Güncel
Giriş Tarihi : 23-09-2017 13:06   Güncelleme : 23-09-2017 13:06

Fındık üreticisinin dikkatine!

Samsun İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı Fındık alımları konusunda bir açıklama yaptı.

Fındık üreticisinin dikkatine!

Kırmacı yaptığı açıklamada, ”Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 17.08.2017 tarihinde yaptığı açıklama ile TMO'nun Giresun kalite fındığı 10.50 TL/ Kg., Levant kalite fındığı 10.00 TL/ Kg. fiyattan alım yapacağını belirtmiştir. Konu ile ilgili TMO'dan yapılan açıklama şu şekildedir;

"21 Ağustos 2017 tarihinde başlayan fındık alımları ekte listesi sunulan 37 noktada 200 kişilik ekiple devam etmektedir. Bugün itibarıyla 6 bin üreticiden, 10 bin ton fındık satın alınmıştır. Ordu ve Giresun illerinde şube müdürlüklerimiz açılmış olup bu illerde yaşayan üreticilerimiz açısından randevu işlemleri alım ve fiyat takibi diğer konularda bilgilendirme açısından kolaylık sağlanmıştır.

Giresun Ticaret Borsası ile yapılan işbirliği kapsamında Giresun'da bulunan lisanslı depolarda TMO olarak fındık satın alınmaya başlanmıştır. Üreticiler randevularını www.tmo.gov.tr internet adresinden ve alım noktalarından alabilirler. Önümüzdeki günler için 35 bin üreticiye, 85 bin ton fındık için randevu verilmiştir. Her geçen gün günlük alım kapasitesi artırılmakta, ilave randevular açılmaktadır.

Üreticilerimizin lehine olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın talimatları doğrultusunda, TMO'ya fındık satacak üreticilerin Da. başına teslim edeceği ürün miktarı 130 kg'a çıkarılmıştır.

Yine üreticilerimizin lehine olmak üzere fındık alımlarında uygulanan çürük oranı % 3'ten % 5'e çatlak oranı % 2'den % 7'ye çıkarılmıştır. Ödemeler 15 günden 1 haftaya çekilmiştir. Alım noktaları 18'den 37'ye çıkarılmıştır.

'Fındık Stratejisi' kapsamında 2017 yılı ürünü için fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği 170 Tl /Da ile mazot, gübre ve toprak analizi olarak da 13 TL / Da üzerinden destekleme yapılacaktır.

Üreticilerimiz, fındık alımları konusunda her türlü bilgi ve şikâyetlerini 'Alo Ürün' 312 alan koduyla 4163410- 14 (5 hat) hattına bildirebilirler. 

 Samsun'da TMO Fındık Alım Merkezleri

Samsun'da TMO Fındık Alımları 6 merkezde yapılmaktadır. Bunlar Merkez, Bafra, Çarşamba, Salıpazarı, Terme ve Ayvacık'tır.Fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için yeni alım merkezleri oluşturulacaktır. Üreticilerimizin ürünlerini bedelinin altında satmamaları, TMO ya teslim etmelerini sağlamak için her türlü çalışma yapılmaktadır. 

Kamu oyuna duyurulur.”dedi.

adminadmin