Samsun Haber
Giriş Tarihi : 10-02-2018 13:12   Güncelleme : 10-02-2018 13:12

​Erhan Usta: Çarşamba şeker fabrikası’nın akıbeti ne olacak!

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta verdiği yazılı soru önergeleri ile Çarşamba Şeker Fabrikasının ve Ladik (İbi ve Havza Ovaları) Sulama Projesinin akıbetini ilgili bakanlara sordu.

​Erhan Usta: Çarşamba şeker fabrikası’nın akıbeti ne olacak!

ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI 

Usta, Çarşamba Şeker Fabrikası hakkında vermiş olduğu önergede “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde, Türkşeker’in özelleştirme çalışmalarında son durum olarak, “Pancar çiftçisi ile çalışanların mağduriyetine yol açmayacak, tüm paydaşlar arasında sosyal konsensüs sağlayacak ve sektörün gelecekte rekabetçi bir yapıyla varlığını sürdürebilmesine imkan verecek yeni bir özelleştirme modelinin belirlenmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. ÖYK’nın 21.11.2016 tarihli ve 2016/67 sayılı Kararı ile Türkşeker’ in özelleştirme işlemlerinin 31.12.2018 tarihine kadar tamamlanmasına karar verilmiştir denilmektedir.” ifadelerine yer verdi. Bu bilgileri ışığında Maliye Bakanı Naci AĞBAL’a, “Türk Şeker Fabrikaları için tüm paydaşlar arasında sosyal konsensüs sağlayacak ve sektörün gelecekte rekabetçi bir yapıyla varlığını sürdürebilmesine imkan verecek yeni bir özelleştirme modeli belirlenmiş midir? 2008 yılında özelleştirme kapsamına alınan, 199 işçisi bulunan ve 2011 yılından beri üretim yapılmayan Çarşamba Şeker Fabrikasının akıbeti ne olacak, fabrika ne zaman yeniden faaliyete geçecektir?” diye sordu. 

LADİK SULAMA PROJESİ

Usta’nın Ladik Sulama Projesi hakkında vermiş olduğu soru önergesinde ise “2018 Yılı Yatırım Programında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu 2015A010190 numaralı 141 Milyon TL tutarındaki Ladik (İbi ve Havza Ovaları) Sulama Projesinin başlangıç tarih 2015, bitiş tarihi ise 2021 olarak planlanmıştır. Yatırım Programına göre 2017 yılsonu itibariyle ilgili projeye ilişkin hiç harcama yapılmamış olduğu görülmekte olup, 2018 yılı yatırım tutarı ise sadece 12 Milyon TL olarak öngörülmüştür. Bu şartlar altında Samsun’un Ladik, Kavak ve Havza İlçeleri için son derece önemli olan, bölgenin sulama imkanlarını artırarak verimlilik getirecek olan Ladik (İbi ve Havza Ovaları) Sulama Projesinin zamanında bitirilemeyeceği aşikardır. Bu projenin hızlandırılması ve planlandığı tarihte tamamlanması için önlem alınması, bu çerçevede projeye daha güçlü ödenek verilmesi gerekmektedir.” ifadeleri yer aldı. Erhan USTA, bu bilgiler ışığında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU’na “2018 yılı içerisinde Ladik (İbi ve Havza Ovaları) Sulama Projesine ödenek aktarımı yapılacak mıdır? Bölgedeki tarım faaliyetleri için çok önemli olan Ladik (İbi ve Havza Ovaları) Sulama Projesinin planlandığı gibi 2021 yılında tamamlanabilmesi için alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.

adminadmin