Genel
Giriş Tarihi : 18-09-2019 09:22   Güncelleme : 18-09-2019 09:22

Faizsiz, Peşinatsız Kredisiz ev sahibi olmak isteyenler dikkat

FKP sistemi ile ev ya da araç sahibi olmak isteyenler hangi zorluklarla karşılaşıyorlar.

Faizsiz, Peşinatsız Kredisiz ev sahibi olmak isteyenler dikkat

2016 yılından beri ev sahibi olmak için bekleyen bir iştirakçinin sistem hakkında yazıklarını okumayan FPK ile ev almakta acele etmeyin;

FPK reklamlarında bahsedildiği şekliyle ben de 2016 yılında üye olarak bir ev sahibi olmak istemiştim.

Fakat ben ve benim gibi çok sayıda insan madden ve manen zarara uğradık.

2016 yılında kiracı olarak oturduğum ev 165.000 TL değerinde satılırken şu anda 330.000 TL ile satılmakta.

Gayrimenkul azımsanmayacak ölçüde değer kazanırken öte yandan 2016’daki TL para şu anda tefe tüfe, altın ve para birimi cinsinde yarı yarıya değer kaybetmiştir.

ÇEKİLİŞ LİSTELERİ SAHTE

Sistemde 60, 80, 120 veya 240’lı tüm grupların her birinde çekiliş listeleri içerisinde grubun yarısından daha fazlasının fake yani sahte isimlerle dizayn edildiği yapılan araştırmalar sonucunda delilleriyle tespit edilmiştir.

FPK şirketi ile sözleşme imzalayıp üyeliğe dahil olduğumuzda hem sözleşmede yazılı olarak belirtilen hem de şifahen bize söylenen şuydu;

Organizasyon ücretini ödeyerek çekiliş listesine girip her ay bir gruptan bir üyenin ev sahibi olacağı yönünde idi.

FAKAT GERÇEKTE İŞLEYİŞ BU ŞEKİLDE DEĞİL.

Çekiliş listeleri özenle alfabetik olarak sıralanarak düzenlenmekte ve noter huzurunda çekilen rakam çoğunlukla bu gerçek olmayan (fake) isimlere isabet etmekte ve bu sayede o ayın toplanan yekûn parası şirkete kalmaktadır.

Çok sayıda grup (dolayısıyla birer talihli) olmasına rağmen her ay az sayıda üye gerçekten ev ya da araç sahibi olmaktadır.

İŞTİRAKÇİLER BİLGİLENDİRİLMİYOR

Şirketin hem üst düzey yetkilileri hem de Anadolu'daki çalışan temsilcileri ile yapılan görüşmelerde bu konu hakkında bilgi sahibi olmadıkları veya açıklama yapamayacakları yönünde geri çevrilen ve reddedilen üyeler, avukatlar ve araştırmacılar var.

Israrla bilgi alma istekleri üzerine Şirket bu işleyişi şöyle açıklayarak geçiştirmektedir;

Sistemden ayrılanlar ve o ay ödeme yapmayanların yerine sistem tarafından bu sahte (joker) isimlerin otomatik atama yapıldığı dile getirilmektedir.

Halbuki her bir ayrı grup bazında sistemden ayrılanların ve ödeme yapmayanların sayısı şirketin manipüle ettiği oranlarda olmayıp özellikle 10 yıllık 120’li ve 20 yıllık 240’lı grup listelerinin ilk kez oluşturulup çekilişe tabi tutulduğu ilk ayda bile sistemden ayrılanlar veya ödeme yapmayanların söz konusu bile olmamasına rağmen böyle profesyonel bir yöntem izlenmekte ve listeler gizlenmektedir.

Öte yandan sahte (joker)isimler her bir grupta yüzde seksen oranlarına kadar ulaşmaktadır.

Bu belirtilen rakamlar üstünkörü bahsedilen veriler olmayıp somut delillere binaen ifade edilmektedir.

Bu hususlar sözleşme hukuku açısından sorunlar teşkil etmektedir, şirket tarafından üstü örtülmeye çalışılan bu hususta dikkate değer haksız bir kazancın aslında bir suç unsuru oluşturduğunu ayrıca hukuki sorumluluk ve yükümlülükleri beraberinde getirdiğini görmek gerekir.

ŞİRKETLER ŞEFFAF DEĞİL

Şirketin şeffaf olmayarak sürekli güncelleyip hazırladığı bu çekiliş listelerinin içeriğinden haberdar olmayan üyeler teslim tarihinin aylar ve yıllar sonrasına ötelenmesi nedeniyle mağdur olmakta ve ciddi maddi zararlara uğramaktadır.

Mağduriyetin sebebi özetle yinelenecek olursak;

Organizasyon ücreti ödeyerek sisteme dahil olan her bir üyenin her ay düzenli ve belirli ödemeler yapmasına rağmen çekiliş için özenle her ay düzenlenip hazırlanan listelerle çekilen kurada sahte isimlerin listelerdeki sayısal çokluğu ve matematiksel sıra ve konumlandırılmaları nedeniyle her bir gerçek üyeye ev ya da araç çıkma ihtimali profesyonelce en aza indirgenmiş olmaktadır.

Sonuçta bu uygulama ile üyelere konut ve araç teslim tarihi planlı bir şekilde geciktirilmektedir.

Sözleşme maddelerine aykırı olan bu durum şirketin mali açıdan büyük meblağlarda haksız kazanç elde etmesine ve her ay kıt kanaat ödeme yapan ve ümitle bekleyen dar ve orta gelirli üyelerin mağduriyetine neden olmaktadır.

Sözleşmede bu hususlarda hiçbir bilgilendirme yer almamakta, taraflarca rıza ile karşılıklı imzalanmakta ve üyeler ödeme yapmalarına ve çekilişe katılmalarına rağmen aylarca ve yıllarca beklemek zorunda kalmaktadır.

Bu konuda 2018 yılının ikinci çeyreğinde birçok üyenin maddi ve manevi haklarını aramaları nedeniyle FPK Şirketi çekiliş listelerinin içeriğini 2018 Eylül ayından itibaren Kişisel Verilerin Korunması Kanununu bahane ederek artık gizlemekte, üyeler ve kamuoyu ile kesinlikle paylaşmamaktadır.

Halbuki bahane edilen ilgili kanun 2018 Nisan ayında yürürlüğe girmesine rağmen aradan 6 ay geçtikten sonra yani tam olarak 05 Eylül 2018 tarihinde şirket tüm listeleri gizlemeye başlamıştır.

Bu da durumun ne denli önemli ve ciddi olduğunu gösteren ayrı bir meseledir.

adminadmin