Sağlık
Giriş Tarihi : 28-10-2019 11:56   Güncelleme : 28-10-2019 11:56

Fazla Kilo Kemik Erimesine Davetiye Çıkarıyor

Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İ. Hilmi Elmacıoğlu, fazla kiloların halk arasında osteoporoz olarak anılan ve ciddi bir hastalık olan kemik erimesine davetiye çıkardığını söyledi.

Fazla Kilo Kemik Erimesine Davetiye Çıkarıyor

İnsan vücuduna birçok hastalığı da beraberinde getiren obezite, kemiklerde de önemli hasarlara neden olabiliyor diyen Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İ. Hilmi Elmacıoğlu, "Ciddi bir hastalık olan osteoporoz halk arasında "kemik erimesi" olarak geçmektedir. Kemiğe direncini veren maddelerin özellikle de kalsiyumun kemikten uzaklaşması ile osteoporoz oluşur. Kemik azalmasının şiddeti arttıkça kemik kırılganlığı da artmaktadır.

Sağlıklı kemik yoğun ve güçlüdür ve büyük miktarda basınca dayanabilir, ancak geliştiğinde, kemikler incelir ve kırılgan bir hal alır ki bu kemiklerin kırılma olasılığını arttırır. Kemiğe direncini veren maddeler özellikler kalsiyumun kemikten uzaklaşması ile osteoporoz oluşur. Bu anlamda osteoporoz, vücudumuzdaki kemiklerin sertliklerinin azalıp, kalitelerinin bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır.

20-25 yaşına kadar kemikleri güçlendirme özelliğine sahiptir. Ancak bu yaştan sonra kemik yapımı, kemik yıkımından az olduğu için kemikler güçsüzleşmeye başlar. Bir iskelet sistemi hastalığı olan Osteoporoz, özellikle 45 yaş ve üzerinde görülmeye başlar. 

Bel, boyun ve sırt ağrıları, Boyda kısalma, Omurga, bilek, kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar, Vücutta öne doğru eğrileşme, sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma, Kemik ağrıları, kemiklerde hassasiyet, Ağrı ve kırıklardan dolayı hareketsizleşme, gibi şikayetler ile görülebilmektedir.

Bu anlamda kemik erimesini önlemek ve fazla kilolardan kurtulmak için sağlıklı beslenmek ve spor yapmak çok önemlidir. Özellikle yukarıda saydığımız belirtileri yaşayanların mutlaka bir uzman doktora görünüp gerekli tedaviye en kısa sürede de başlaması gerekmektedir" diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin