Samsun Haber
Giriş Tarihi : 07-02-2020 11:30   Güncelleme : 07-02-2020 11:53

Faizsiz Kredi Desteğiyle Hayvancılığa Başlama Fırsatı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülerek 3 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan; Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ‘Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar’ 1 Ocak 2020 ve 31 Aralık 2022 tarih aralığında uygulanacak olup ilgilenen üreticilerimizin düşük faiz ve yüksek kredi imkânları ile Hayvancılığa başlayabilecekleri belirtildi.

Faizsiz Kredi Desteğiyle Hayvancılığa Başlama Fırsatı!

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun Tarım ve Orman İl Müdürümüz İbrahim SAĞLAM şunları söyledi: “Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kararın belirtilen tarih aralığı için uygulamaya konmasıyla birlikte, üreticilerimiz uygun düşük faiz ve yüksek kredi limitleri sayesinde isterlerse ve aranan şartları sağladıkları takdirde Hayvancılığa başlayabilecek veya mevcut işletmelerinde ölçek büyütebileceK.

 

Gerçek veya tüzel kişilerde aranacak aşağıda sayacağımız özellikleri sağlayan üreticilerimiz, % 25 ve % 75 oranlarında faiz indirimlerine ek olarak % 10 faiz indiriminden de yararlanabilecek fakat toplamda uygulanacak indirim oranı % 100′ü aşamayacaktır.Başta da belirttiğimiz gibi Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri 3 yıl boyunca üretim konularına göre finansal destekte bulunacaklarını açıklamış olup başvurular Ziraat Bankası şubelerinden 2020 yılı sonuna kadar yapılabilecek.

 

Söz konusu faizsiz kredi desteğinin yapılacağı Hayvancılık konuları şöyle açıklanmıştır: Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği, Damızlık Düve Yetiştiriciliği, Büyükbaş Hayvan Besiciliği, Küçükbaş Hayvancılık, Arıcılık, Kanatlı Sektörü, Kanatlı Damızlık Sektörü, Su Ürünleri Sektörü ve Geleneksel Hayvansal Üretim. Üreticilerimizin bu desteklerden yararlanabilmeleri için, aşağıda belirtilen evrakların hazırlanarak ilgili Bankanın bulunulan yerdeki Şubesine gidilerek başvurularını şahsen yapmaları gerekiyor.

 

1- Gerçek kişilerden istenenler;

 

1.     Kimlik belgesi

 

2.     Çiftçi Kayıt Belgesi

 

3.     Bilançosu mevcut işletmelerin son 3 yıllık bilançoları

 

4.     Krediye karşılık teminat belgesi

 

5.     Tarımsal işletmenin kira kontratı, tapu kaydı

 

2- Tüzel kişilerden istenenler;

 

1.     ÇKS belgesi

 

2.     Ticaret sicil gazetesi

 

3.     Kayıtlı olunan odanın belgesi

 

4.     Vergi levhası

 

5.     Noter onaylı imza sirküleri

 

6.     Teminat belgeleri

 

7.     Yeni kurulan tüzel kişilikler için kuruluş veya son yıla ait, diğerlerinde ise en az son üç yıla ait bilanço ve gelir tablosu

 

8.     Tarımsal işletme tapu kaydı, kira kontratı

 

IPARD kanalıyla hazırlanan projelerde sözleşme tutarının yüzde 75’ine kadar krediyi Ziraat Bankası karşılayacağını taahhüt etmiştir.

 

Sütçü ve Kombine Sığır Yetiştiriciliği

 

Ziraat Bankasın ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği üretimi konusunda kredi için verdiği sübvansiyon üst limit 25.000.000 TL olarak belirtilmiş olup 25 milyon üzeri başvurular da incelendikten sonra dikkate alınacaktır. İndirim oranı alarak yatırım kredisi için % 50 işletme kredisi içinde % 50 faiz indirimi yapılacaktır. Özellikli kriterlere sahip olan üreticilere her kriter için yüzde 10 oranında ek indirim oranı sağlanacaktır. Tüm kriterlere sahip olan üreticiler, % 100 oranında uygulanacak en yüksek indirim oranından yararlanacak.

 

Sütçü Sığır Irkları;  Holstein, Jersey ve Avrupa kırmızıları

Recep YAZGANRecep YAZGAN