların sağlığı açısından çok önemlidir.”  dedi.
Endoskopinin hangi durumlarda yapıldığını anlatan Uzm.Dr.Yolcu,“Endoskopi sistemini üst sindirim sistemi  ve alt sindirim sistemi   olarak iki başlık altında  anlatacak olursak,Üst sindirim sistemi için endoskopi;Tedavi ile geçmeyen üst karın bölgesi ağrıları, midede ekşime yanma ağrı, yutma güçlüğü, yutarken ağrı , nedeni bilinmeyen bulantı ve kusmalar, kanamalı hastalıklar, öksürük horlama ses kısıklığı, birinci derece yakını mide kanseri olanlar, kansızlıklarının nedeni araştırılanlar, yabancı cisim yutanlar, toksik madde içenler, ishali olanlar (Çölyak hastalığı, Zollinger ellison sendromu gibi), yayılmış kanseri olanlarda ana odağın bulunması amacıyla ve daha birçok nedenle yapılabilir. Alt sindirim sistemi için kolonoskopi ise Bağırsak grafisinde kuşkulu görüntüsü bulunanlar, kanamalar,kabızlık, ağrılı dışkılama, yabancı cisimlerin varlığı, ailesinde kalınbağırsak kanseri bulunanlar, kansızlıklar, takip gerektiren iltihabi barsak hastalığı olanlar( ülseratif kolit, crohn hastalığı gibi) olarak sınıflandırılabilir.”şeklinde konuştu.

adminadmin