Genel
Giriş Tarihi : 21-05-2018 09:59   Güncelleme : 21-05-2018 09:59

Erhan Usta: Çerkez Soykırımı Asla Unutulmayacak

MHP’li Erhan Usta, tarihin gördüğü en büyük acılardan olan Büyük Çerkez Sürgünü ve Soykırımı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Erhan Usta: Çerkez Soykırımı Asla Unutulmayacak

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Büyük Çerkez Sürgünü ve Soykırımının, tarihin gördüğü en büyük zulümlerden biri olduğunu belirterek, “Çerkez kardeşlerimizin yaşadığı acıları yürekten paylaşıyor; hiçbir milletin bir daha bu tür acılar yaşamamasını temenni ediyorum” dedi.

24 Haziran seçimlerinde MHP’den tekrar milletvekili adayı olan Erhan Usta, 154 yıl önce Çarlık Rusya’sının Kuzey Kafkasya’yı işgali, 1,5 milyon Çerkez’in Osmanlı topraklarına sürgünü ve bu süreçte yaşanan soykırımın yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Usta mesajında, 21 Mayıs 1864’te Çerkezlerin büyük bir bölümünün, Ruslar tarafından çok kısa bir sürede anayurtlarından sürüldüğünü, üçte birinin yollarda, açlık ve hastalıktan hayatını kaybettiğini hatırlattı. Çerkezlerin Anadolu’nun yanı sıra, o dönem Osmanlı toprakları olan Ürdün, Suriye, Mısır, Filistin, Lübnan gibi bölgelere ve Balkanlara dağıldıklarını hatırlatan Usta, sürgün ve soykırıma maruz kalan Çerkezlerin yaşadıklarının asla unutulmayacak bir acı olduğunu ifade etti. Usta, yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen Çerkezlerin ayakta kalmayı başardıkları, varlık ve kimliklerini koruduklarını belirtti.

İnsanlığın, bir daha böyle katliam ve soykırımlar olmaması için geçmişle yüzleşmesi gerektiğini belirten Usta, şunları ifade etti:

“Müslüman Kafkas halklarının maruz kaldığı bu sürgün ve soykırım, tarihin en acımasız ve karanlık sayfalarından birisini teşkil etmektedir. Özgürlüğüne, bağımsızlığına, inançlarına ve değerlerine son derece bağlı olan Çerkezler, 19’uncu yüzyılda insanlık tarihinin gördüğü en büyük zulümlerden birine maruz kaldılar. Çerkezler, bu korkunç olayda, bir buçuk milyon dolayında şehit verdiler. Sağ kalanlar ise ana yurtlarını, sahip oldukları her şeyi bırakıp, doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kaldılar, uzun bir sürgüne mahkûm edildiler. Yaşanan bu büyük zulüm ve çekilen acılar asırlar geçse unutulmayacaktır. Bu insanlık dışı olayda Çerkezler, zulme ve işgale karşı verdikleri kahramanca mücadele ile de adeta destan yazdılar ve asla unutulmayacak şekilde tarihe geçtiler. Büyük Çerkez Sürgünü ve Soykırımının 154. yılında, Çerkez kardeşlerimizin acılarını yürekten paylaşıyorum. Sürgünde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, hiçbir milletin bir daha bu tür acılar yaşamamasını temenni ediyorum.”

adminadmin