Tarih
Giriş Tarihi : 20-07-2020 12:37   Güncelleme : 20-07-2020 12:37

Famine Büyük Kıtlık Filmi Neden Çekilemedi!

Osmanlı İmparatorluğu'nun, 19. yüzyılın ortalarında büyük kıtlık yaşanan İrlanda'ya yapmış olduğu yardımı konu alan FAMİNE – Kıtlık filmi 2014 yılından beridir tamamlanamadı.

Famine Büyük Kıtlık Filmi Neden Çekilemedi!

İrlandalıların "Büyük Kıtlık" adını verdiği, halkın temel gıda maddesi olan patateslere bir tür zehirli mantarın bulaşması nedeniyle 7 yıl süreyle yaşanan kıtlığın hikayesini işleyen filmin çekimleri, Türkiye, İrlanda'da ve İngiltere'de yapılacak.

1845 yılında İrlanda’da baş gösteren ve İrlandaca’da Gorta Mor olarak anılan Büyük Kıtlık felaketi, 19. yüzyılın en büyük kitlesel yıkımlarından birine sebep olmuştu.

 

GEMİLERLE İRLANDA’YA ERZAK

O yıllarda Birleşik Krallığın bir parçası olan İrlanda topraklarında yaşanan bu felaket, başta İngiltere olmak üzere birçok batılı devlet tarafından göz ardı edilmiş; yok olmanın eşiğine sürüklenen İrlanda halkının bu trajedisi karşısında Osmanlı Padişahı Abdülmecit Han dışında hiçbir hükümdar samimiyetle harekete geçmeyi tercih etmemişti.

Sultan Abdülmecit, söz konusu felaketi, aslen İrlandalı olan Joseph isimli şahsi tabibinden öğrendiğinde dönemin İngiltere Kraliçesi Victoria’dan, İrlanda halkına 8.000 sterlinlik nakdi yardımda bulunmasına icazet vermesini talep etmiştir. Ancak Kraliçe Victoria, muhtaç İrlanda halkına daha önce yalnızca 2.000 sterlin göndermekle yetindiği için Sultan’dan nakdi yardım miktarını 1.000 sterline düşürmesini ister.

Bunun üzerine Sultan, 1847 yılında Kraliçe Victoria’dan gizli olarak yardımların geri kalan kısmını erzak yüklü gemiler vasıtasıyla İrlanda halkına ulaştırmıştı.

 

Youtuber Bahattin Çağdaş’ın filmin yönetmeni ile yaptığı röportaj film hakkında yeni gelişmeleri anlatıyor;

Recep YAZGANRecep YAZGAN