Samsun Haber
Giriş Tarihi : 16-05-2019 12:15   Güncelleme : 16-05-2019 12:18

Fındık Kurdu Mücadelesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Samsun’da ekonomik anlamda üretimi yapılan fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelere zarar verdiği ve mücadele edilmediği takdirde önemli oranda verim kaybına neden olduğu vurgulandı.

Fındık Kurdu Mücadelesi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Konuyla ilgili olarak Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı konu İle İlgili yaptığı açıklamada; “İlimizde fındığın üreticilerimizin en önemli gelir kaynağı olduğunu, ana zararlı olan fındık kurdu zararlısı ile duyurulan zaman aralığında ve tekniğine uygun mücadele yapılmasının verim kaybını önlemek bakımından çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca İlimizin diğer geçim kaynaklarından birinin de arıcılık olduğunu ve arı faaliyetlerinin, bitki çeşitliliğinin sürdürülebilirliği bakımından da çok önemli işleve sahip olduğunu belirterek, fındık kurdu ilaçlamaları esnasında arıların su içtiği kaynaklara hiçbir şekilde ilaç bulaştırılmaması gerektiğini, tarım ilaçları uygulamalarının akşam üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması gerektiğini ve öncelikle arılara zarar vermeyen Bitki Koruma Ürünleri tercih edilmesi hususunda üreticilerimizin özenli davranmalarını, ayrıntılı bilgiye sahip olmak için İl/ve İlçe Müdürlüklerine başvurmalarının önemli olduğunu belirtti.

Fındık kurdu erginleri öncelikle yeni oluşmakta olan meyvelerde zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir.  Zarar gören meyveler normal büyüklüğe erişinceye kadar kabuk içindeki etli kısmı ve kabuk kısmı sarı renk alır. Bu zarar şekline halk arasında “sarı karamuk” denir. Meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır ve bu zarara da “kara karamuk” denir. Bir çift fındık kurdu ergini (dişi ve erkek);  beslenme ve yumurta koyma   yoluyla yaklaşık 200 meyveye zarar verebilir. Meyve içerisinde beslenen larvalar meyve içini tamamen yedikten sonra bir delik açarak dışarı çıkar. Bu şekilde beslendiği fındık meyvelerinin pazar değeri kalmaz.

Fındık kurdu mücadelesinde, bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunu azaltmada etkilidir. Ancak çapalamada bitki köklerine zarar verilmemelidir.

Kimyasal mücadele; ergin fındık kurdu zararlısının ekonomik zarar yapmaya başladığı dönemde, bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmalıdır. Fındık kurdu mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. 10 Ocakta 2 ve daha fazla fındık kurdu ergini bulunursa ilaçlama yapılmalıdır. Fındık kurdu ilaçlaması yapılan bahçelerde fındık kokarcasına rastlanırsa ayrı bir ilaçlama yapmaya gerek yoktur. Sayımlarda 10 Ocakta ortalama 1 ergin Fındık Kokarcası bulunursa her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılır. Ayrıca fındık kurdu popülasyonunun yüksek olduğu yerlerde, tekrar sayım yapılarak zararını engellemek için Mayıs sonu-Haziran başında ikinci bir ilaçlama yapılabilir.

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce fındık alanlarında yapılan sürvey ve fenolojik gözlemlere göre; Sahil ve orta kuşakta 15 Mayıs, yüksek kuşakta ise 18 Mayıs tarihi itibariyle mücadele zamanının geldiği belirlenmiştir. Fındık üreticilerimizin bahçelerindeki hâkim çeşitlerin %50’sinin mercimek büyüklüğüne ulaştığı dönemde teknik tavsiyelere uygun olarak mücadeleye başlamaları ilaç uygulamalarını en kısa sürede tamamlamaları ( 1 hafta-10 gün) gerekmektedir.

 

Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri yetkili bayilerden alınmalı, reçete yazma yetkisine sahip olan kişiler tarafından reçetelendirilmeli,  uygulama yetkisine sahip olan kişiler tarafından uygulanmalıdır.

 Tarım ve Orman İl Müdürü Nail Kırmacı konu İle İlgili yaptığı açıklamada; İlimizde fındığın üreticilerimizin en önemli gelir kaynaklarından biri olduğunu, ana zararlı olan fındık kurdu zararlısı ile duyurulan zaman aralığında ve tekniğine uygun mücadele yapılmasının verim kaybını önlemek bakımından çok önemli olduğunu söyledi. Ayrıca İlimizin diğer geçim kaynaklarından birinin de  arıcılık olduğunu ve arı faaliyetlerinin, bitki çeşitliliğinin sürdürülebilirliği bakımından da çok önemli işleve sahip olduğunu belirterek, fındık kurdu ilaçlamaları esnasında arıların su içtiği kaynaklara hiçbir şekilde ilaç bulaştırılmaması gerektiğini, tarım ilaçları uygulamalarının akşam  üzeri veya sabahın erken saatlerinde, arıların uçuş yapmadıkları zamanda yapılması gerektiğini ve  öncelikle arılara zarar vermeyen Bitki Koruma Ürünleri tercih edilmesi hususunda üreticilerimizin özenli davranmalarını, ayrıntılı bilgiye sahip olmak için İl/ve İlçe Müdürlüklerine başvurmalarının önemli olduğunu belirtti. 

adminadmin