Sağlık
Giriş Tarihi : 20-02-2015 13:00   Güncelleme : 20-02-2015 13:00

"Futbolu 30'lu yaşlarda oynuyorsanız kalp tetkikinizi yaptırın"

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Halı sahalarda her yaşta spor yapan insanlar olduğuna dikkati çeken uzmanlar, özellikle 30'lu yaşlarda futbol oynayanlara kalp sağlıklarının korunması için tetkik yaptırmalarını önerdi

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Halı sahalarda her yaşta spor yapan insanlar olduğuna dikkati çeken uzmanlar, özellikle 30'lu yaşlarda futbol oynayanlara kalp sağlıklarının korunması için tetkik yaptırmalarını önerdi. 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır kış şartlarında herkesin kalp krizi konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kalp hastalığı bulunmayan kişilerin çok fazla soğuk havada kalmaları halinde kalp damarlarında spazm olabileceğine işaret eden Öztürk, "Soğuk havalarda dışarı çıkacak olanlar, çıkmadan önce hava durumuna bakarak uygun kıyafet giymeli ve uzun süre soğuk havada kalmamalı" diye konuştu.

Öztürk, spazmın kalp hastalığı olanlarda daha riskli hale geldiğini vurgulayarak, kalp damarında oluşabilecek spazmın kalp krizini tetiklediğini, bu durumun hayati risk ortaya koyacağını anlattı. 

Damar spazmının belli yaş grubuna has olmadığını ifade eden Öztürk, şu tavsiyelerde bulundu: 

"Özellikle gençlerde daha fazla görüyoruz. Gençler, damar spazmına daha yatkın. Bundan dolayı çok ağır şartlarda spor yapan, özellikle futbolcuların dikkatli olması gerekir çünkü sahalarda istemediğimiz görüntüler ortaya çıkabilir. Karlı ve soğuk havalarda futbolcuların kulüp ve aile doktorlarıyla konuşup uygun kıyafetlerini giydikten sonra maça çıkmalarını tavsiye ediyorum. Halı sahalarda aynı şekilde futbol oynayanlarda da aynı durumları gözlemleyebiliriz."

- Özellikle 30'lu yaşlara dikkat

Öztürk, futbolcuların maça çıkmadan önce en az 15 dakika hafif egzersiz yaparak vücutlarını ısıtmaları gerektiğini, aksi takdirde ortopedik sakatlıklar doğabileceğine dikkati çekti. 

Hastanelere kalp spazmından dolayı yaşlılardan çok gençlerin geldiğini aktaran Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Kalp spazmını 30 ile 40'lı yaştaki hastalarda daha fazla görüyoruz. Soğuk havadan dolayı spazm geçirmiş, anjiyosunu yapıyorsunuz, normal çıkıyor çünkü spazm bir müddet sonra çözülüyor. Bu şekilde hastalarımız denk geliyor. 30 ile 40'lı yaşları genç kabul ediyoruz. Son bir yılda 20 tane 30 ile 40 yaş arası kalp krizi geçiren hastamız oldu. Bu demek oluyor ki 20'li yaşlarda başlayan kamp damarlarındaki bozukluklar, 30'lu yaşlarda kalp krizine neden olabiliyor.

Futbol sahalarında 35 yaşında futbolcular var. 40 yaşına kadar oynayan futbolcular var. Halı sahalarda 40, 45 ve 50 yaşında top oynayan vatandaşlarımız var. Özellikle 30'lu yaşlarda futbol oynayanların kalp sağlığı için tetkik yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Futbolcunun saha içerisinde başına gelebilecek bir şey, ölümcül sonuçlara neden olabilir."

adminadmin