Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 29-05-2017 08:34   Güncelleme : 29-05-2017 08:46

Fetih Üzerine Yeniden Düşünmeli -1-

Kur'an kavramı olarak fetih; açmak, galip gelmek anlamına gelir. Allah kelimesi en yüce olsun hedefi ile ve Allah ile insanlar arasına girmiş olan tüm putlar kalksın, insanlık Allah'ın dini ile buluşsun diye yapılan savaşın adı cihatdır.

Fetih Üzerine Yeniden Düşünmeli   -1-

Cihadın neticesinde elde edilen yerler, şehirler, ülkeler fethedilmiş olur. Bunun için fetih bir istila, işgal, sömürü değil, ile kul arasındaki sahte tanrıları kaldırarak yol açmanın adıdır. İki türlü fetih vardır: Davet ile ve kılıç ile yapılan fetih. Allah Resulü'nün siretinde her ikisini de görmekteyiz. Medine-i Münevvere Kur'an-ı Kerim ile fetih edilmiş, Mekke-i Mükerreme'de kılıçla fetih edilmiştir. Her ikisinde de ana gaye; insanların gönüllerinden Allah'ın  dinine  giden bir yol açmaktır. İmam Taberi meşhur tarihinde şöyle bir rivayet aktarır: Müslümanlar bir beldeyi fethettiklerinde, o belde halkını İslam'a davet eder, eğer Müslüman olan olursa, fetih esnasındaki getirdikleri tekbirlerden daha yüksek sesle, büyük bir sevinçle tekbir getirirlerdi. Eğer Hristiyanlıkta kalmaya devam ederlerse, onlardan cizye alır, sanki kendilerinden biri İslam'dan dönmüş gibi üzülürlerdi. Bu olay bile bize fethin toprak elde etmek, sömürmeye dayalı bir düzen kurmak olmadığını çok açık bir şekilde göstermektedir.

Bugün öncelikle Mus'ab B. Ümeyr'in Medine'de yaptığı gibi, Allah'ın ayetleriyle insanları sanki Kur'an bugün iniyormuş gibi yeniden tanıştırmak zorundayız. Çünkü  biz tüm insanlık için çıkarılmış bir ümmetiz. Ümmet-i Muhammed’iz! Allah’ın insanlığa gönderdiği son vahyin Kur'an'ın ve son elçi  Hz.Muhammed (S.A.V.)'in tabileriyiz. İnsanları Allah ile buluşturmanın, kalpleri fethetmenin sahih yolunun Kur'an ve Sünnet zemininde olması gerektiğinin bilincinde olmalıyız. İnsanların kalplerini fethedeceğiz diye Kur'an ve Sünnet öncelikli olmayan yollardan kaçınmalıyız. Ve fethin yeri geldiğinde kuvvetle, orduyla olması gerektiğini de unutmamalıyız. Allah Resulü'nün on bin kişilik bir orduyla fethettiğini unutmamalıyız. Hz.Peygamber, Ahmed B. Hanbel'in müsnedinde geçen  "Konstantiniye elbette fetholunacaktır. Onu fetih eden komutan ne güzel komutan,onu fetih eden ordu ne güzel  bir ordudur." Hadis'i ile  Müslümanlara sadece gelecekten bir haber vermek veya onları motive etmek için bu Hadis'i söylememiş, aksine onlara bir hedef göstermiştir. Büyük hedefler, büyük insanlar tarafından gösterilir. Allah Resulü hendek gazvesinde hendekler kazılırken kendisi de bizzat bu faaliyetin içinde bulunmuş  ve bu esnada kisranın ve kayserin saraylarının Müslümanların olacağını bildirmiştir. Ashabın en çaresiz ve  sıkıntılı  dönemlerinde mevcut şartlara takılıp kalmamalarını,  Allah'ın dininin hakimiyeti için cihat etmeleri gerektiğini bildirmiştir. Sahabe döneminin dünyasında en güçlü devletler olan Bizans'ın ve İran'daki  Sasani devletinin fetih edilmesi için hedef olarak gösteren bir Peygamber'in ümmeti olarak bugün O'nu anlamaktan ne kadar da uzağız! Evrensel insanlık değerleri, insanlık ailesinin fertleri gibi  modern hurafelerle aldatılan gafil Müslümanlar, bugün yaşadıkları dünyanın güçlü devletlerine acaba bu bakış açısıyla mı bakıyorlar? Yoksa bir aşağılık kompleksi içerisinde miyiz? Konstantiniyye  "konstantinepol" yani "Konstantinin şehri" anlamına gelir.

Fatih'in fethinden sonra ise "İstanpol" adını almış, sonra türkün yüzünü Kabe'den batıya dönerek kıblesini şaşırmasıyla  ne anlama geldiği belli olmayan  İstanbul kullanılmaya başlanmıştır. Bugünlerde ise, İstanbul’a biçilen rol, dünya kültürünün başkenti olmasıdır. İstanbul'un Mekke -Medine, Şam, Bağdat, Kudüs gibi İslam medeniyetinin bir şehri iken, şimdi dünya kültürünün başkenti olarak görülmesi, bizim İstanbul'un fethini yeniden gündemimize almamız gerektiğinin apaçık delilidir. Bu fetih öncelikle Müslümanın İslam'la yeniden buluşması ile mümkün olacaktır.

Bu bağlamda fethin yeniden düşünülmesi ve fethi  B. Ümeyr gibi anlayacak bir gençliğin olması dilek ve temennilerimle...

Nur DİNÇKAN

Recep YAZGANRecep YAZGAN