Samsun Haber
Giriş Tarihi : 13-10-2018 10:47   Güncelleme : 13-10-2018 10:47

Enflasyonla Mücadele Kapsamında yeni tüketici yasası çıkarken Tüketicinin dikkat etmesi gereken diğer hususlar!

Enflasyonla Mücadele Kapsamında yeni tüketici yasası çıkarken Tüketicinin dikkat etmesi gereken diğer hususlar!

Enflasyonla mücadele kapsamında yeni yasal düzenlemelerin gündemde olduğu bugünlerde yasal düzenlemeyi gerçekleştirecek olan milletvekillerimize aşağıdaki şu hususları belirtmekte fayda görüyoruz.

1. Bazı malların önden (raftaki) görünüşleri aynı, fakat kiloları farklıdır.

2. Fiyatları aynı, fakat litre veya kiloları / gramları farklıdır.

3. Anadolu mutfağı gibi isimler altında yabancı ülkelerin malları satılıyor, isimle yanıltılıyor.

4. Ürünlerin son kullanma tarihleri ne hikmetse hep karmaşık yazılar üzerine getiriliyor, vatandaşın son kullanım tarihlerini net ve açıktan görmesi engelleniyor.

5. Hacim olarak benzer, fakat gramajları farklı ürünler yan yana konularak biri diğerinden pahalı / ya da ucuz olarak gösterilerek tüketiciler yanıltılmaktadır.

Bu ve benzeri hileler ortadan kaldırılmadıkça tüketici yine korunmuş olmayacaktır. Bu nedenle yasal düzenlemeler yapılırken aşağıdaki hususlar mutlaka dikkate alınmalıdır;

ÖNERİLERİM;

1. Aynı cins mamuller aynı grupta belli kilo ve gramajlarda olmalıdır.  Örneğin bütün gramajlar 50 gr, 100 gr, 250 gr, 500 gr, 1 kg, 2,5 kg, 5 kg, 10 kg, 25 kg, 50 kg, 100 kg şeklinde olmalı asla ve kat’a  (370 gr, 400 gr, 900 gr vb) ara gramajlar olmamalıdır.

2. Sıvılar için de yine aynı şekilde 10 ml, 25 ml, 50 ml, 100 ml, 250 ml, 500 ml, 1 litre, 2,5 litre, 5 litre, 10 litre, 25 litre, 50 litre olmalı, ara gramajlar olmamalıdır.

3. Böylece müşteriler aynı gramajdaki ürünlerin fiyatlarını karşılaştırarak ucuzunu aldıklarında aldatılmadıkları gibi, fiyat istikrarının sağlanmasına katkıda bulunacaklar, kötü niyetli satıcıların şerrinden de korunmuş olacaklardır. Tüketiciler malların marka ve fiyatlarına bakarak kandırılmadan, elde hesap makinesi olmadan fiyat karşılaştırması yapabileceklerdir.

4. Bütün bunlar için üreticilere paket ve ambalajlarını bu şekilde standart hale getirmeleri için 3 ya da 6 ay kadar bir süre verilebilir.

5. Kamuoyunda da paylaşılan yerli -yabancı mal ayrımı çok belirgin olmalı, % 100 yerli malların üzerinde “Türk Malı” etiketi belirgin şekilde yer almalıdır.

6. Bütün eğitim kurumlarında küçük yaşlardan itibaren tekrar yerli mallar konusunda bilinç uyandıracak şekilde eğitim verilmeye başlanmalıdır.

Prof. Dr. Cevdet YILMAZ

adminadmin