Samsun Haber
Giriş Tarihi : 18-12-2018 09:03   Güncelleme : 18-12-2018 09:03

​Fuat Köktaş: Kalkınma çok unsurlu bir kavramdır!

​Fuat Köktaş: Kalkınma çok unsurlu bir kavramdır!

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifinin yedinci turunda Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına Genel Kurulda konuşma yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (T.B.M.M) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmekte olan 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu teklifinin yedinci turunda Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına Genel Kurul'da meclis kürsüsünden konuşma yaptı.

Milletvekili Köktaş Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşında şu hususlara temas etti;

"2012 Yılında kurulan DOKAP;  Samsun,  Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Tokat illerimizi kapsamakta, merkezi Giresun’dadır.

Kurulduğu yıldan itibaren, Doğu Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu kaynakları değerlendirmek, Ulusal düzeyde ekonomik gelişime katkı sağlayarak, yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve hayat kalitesini yükseltmek, Bölgeler arası ve bölge içi farklılıkları gidermeyi amaçlamıştır.

Başlamış Projeler 2023 yılında tamamlanmış olacaktır. Burada asıl olan istihdam artışından, Konaklama sayısında yaşanacak olan artışla bölgenin çehresinin değişmesidir.

Doğu Karadeniz Bölgesi; Zengin tarihi ve kültürel değerleri, yeşili, yaylası, ören yerleri ile, denizi, güneşi, gastronomisi, konaklamasıyla, balığıyla, sebzesiyle, Meyvesiyle; Çalışkan, üretken, Devletine Milletine bağlı vefakar insanıyla, sahip olduğu ulaşım ağlarıyla, önemli ticaret merkezlerine yakınlığı yanında, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan sanayi ve ticaret bölgesidir.

DOKAP Eylem planı;

-Turizm ve Çevresel sürdürülebilirlik

-Ekonomik kalkınma

-Alt yapı ve Kentsel gelişme         

-Sosyal Gelişme           

-Yerel düzeyde sosyal kapasitenin geliştirilmesi Olmak üzere 5 temel eksen üzerine inşa edilmiştir. 

DOKAP Eylem planı dahilinde; Yeşil-yol projesi, Kimi kesimler tarafından dile getirildiği gibi doğayı katleden bir proje değildir. Aksine doğayı koruyarak gelişmeyi hedefleyen bir projedir.               

Ayrıca kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği gibi, yaylalarımıza yeni yollar açarak bir birine bağlayan bir yol projesi de değildir.   

Yeşil-yol projesinin ana teması mevcut yayla yollarının iyileştirilmesi üzerine kurgulanmış en önemli eylem planıdır.

DOKAP Eylem planları kapsamında; Sertifikalı tohum ve fidan üretimlerinin desteklenmesinden, Fındık ve Çayın ürün kalitesinin artırılmasına,                                                                           

Arıcılığın desteklenmesinden, Tıbbi aromatik bitkilerin envanterlerinin çıkarılmasına,                           

Bölge ihracatının artırılması için özel nitelikli programların uygulanmasından, Bölge tersanelerinin desteklenmesine,

Bölgede bulunan limanların etkin kullanım stratejilerinin geliştirilmesinden, insan ve yük taşımacılığı için modern teleferik sistemlerinin kurulmasına;     Büyük su işlerinin hızlandırılarak sulama alt yapısının geliştirilmesinden, KÖYDES projeleri kapsamında kırsal alt yapı sorunlarının giderilmesine,  Bölgenin Enerji üretim alt yapısının iyileştirilmesinden, Bölgede yenilenebilir enerji çalışmalarının desteklenmesine,   Engelli bireylerin hizmetlere ulaşımı ve yaşam kalitelerinin artırılmasından, Sosyal içerikli projelerin uygulanmasına, Bölgenin Kültür varlıkları envanterlerinin çıkarılmasından, Spor altyapısının geliştirilmesine kadar bir çok alanda faaliyet göstermektedir.

DOKAP Eylem planı kapsamında biraz önce bahsettiğim alanların birçoğunda çalışmalar gerçekleştirilmiş ve bölgemize önemli katkılar sağlamıştır.  

Kalkınma çok unsurlu bir kavramdır. Öyle ki seçtiğiniz herhangi bir sektörde ortaya koyduğunuz çalışmalar birçok sektörle entegre halde ele alınmazsa arzu edilen sonuca ulaşılamamaktadır.  

Bu kapsamda DOKAP bölge kalkınma idaresi başkanlığı 15’e yakın projeyi hayata geçirmiştir.

2014 - 2018 yılı Haziran ayı itibariyle de 16,9 Milyar TL tutarında kamu yatırımının gerçekleştirilmesi sağlanmıştır.    

Bölgemizin yaylalarına göz diken terör unsurları, İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın anlayışı ile bu güne kadar hareket eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın talimatlarıyla bölgeden temizlenmiştir. 

Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, emeği geçen Bakanlarımız, Yönetici ve Personelimize, bölge insanları adına bir kez daha teşekkür ediyor, 2019 bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu Saygıyla Selamlıyorum. " diyerek sözlerine son verdi.

adminadmin