Güncel
Giriş Tarihi : 21-12-2013 17:04   Güncelleme : 21-12-2013 17:04

ENERJİ BARONU HALK'I HEDEFLEDİ

Attığı adımlarla dikkat çeken Halkbank, küresel finans aktörlerinin hedefine girdi. Türkiye'nin Halkbank ile enerji para trafiğinde üçüncü aktör olması, küresel baronları ve yerli uzantılarını rahatsız etti

ENERJİ BARONU HALK'I HEDEFLEDİ
İstanbul merkezli 'torba operasyonda' Halkbank'ın da soruşturma kapsamına girmesi, bankanın 3 kritik uluslararası çalışmasını gündeme getirdi. İran'a yönelik yaptırımların gevşemesinden sonra dünya finans otoritelerinin "En güçlü bankalardan biri olacak" diyerek işaret ettiği Halkbank, gerek Kuzey Irak petrol gelirlerinin toplanması, gerek Hindistan başta olmak üzere üçüncü ülkelerin İran'dan petrol alımına aracılık yapması, gerekse Türkiye'den gerçekleşen altın ihracatındaki rolü ile küresel mali ligde sınıf atlamayı planlıyordu.
 
ABD'NİN İŞTAHI ARTTI
Türkiye'nin uluslararası alanda stratejik olarak kullandığı Halkbank, attığı adımlarla son 2 yılda küresel finans aktörlerinin hedefinde yer aldı. Önceki gün başlayan operasyonla Halkbank Genel Müdürü'nün de gözaltına alınması ve bankanın uluslararası işlemlerinin de sorgulanması 'Halkbank'ı devre dışı bırakma girişimi' olarak değerlendirildi. ABD, Kuzey Irak petrolünün parasının Halkbank'ta toplanmasına karşı çıkmış, aracı finans kurumunun ABD menşeli olması için bastırmıştı. Ayrıca 2019 yılına kadar Kuzey Irak'ın Ceyhan üzerinden, yıllık 100 milyar dolara yakın petrol ve doğalgaz cirosu gerçekleştirmesi planlanıyor. Böylece enerjinin para trafiğinde ABD ve İngiltere'nin ardından Türkiye, üçüncü aktör haline gelecekti.
 
HİNDİSTAN'IN TERCİHİ
Dünyanın önemli petrol tüketicilerinden Hindistan, 2012 ortasında İran'dan ithal ettiği ham petrol için ödemelerin yüzde 55'ini Halkbank aracılığıyla yapıyordu. İran'a 5 milyar euro borcu biriken Hindistan Milli Petrol Şirketi, geçen hafta hem bu faturanın, hem bundan sonraki ödemelerin Halkbank üzerinden geçmesinin planlandığını duyurdu.
 
KIZDIRAN HAMLELER
Halkbank'ı hedef yapan 3 hamle şöyle:
* Kuzey Irak petrol gelirlerini toplaması.
* Hindistan ve diğer ülkelerin İran'dan petrol alımına aracılık etmesi.
* İran'a altın ihracatında etkin rol alması.
 
 
SUÇLARI LOBiNiN TEZGAHINI BOZMAK
Seçim öncesi siyaseti itibarsızlaştırma olarak görülen operasyonda hedef alınan bakanların özellikleri, kirli oyunu ortaya çıkartıyor...
 
İNŞAAT BÜYÜMENİN LOKOMOTİFİ OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Türkiye'de büyümeyi sırtlayan inşaat sektörünün başındaki isim. Mütekabiliyet Yasası ile 720 milyon dolara çıkan yabancıların konut alımları, kentsel dönüşümün ekonomiye 400 milyar dolarlık katkı sağlayacak olması, sektörün 3 milyon kişiye istihdam sağlaması, büyümemizi istemeyenleri rahatsız etti.
 
FAİZCİLERİN KARŞISINDA DURDU
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Faiz lobisinin üzerine en çok giden bakan oldu. Bankaların faiz soygununu her seferinde açıkladı. Türk ekonomisinin en kırılgan yanı cari açığı azalttı. Cari açığın en büyük kalemlerinden biri olan dış ticaret açığını 2011'deki 100 milyar dolar üstü seviyeden 84 milyara çeken Çağlayan, bir yılda 20 milyar doları Türkiye'de tuttu.
 
ÇETE OLUŞUMLARINA İZİN VERMEDİ
İçişleri Bakanı Muammer Güler: İçişleri Bakanı olduktan sonra özellikle Emniyet içindeki değişik oluşumlara ve çeteleşmelere izin vermedi. Bu yola gidenlerin önünü kesmesi, bazı kesimleri çok rahatsız etti. Bu yüzden de diğer bakanlarla birlikte oğlu hedef alınan isimlerden oldu.
 
* * *
BORSA OYUNU
'Torba operasyonu' borsa vurguncularının ekmeğine yağ sürdü. Hisselerin fiyatları düşerken, yabancılar dip noktalardan yeniden alım yapmaya başladı
Mali Polis'in düzenlediği operasyon borsayı sarstı. Borsa önceki gün yüzde 5'in üzerinde kayıplar verirken, endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan Halk Bankası ve Emlak Konut hisselerinde yoğunlaşan satışlar, piyasaya yayıldı.
 
TAHTA AÇIKTI
Uzmanlar, operasyon sonrası Halk Bank'ın borsadaki işlem sırasının geçici olarak kapatılması gerektiğini vurgulayarak, "Sonuçta belirsizlik nedeniyle panik satışlar söz konusu. Böylesi işlemlerde özellikle küçük yatırımcı zarar edebiliyor. Belirsiz bir ortamda satış yapmak yanlıştır" dedi. Öte yandan toplu satışlarla Borsa İstanbul'un değer kaybetmesini sağlayan yabancı yatırımcı, düşen hisseleri dün dip noktadan toplamaya başladı. Bu alımlarla borsa yeniden toparlandı. Fakat operasyon öncesi noktaya gelemedi. Önceki günkü düşüş dün devam etmedi. Borsa önceki gün yüzde 5.21 düşerek 25 milyar lira erimiş ve 70 bin 946 puandan kapanmıştı. Dün ise yüzde 0.66 yükseldi.
 
NOTÇULAR FIRSATI KAÇIRMADI
Türkiye'de küresel tezgahlı operasyonla istikrarsızlık yaratılmaya çalışılırken, kredi derecelendirme kuruluşu Standard& Poor's, Dünya Bankası ve İngiliz gazeteleri bir ağızdan ekonomimizi kötülemeye başladı. Not indirimi çağrısı yapıldı.
 
 
Mehmet NAYIR - TAKVİM
adminadmin