Sağlık
Giriş Tarihi : 12-11-2019 12:08   Güncelleme : 12-11-2019 12:08

Erken tanı için 5 yılda bir kolonoskopi yaptırılmalı!

Erken tanı için 5 yılda bir kolonoskopi yaptırılmalı!

Çoğu kişinin korkulu rüyası olan kolonoskopi başta bağırsak kanseri olmak üzere birçok hastalıktan korunmanın en önemli yollarından biridir. VM Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'nden Uzm. Dr.Özgür Ecemiş ve Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, kalın bağırsak ve rektumun incelendiği endoskopik bir işlem olan kolonoskopi   hakkında bilgi verdiler.

Erken Tanı İçin 5 Yılda Bir Yaptırılmalı!

 Uzm. Dr. Ömer Faruk Yolcu, “Herhangi bir şikayetiniz olmasada, yaşınız 50'nin üzerindeyse kalın bağırsak kanserinin erken tanısının önlenmesi için her 5 yılda bir kolonoskopi yaptırılması gerekir. Kolonoskopi ile poliplerin bulunup çıkartılmasıyla poliplere bağlı kalın bağırsak kanseri oluşumu önlenebilmektedir” diye konuştu.

Bu Belirtileri Olanlar Dikkat!
Uzm. Dr. Özgür Ecemiş ise,   “Dışkı değişikliği olan hastalar mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır. Hastalar genellikle  hemoroid ve çatlağım var diye düşünerek oyalanırlar. Dışkısında gizli kan pozitifliği saptanan  hastanın; anne, baba ve kardeşlerinde kolon kanseri ve polip öyküsü olan kişiler, büyük abdest değişikliği, kronik sebebi bilinmeyen ishali olanlar, şişkinlik, gaz ve kabızlık sorunu, ayrıca nedeni açıklanmayan kilo kaybı, sebebi bulunmayan tedavi ile geçmeyen karın ağrısı olan hastalar mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.

adminadmin