Türkiye
Giriş Tarihi : 02-09-2014 08:58   Güncelleme : 02-09-2014 08:58

Enkaz Edebiyatı Değil Durum Tespiti

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Göreve geldik iki gün sonra hesaplara haciz geldi. Borçlar yüzünden maaş ödeyememe noktasına gelmiştik. Dostlarımızın desteği ile maaş ödedik” dedi.

Enkaz Edebiyatı Değil Durum Tespiti

İlkadım Belediyesi Eylül ayı Meclis toplantısında açıklamalarda bulunan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Göreve geldiğimiz ikinci gün Diyarbakırlı iki firmadan hesaplarımıza haciz geldi.” dedi.  Göreve geldiklerinde hesapların hacizli olması sonucu maaş ödeyemeyecek duruma geldiğini belirten Başkan Tok “ İnsanlardan rica ederek ezile büzüle para bulduk ve personelin maaşını ödedik” dedi.

“MAAŞLARI ZOR ÖDEDİK”

Göreve başladıkları anda hesapların hacizlendiğini ve personele maaş ödeyememe noktasına geldiklerini ve alacakların üzerine giderek zar zor maaş ödemesi yaptıklarını belirten İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Daha önceki dönemde de belirtmiştim enkaz edebiyatı yapmak istemiyorum ama bazı zaman durum tespiti yapmak gerekiyor. Bazı şeyleri kamuoyunun da bilgisine sunmak gerekiyor. Nisan ayı itibariyle belediye başkanlığı görevine geldim. Göreve geldiğimizde belediyeye verilen paradan kesintiler gerçekleşti. Kimseye belli etmedik ama büyük açık vardı. İlk aydan daha gelir gelmez işçinin maaşını ödeyemeyen belediye başkanı durumuna düşmeyelim. Orayı burayı sıkıştırdık bazı alacaklardan ricada bulunduk parayı tamamladık ve maaşları ödedik. Daha önceki dönemden alınan borçlar normalde %40 kesinti ile ödeniyor yalnız bizde %40 üstüne çıkılarak bir borçlanmaya gidilmiş. Bu şekilde geçmiş belediyede yönetimden %40'ların dışında 23 Milyon 470 Bin Lira borcumuz var. Şuan ki geldiğimiz noktada 19 Milyon Liraya düşürmüşüz borcu. Bu borçlanma 2018 yılına kadar sürecek. Belediyenin eli kolu bağlanarak çok ciddi bir borçlanmaya gidilmiş. Bu zamana kadar kesinti yapılmadı ama bu aydan itibaren kesinti başlayacak bakalım nasıl bir yol izleyeceğiz. Günlük kasamıza 10 Bin lira para giriyor, eski İlkadım ‘da 10 Bin lira giriyor diye üzülüyordum şimdi daha büyük bir İlkadım oldu yine 10 Bin lira... Her belediye kendi bünyesinde, kendi şartlarında değerlendirilmesi gerekiyor.” dedi.

"5 YIL KONUŞTULAR”

Önceki dönem makam aracına haciz koyulmasının beş yıl boyunca siyaset malzemesi yapıldığını belirten Başkan Tok, “Benim üzüldüğüm nokta, daha önceki dönem belediye başkanlığı yaptığımda benim 19 Bin liralık aracıma haciz konulmuştu. Bu da tamamen petrol firmasının ve o zaman görev yapan müdürün atışmasından inatlaşmasından kaynaklanan bir sorundu. Konu bir gün içinde çözüme kavuştu. Bu yaşanan olay 5 yıl boyunca propaganda malzemesi yapıldı. Biz göreve geldiğimizde bütün araçlarımız hacizliydi. Bu usulen konulur yapılır. Biliyorsunuz kurumun mal varlıklarına haciz konur. Biz bunları büyütmedik. Ama benim makam aracına haciz geldiğinde 5 yıl boyunca konuşuldu bu konu üzerinden siyaset yapıldı. “

“HACİZ GÖNDEREN İKİ ŞİRKET DİYARBAKIRLI”

Belediyenin hesaplarına haciz gönderen iki şirketinde Diyarbakırlı olduğunu ve 12 ay boyunca ödeme yapılmadığının altını çizen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, “Ben ilk defa bu açıklamaları yapacağız. Beş ay geçtikten sonra bu açıklamayı yapmak zorunda kalıyorum enkaz edebiyatı yapmak istemiyorum diye konuştum ama bunları söylemek zorundayım. Seçildiğimiz günün ikinci günü 6. İcra Dairesi'nden ANKRA ORGANİZASYON, Diyarbakırlı bir firmadan  1 Milyon 685 Bin Liralık haciz hesaplarımıza haciz kondu. Bu alacak 12 aylık alacak. 12 ay boyunca bu alacağı tahsis etmemişler geçmiş yönetimden. Nasıl bunları ikna etmişler nasıl susturmuşlar nasıl haciz gelememiş seçimden evvel onu bizde bilmiyoruz. Ama seçimi kazandık ve ikini günü bize bu haciz geldi. Bir şirketten daha haciz geliyor. DOROTE diye bir firma, bu firma da Diyarbakırlı. Daha sonra araştırdığımızda bu iki firmanın akraba olduğun öğrendik. Zamanında yaptıkları açıklamalarında milliyetçiyiz, yerli firmalara önem vermeliyiz diyorlardı. Bakıyoruz ki Diyarbakırlı şirketlerle çalışmışlar. Bu firmadan da 529 Bin Liralık haciz geldi. Bizler büyük mücadele verdik aradaki bu faizleri kaldırma noktasında, sonuçta 12 aylık ödenmeyen bir para söz konusu. Sonunda bir sonuca bağladık bir kısmını ödedik. Hacizi kaldırdık çok şükür. Ben bunu beş ay geçtikten sonra söylüyorum. “ diye konuştu.

“ÜZÜLÜYORUM”

Devredilen borçların inkar edilmemesi gerektiğini söyleyen Başkan Tok, “Ben üzülüyorum zaman zaman duyuyorum biz borçsuz belediye bıraktık diye konuşuyorlarmış. 110 Milyon Lira borçla devraldık biz bu belediyeyi. Bu rakamlar resmi rakamlar belgesi yazısı olan rakamlar. Başkanın Haber Gazetesi'ne yaptığı açıklamasında "Benim 110 Milyon Lira borcum var ben bunu inkar etmedim" diyor. O zaman şimdi de inkar etmeyin. Biz belediye birleşerek 49 Milyon Lira borç olarak devrettik. 5 Yıllık bir belediyecilik sonucunda 110 Milyon Lira ile devraldık. Kimseye niye böyle yaptın demiyoruz. Herkesin bir hizmet anlayışı vardır. Borç bırakmak kötü bir şey değil. Borçsuz bir belediye hiç bir iş yapmamış demektir. “ dedi.

adminadmin