Gündem
Giriş Tarihi : 06-01-2020 14:47   Güncelleme : 06-01-2020 14:47

FETÖ/PDY Sözlüğü

FETÖ'nün gizli taktiği böyle deşifre oldu! Aralarında kullandıkları terimlerle çeşitli eylemleri gerçekleştiren örgüt üyelerinin karanlık taktikleri de bir bir açığa çıkıyor.

FETÖ/PDY Sözlüğü

Son olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kitaplaştırdığı 'FETÖ/PDY Sözlüğü' durumu tüm çıplaklığıyla ortaya koydu.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün, örgüt içi iletişimde şifreli olarak kullandığı ve örgüt elebaşı Gülen'in vaaz adı altında her hafta dinletilen konuşmalarında geçen, dışarıdan birisinin anlamadığı kelimelerin anlamı tek tek çözülerek Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, FETÖ/PDY SÖZLÜĞÜ adı altında kitaplaştırıldı. FETÖ/PDY Sözlüğü'nün en önemli kaynağı, sayıları neredeyse 10 bini bulan itirafçı ifadeleri oldu.

Bu ifadeleri, raporları, iddianameleri tek tek tarayan uzmanlar, FETÖ'nün örgütsel faaliyetlerinde kullandığı terimlerin yanında örgüt üyelerine gizli taktik ve eylem talimatlarının verildiği 1094 kelimenin anlamını çözdü.

Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi, İstihbarat Dairesi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi ve Siber Suçlarla Mücadele Dairesi tarafından kitaplaştırılan 328 sayfalık "FETÖ/PDY SÖZLÜĞÜ"nde, FETÖ'nün Türkiye'yi 5'e böldüğü coğrafi yapılanma haritalarının yanı sıra, Öğrenci Yapılanması, Emniyet ve TSK Mahrem Yapılanması şemaları da yer alıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Önsöz'ü, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın 'Takdim' yazıları ile başlayan kitapta, FETÖ elebaşının örgüt üyelerinden anlamını ezberlemelerini istediği 300 kelime ve anlamları da verildi.

Hürriyet'ten Nedim Şener'in haberine göre FETÖ Sözlüğü'nden bazı kelimeleri:

 

A-B-C KADRO ATAMA:

Örgütün mahrem olmayan yapılanmalarından mahrem yapılanmalara örgüt mensubu görevlendirilmesi.

 

A KATI

Örgütün Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanması.

 

ABİ/AĞABEY FETÖ

 içerisinde hayati önem taşıyan erkek örgüt mensubu.

 

ABİLİ TAKİP

Mahrem hizmetler olarak adlandırılan TSK, Emniyet, Yargı, MİT, Mülkiye ve bazı özel kurumlara (TİB, ÖSYM, TÜBİTAK vb kritik birimler) yerleştirilme sürecinde olan örgüt mensuplarından, irtibatı zayıflayan ya da bağı kopanların tekrar örgüte kazandırılması veya bağlılığının güçlendirilmesi maksadıyla uygulanan yöntemlerden biri.

 

ADANMIŞ RUH

Örgüte adanmış kimse. Örgütte sadakatinden şüphe edilmeyen kimseler için kullanılıyor.

 

ABLA

Örgüt içerisinde hayati önem taşıyan kadın örgüt mensubu. Abi veya imam tabirinin kadın yapılanmalarındaki karşılığı olarak kullanılmakta.

ADİL

Örgüt mensuplarından Adalet Bakanlığı'na sızdırılmış infaz koruma memurları (gardiyanlar).

 

AİDAT-I MESTURE

Örtülü ödenek.

 

AKABE

 Örgütün başka görüşlerden, ideolojilerden eleman devşirmesi.

 

ÂLİ HEYET

Örgütün istişare ve karar alma mekanizmasındaki en yüksek kurul.

 

ÂLİM ZAT

Örgüt elebaşı Gülen'e verilen kod isimlerden.

 

AMERİKA ÖŞRÜ

Bizzat Türkiye'de bulunan örgüt mensupları tarafından toplanan himmet gelirleri ve örgütün diğer finansal kaynaklarından örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e ayrılan pay.

 

ATM (ARAMA VE TARAMA MESULÜ)

Örgütün mahrem ya da mahrem olmayan diğer yapılanmalarında faaliyet yürüten, bilişim alanında kabiliyetli ve uzman örgüt mensupları.

 

ARIZA MESULÜ

Herhangi bir sebepten ötürü örgütten uzaklaşan, örgüt ile irtibatı zayıflayan veya tamamen kopan, ayrılan örgüt mensubunun tekrar örgütle irtibatını sağlamakla görevli örgüt üyesi.

 

AZIK

Fetullah Gülen tarafından günlük, haftalık, aylık veya değişik zaman aralıklarını kapsayacak şekilde hazırlanan ideolojik eğitim modülleri. Bu modüllerde okunacak kitaplar, kitap bölümleri ya da diğer okunacak yayınlar, dualar ve namazlar gibi konular hakkında detaylı düzenlemeler bulunuyor.

 

BAHÇE

Örgüt içerisinde özellikle lise 1. ve 2. sınıflarda eğitim gören öğrenciler arasından seçilmiş ve vasıflı olduğu değerlendirilen, örgüt açısından gelecek vaat ettiği düşünülen lise 3. ile 4. sınıflarda öğrenim gören öğrencilerin özel olarak hazırlandığı, kimsenin bilmediği öğrenci evleri. Bu evler örgüt içerisinde Abi evi, Işık Evi vb şekillerde de ifade edilmektedir.

 

BAHÇIVAN/BAHÇEVAN

Örgüte her türlü örgüt mensubunu yetiştirmek üzere örgüt tarafından görevlendirilen şahıslar için bizzat örgüt elebaşı Fetullah Gülen tarafından kullanılan bir tabir.

 

BAŞYÜCELER

Örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in "en iyi gönül eri" tanımına girenler. Örgütün en üst düzey yönetim organı.

 

BALLI ŞEKER

Örgüt mensubunun rüyasında örgüt elebaşı veya peygamberlerle alakalı rüya görmesi.

 

BAŞHEKİM

Örgüt tarafından MİT müsteşarına/başkanına verilen isim.

 

BELEDİYE/ZABITA (K)

Örgütün öğrenci yapılanmasında faaliyet gösteren örgüt mensubu.

BEYAZ RENK

 Örgütte TSK mahrem yapılanmasında Deniz Kuvvetleri personeli olan örgüt mensupları "Beyaz" olarak da adlandırılıyor.

BOL ŞEKER

Örgüt içinde "Çok iyi haber" demek.

BÜYÜK KÖY

Örgütün Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı yapılanmalarındaki örgüt mensubu subay personeli.

C KATI

Örgütün Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanması ile ilgili bir kavram.

ÇİÇEK

Örgüt mensuplarının dinleme cihazına (böcek) verdikleri isim.

DİNOZOR EVİ

Örgütün hâkim/savcı hazırlık evleri yapılanmasında kullanılan bir tabir.

 

FEDA GRUBU

Örgütün 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından oluşturmaya çalıştığı yeni yapılanmanın bir parçası. Bu yapılanma, en altta Feda grubu olmak üzere, Kaçak, Serdengeçti, İbn-i Erkam ve en üstte Yüceler gruplarından oluşmakta.

GASSA

 Kelime anlamı olarak ölü yıkayıcı anlamına gelmektedir. Örgüt içinde, sorumlulara koşulsuz itaat edilmesi konusu işlenirken "Gassalın elindeki meyyit gibi olunması" örneği veriliyor.

GENEL MÜDÜR

1) Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında örgütsel hiyerarşik kademelerden birisi.

 

2) TSK mahrem yapılanmasında örgütsel hiyerarşik kademelerden birisi. "Temsilci" ile aynı anlama geliyor.

 

3) Örgütün coğrafi bölge yapılanmasının yönetim ve finans yapılanması kısmında faaliyet gösteren örgüt mensupları.

GÖMLEK

1990 yılı ve sonrasında, ayrıca 28 Şubat sürecinde örgüt içi tedbirden dolayı örgütün topladığı kurban derilerine verilen isim.

 

GRİ DOSYA Örgütün TSK mahrem yapılanmasında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde gerçekleştirilen fişlemelerde kullanılan bir arşivleme sistemi.

 

HAKKI

 Hukuk alanında faaliyet yürüten terör örgütü mensuplarının evlilikleri ile ilgilenen Ege Bölgesi'ndeki erkek izdivaç sorumlusu örgüt mensubu.

 

KUTSAL HOCA PAYI

FETÖ içerisinde toplanan himmet vb paraların il imamları aracılığıyla örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e gönderilmek üzere ayrılan kısmına verilen isim.

MABEDE GİDEN YOLLARIN KAPATILDIĞI ZAMAN DİLİMİ

Fetullah Gülen'in Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dönemlerini kastetmek için kullandığı tabirlerden biri.

MUTFAK

Örgüt içerisinde her ünitenin yaptığı istişare toplantılarında yeni fikirlerin, stratejik kararların çıktığı bölüme 'mutfak' bölümü deniliyor.

NOTÇU/NOTÇULUK

Örgütün hâkim/savcı hazırlık evleri yapılanmasında faaliyet gösteren örgüt mensupları.

PIRLANTA

Örgüt elebaşının yazdığı kitaplara verilen isim.

RENKLENDİRME/RENKLENME

Herhangi bir FETÖ mensubunun, örgüt talimatı ile bilgi/belge sızdırmak veya deşifre olmamak amacıyla, "diğer oluşumların içine sızma" faaliyetine örgüt dilinde "renklendirme" adı veriliyor.

RENKSİZLİK

Örgüt tarafından hiçbir oluşuma dahil olmayan, hiçbir oluşuma sızdırılmamış, bağlantısız gibi görünen örgüt mensuplarına verilen isim.

SİNCANİLER

Ankara'nın Sincan ilçesindeki Sincan ceza infaz kurumlarında tutuklu veya hükümlü olarak bulunan örgüt mensuplarına verilen isim.

SIR KÂTİBİ

Kendisine gizli yazılar yazdırılan, örgüt elebaşının gözü-kulağı olan örgüt mensubu.

ŞARJ EVLERİ

Terminolojide "safe house/safe heaven-güvenli ev" ve "örgüt evi" olarak adlandırılan kavramların FETÖ'deki karşılıklarından biri şarj evleridir. Şarj evi, daha sık kullanılan ışık evi tabiri ile aynı anlama gelmektedir ve örgütün en temel hücre yapısıdır.

ŞEFKAT TOKADI

İsteksizlik gösteren veya örgütsel vazifesini geri plana atıp dünya işleri ile uğraşan örgüt mensubunun tehdit edilmesi/korkutulması.

TOPRAK

TSK mahrem yapılanmasında Kara Kuvvetleri'ne verilen kod.

TIRNAK

Örgütün izdivaç yapılanmasında sorumlu örgüt mensuplarının kullandığı SD karta verilen isim.

ÜMİTÇİ/ÜMİT MESULÜ

 Herhangi bir sebepten ötürü örgütten uzaklaşan, örgüt ile irtibatı zayıflayan veya tamamen kopan, ayrılan örgüt mensubunun tekrar örgütle irtibatını sağlamakla görevli örgüt mensubudur. Ümit mesulü,

SK ve Emniyet Teşkilatı mahrem yapılanmasında kullanılan bir tabirdir.

ZİLLET TOKADI

 Örgütün bakış açısına göre örgüt içerisinde bulunan bir kişinin örgütten ayrılması halinde dinden çıktığına inanılmaktadır. Bu inanca göre örgütten ayrılan kişi, zillet tokadını yemiş ve her şeyini kaybetmiştir.

AK PARTİ 'TİMAŞ' CHP 'DOĞAN' MHP 'OĞUZ'

 

- Sözlüğün "Siyaset Yapılanması" maddesinde FETÖ'nün 2012'den itibaren siyasi parti teşkilatları üzerinde yaptığı çalışma anlatıldı. Örgüt siyasi partilere sızarak, bu partilerde örgüt lehine faaliyet gösteren örgüt mensuplarını "Yayın" olarak kodladı. Yayın faaliyetleri kapsamında, CHP için "Doğan", AK PARTİ için "Timaş", MHP için "Oğuz" kodlarını kullandılar. "Siyaset Yapılanması" maddesinde örgütün amacı şöyle anlatıldı:

 

SİYASETE SIZMAK

"Siyaset yapılanmasının temel amacı, siyasete müdahale ederek siyasi sonuçlar elde etmek ve bu sonuçları örgütün menfaatleri lehine kullanmaktır. Siyasete müdahaleler, örgüt mensuplarını milletvekili, mahalli idarelerde meclis veya encümen üyesi seçtirerek parti teşkilatlarına 'sızmak', seçilmiş olan siyasi parti temsilcileriyle örgütün amaçları doğrultusunda temas kurmak, onları örgüte kazandırmak, hükümet ve siyasi parti politikaları üzerinde etkili olmak ve politikaları yönlendirmek, karar süreçleri üzerinde söz sahibi olmak, örgüte muhalefet eden siyasi kişi veya kurumları itibarsızlaştırmak, aleyhte yayın yaparak yıpratmak, yıldırmak, baskı kurmak, korkutarak sindirmek, tehdit etmek, iş göremez hale getirmek..."

İŞE YARAMAYAN FETÖ'CÜYE 'VC' KODU

- FETÖ'cüler örgüt kurallarına uymayan ancak kurallara uyması istenen kişilere verdiği kod VC yani "vasıfsız cemaat". Kitapta VC şöyle anlatılıyor:

ONLARA AYRI EV

"FETÖ mensubu olup kız arkadaşı olan, sigara içen, örgütün talimatlarına uymayan vb şekilde örgüt yapısına ters alışkanlıkları olan şahıslara 'vasıfsız cemaat' (VC) denilmektedir. Bu şahıslar örgüt evlerinde kalan ve disipline edilmesi istenen şahıslardır. 'Vasıfsız cemaat' olarak tabir edilen örgüt mensuplarına, manevi baskı yapılarak birtakım alışkanlıklarından uzaklaştırılması hedeflenmektedir. Bu şahısların diğer örgüt mensupları ile aynı evde kalmamasına dikkat edilmekte, sadece 'vasıfsız cemaat' denilen örgüt mensuplarının aynı evde kalması sağlanmaktadır."

'EZBER' KELİMELERİ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sözlüğün ikinci bölümünde, FETÖ elebaşının 1993 yılında örgüt içi eğitim içinde kullandığı Kevser Kitabı'ndan alıntı yapılan kelimelere ve anlamlarına yer verildi. Kevser kitabı, 1993 yılında sınırlı sayıda basılan, yalnızca örgüte mensup öğrencilere dağıtılan ve Fetullah Gülen'in birkaç kitabıyla çeşitli bölümlerden oluşan, aynı zamanda örgüt tarafından güvenlik tedbirleri çerçevesinde geri toplatılan derleme bir kitap olarak biliniyor. Bu kitap bir örgüt mensubunun nasıl davranması gerektiğini, zaman tanzimini nasıl ayarlaması gerektiğini, inanması gereken örgüt değerlerini, örgüt elebaşının kullandığı dili anlamak için ezberlemesi gereken kelimeleri anlatan el kitabı. Kitapta, FETÖ elebaşının ezberlenmesini istediği 300 kelime anlamlarıyla yer alıyor.

Kaynak: SABAH

Recep YAZGANRecep YAZGAN