Gündem
Giriş Tarihi : 11-01-2020 11:40   Güncelleme : 11-01-2020 11:40

Erdoğan Haklı Ama Yasalar Engel!

Genç yaşta evliliğin bitme noktasına geldiği Türkiye’de aile yapısında tehlike çanları çalarken, Erdoğan’ın “Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da evde kalıyor; böyle bir şey olabilir mi” sözleri yankı uyandırdı.

Erdoğan Haklı Ama Yasalar Engel!

Genç Evlilik Mağdurları Sözcüsü Sevim Eraydın, “Maalesef genç yaşta yuva kuranlara devlet kâbus yaşatıyor” dedi.

 

Türkiye’ye karşı gizli savaş cephesinin açıldığı aile hususunda ciddi problemler yaşanıyor. Evlenenlere yönelik “en az 3 çocuk” söylemini sıklıkla dillendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün yaptığı konuşmasında ise evlilik yaşının ileri dönemlere kaymasının yol açtığı tehlikeye dikkat çekmesi destek topladı. Genç Evlilik Mağdurları Platformu ise evliliği geç yaşa bırakmadan genç evlenenlere devlet tarafından yaşatılan kâbusa dikkat çekerek Başkan Erdoğan’a çözüm çağrısında bulundu.

 

Erdoğan haklı ama yasalar engel

İlk evlenme yaşının 30’lara ulaştığını gösteren veriler, Türkiye’nin aile yapısını ve nüfus dinamiğini tehlikede olduğuna işaret ederken, konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Erdoğan’ın “Genç yaşta evlenmiyorlar, çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da evde kalıyor; böyle bir şey olabilir mi” sözleri kamuoyunda takdirle karşılandı.

Gençleri evliliğe teşvik eden Erdoğan’a destek açıklaması yapan Genç Evlilik Mağdurları (GEM) Platformu, genç yaşta evlenenlerin suçlanarak cezaevlerine atıldığına vurgu yaptı. GEM Sözcüsü Sevim Eraydın, “Evlenme dönemini orta yaşlara bırakmadan gerçekleştirerek helal yoldan yuva kurulması hem nesil bereketi sağlar hem nüfus gücünü artırır. Doğum evresinin de en güçlü olduğu dönem kadının genç yaşlarıdır. Ama maalesef ülkemizde genç yaşta yuva kuranlar 18 yaş dayatmasıyla karşılaşıyor” sözlerini sarf etti.

 

Erkek zindana, kadın yalnızlığa...

Genç evlilere devlet tarafından kâbus yaşatıldığını söyleyen Sevim Eraydın, şu çarpıcı ifadeleri kullandı: “18 yaş dayatmasıyla cezaevlerine tıkılıyor. Düğünleri dahi polis, terör kampını basar gibi basıyor. Çocuklarının genç yaşta evliliğine onay veren aileler de “istismara rıza gösterdin” denilerek cezalandırılıyor. Genç evlenen erkekler cezaevine atılırken kadınlar yalnızlığa ve yokluğa mahkûm ediliyor. Sırf genç yaşta evlendiği için suçlanıp zindana atılanlara 9 yıla kadar ceza veriliyor. Genç yaşta evlenenler “tecavüzcü / istismarcı” yaftasıyla hüküm giyiyor. Tek suçu evlenmek olan gençler cezaevlerinde tecavüzcülerle aynı koğuşa dolduruluyor. Ömrünün baharını zindanda geçiren genç evliler, cezaevinden çıktıktan sonra da sicillerindeki “tecavüzcü” yaftasınından dolayı iş bulamıyor...”

 

Batı’da teşvik bizde hapis

Türkiye’de 18 yaş altında evlenen gençler zindanlarda çürütülürken, ABD’de gayrimeşru ilişkilerin önüne geçmek ve nüfusu artırmak için evlilik yaşı 14’e kadar düşürülüyor ve ailelerinin rızasıyla evlenme kararı alan genç çiftlerin ekonomik sıkıntı çekmesine engel olmak için her ay ortalama 450 dolar para yardımında bulunuluyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, İtalya, Portekiz, Avustralya, Norveç gibi ülkelerde de evlilik yaşı 16’ya kadar düşürülmüş durumda.

 

Geç evlilik geç doğumu getirdi

‘Çocuk evliliği’ yaftası vurulan genç evliliklerin yasaklandığı Türkiye’de veriler, annelik yaşının ileri dönemlere kaydığını gösteriyor. TÜİK verilerine göre 18 ile 29 yaş arasında anne olan kadın sayısının ciddi oranda azalıyor. 2008-2017 yılları arasındaki doğum oranlarına göre ülkemizde 18-19 yaşında annelik yaşayanların sayısı yüzde 36 azaldı. 20-24 yaş grubundaki kadınların anne olma oranı yüzde 20 düştü. Orta dönem olan 25-29 yaş arasında dahi doğum oranlarının azaldığı Türkiye’de, söz konusu yaş grubunda doğum yapan kadınların sayısı yüzde 3 azaldı.

Kaynak: Yeni Akit

Recep YAZGANRecep YAZGAN