Analiz
Giriş Tarihi : 26-11-2018 12:48   Güncelleme : 26-11-2018 12:48

Erken evlilik yasak, zina serbest!

Tecavüzcüye evlilik yoluyla cezadan kurtulma imkânı kesinlikle getirilmemektedir. Tecavüz suçunun failleri bu düzenleme kapsamı dışındadır

Erken evlilik yasak, zina serbest!

Ülkemizde eşlerin karşılıklı rızası ve ailelerin onayı ile erken yaşta yapılan binlerce evlilik var. Tarihsel bir gerçekliğe, örfe ve dine dayanan bu vakıayı yasalarla düzenlemek, istismarların önüne geçmek yerine maalesef cezalandırma yolu tercih ediliyor.

Bu mağduriyetleri gidermek üzere 2016 yılında CHP’li Roman Vekil Özcan Purçu’nunteklifte bulunduğu kanun tasarısı AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin de üyelerini bulunduğu Meclis Komisyonunda ele alınmıştı.

Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: “Tecavüzcüye evlilik yoluyla cezadan kurtulma imkânı kesinlikle getirilmemektedir. Tecavüz suçunun failleri bu düzenleme kapsamı dışındadır” sözleriyle değişikliğin kapsamını net olarak açıklasa da“Tecavüzcülere af geliyor” sesleri ağır basacak, binlerce ailenin mağduriyeti görmezden gelinerek kanun tasarısı rafa kaldırılacaktı.

Aradan iki yıl geçti. MHP’nin “af tasarısı” ile erken evlilik mağdurları yeniden umutlandı. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in mecliste yaptığı basın toplantısında erken evlilik mağdurları adına konuşan Nagehan Der, “8 bin aileyi temsil ediyorum. Cezayı yalnızca eşlerimiz değil biz de çocuklarımızla birlikte çekiyoruz. Resmi nikahlı eşlerimize tecavüzcü damgası vuruldu. Madem bu suçtu neden resmi nikah yapıldı? Biz severek evlendik cezası 8 sene sonra geldi. Bu cezanın en büyük yükü biz kadınlarda. Evin hem erkeği hem kadını olmak zorunda kaldık. 8 bin aile, 16 bin çocuk umutla af yasasını bekliyoruz” dedi.

Aslında iş sadece meclise kalsa bu sorun 2016 yılında çözülecekti. Atılacak bu hayırlı adım kanun tasarısının amacı ve kapsamının kamuoyuna yeterince anlatılamaması, siyasi liderlerin süreci iyi yürütememeleri, bazı işgüzar kadın STK’larının dezenformasyonun kurbanı oldu.

Aslında bu STK’lar da gayet iyi biliyor ki feminist görüşlerini ithal ettikleri İngiltere, Kanada, Portekiz ve İspanya’nın başını çektiği birçok batılı ülkede 16 yaşında evliliğe izin veriliyor. 50 eyaleti bulunan ABD’nin ise 27 eyaletinde evlilik için herhangi bir alt yaş sınırlaması yok.

CHP’li Sertel’in gündeme getirdiği bu mağduriyetlerin giderilmesi için meclisteki bütün siyasi partiler bir araya gelmeli ve perişan ailelerin bu acısına artık son verilmelidir.

Aynı yanlışa bir daha düşmemek için suiistimallerin önüne geçecek, mağduriyetleri giderecek kanun tasarısı medya aracılığı ile kamuoyuna çok iyi açıklanmalı.

Nüfusunun yüzde 99’unun Müslüman olduğu Türkiye’de18 yaş altındakilerin rızaya dayalı zinaları serbest, erken yaştakievlilikleri ise suç sayılıyor. Erken evliliklere karşı yapılan mücadelenin (!) yüzde biri zinaya karşı yapılmıyor. Aile mefhumunu ayakta tutan evlilik cezalandırılırken, milletin değerlerinin altına dinamit koyan zina yasal sayılıyor.

Elbette kadınlara yönelik her türlü suiistimalin önüne geçilmeli. Ama bunları tarihimize, bizlere yabancı olanların refenrans değerleriyle değil, bizi biz yapan değerlerle yapmalıyız. Alev Alatlı’nın dediği gibi “Her yasal olan hak helal değildir”. Her yasal olmayan da haram değildir. Esas sorunumuz da bu; hayatı bereketlendirecek, huzuru eksene alacak, nesilleri koruyacak helal ve haramları merkeze alan yasalar yapamayışımız.

Mehmet Toprak / Diriliş Postası

adminadmin