Ekonomi
Giriş Tarihi : 22-05-2017 10:20   Güncelleme : 22-05-2017 10:20

Geçici İstihdam Kalıcı İşe Dönüşüyor

Özel istihdam büroları da seferberliğe katıldı. Bakan Müezzinoğlu, geçici iş uygulamasının istihdama katkı sağladığını belirterek, “İşçilerin yaşam-iş kalitesini sağlıyor, kalıcı istihdam olanaklarını artırıyor” şeklinde konuştu.

Geçici İstihdam Kalıcı İşe Dönüşüyor

Hükümetin yürüttüğü istihdam seferberliği milyonlarca gence iş fırsatı yaratırken, geçici işler de umut kapısı oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, geçici iş ilişki- si uygulamasının istihdama sunduğu katkılara dikkat çekerek, "İşçilerin yaşam-iş kalitesini sağlıyor, iş piyasasına entegrasyonu kolaylaştırıyor, kalıcı istihdam olanaklarını artırıyor" dedi. Yıl sonuna kadar 1.5 milyon ek istihdam hedefine ulaşmada özel istihdam büroları da rol üstlenirken, İŞKUR yeni istihdam uzmanları alacak.

ÖZEL BÜROLARDAN DESTEK

Çalışma yaşamındaki katılıklar yavaş yavaş sona ererken, esnek çalışma modeli de yaygınlaşıyor. İstihdam seferberliğine özel istihdam büroları da katıldı. Bakan Müezzinoğlu, toplam 452 özel istihdam bürosunun faaliyette olduğunu belirterek, "Bu bürolar iş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine, çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak, geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek için İŞKUR tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kuruluyor. İŞKUR tarafından ilk kez 2004'te izin verilen özel istihdam bürolarının sayısı Mart 2017 itibariyle 452'ye ulaştı" dedi. Bu bürolar iş hacmi artan işletmelerde kiralık işçi, mevsimlik tarım işçileri, temizlik, hasta, yaşlı, çocuk bakımı hizmetlerinde geçici iş ilişkisi oluşturmaya katkı sunuyor. Yeni dönemde, bu bürolar istihdam seferberliğinde kilit rol oynayan İŞKUR gibi iş-işçi bulmaya aracılık ederken, mesleki eğitim kursları da düzenleyecek. Bakan Müezzinoğlu, bu büroların son 12 yılda yaklaşık 305 bin kişiyi işe yerleştirdiğini bildirdi.

ÜÇ ÖNEMLİ KATKI SUNDU

Bakan Müezzinoğlu, geçici iş ilişkisi uygulamasının hastalık, doğum, askerlik gibi nedenlerle boşalan pozisyonların dolmasına katkı sunduğunu belirtti. Müezzinoğlu, bu uygulamanın çalışanların iş-yaşam dengesini sağladığını belirterek, işgücü piyasasında entegrasyonu kolaylaştıracağını söyledi. Hükümet, geçi işin istismarını önlemek için denetimleri sıkı tutarken, asıl işin yerine geçmesine de izin verilmiyor.

İSTİHDAM UZMANLARI İŞ BAŞINDA

Bakan Müezzinoğlu, kadro bekleyen binlerce iş ve meslek danışmanına da müjdeli haberi verdi. Toplam 3 bin 515 iş ve meslek danışmanı olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, kurumun personel ihtiyacı doğrultusunda kurum içi ve dışından danışman alımına yönelik kadro ve planlama çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Müezzinoğlu, "İş ve meslek danışmanlığı mesleki yeterlilik sınavı yapma ve sertifika verme yetkisi, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen kurumlarca yürütülüyor" dedi. İşgücü programlarına 3.1 milyar lira kaynak ayıran İŞKUR da ilk etapta 60'ı istihdam uzman yardımcısı olmak üzere doğrudan iş bulmada görev alacak personel açığının kapatılmasını istedi. Eğitimlerle binlerce genç iş sahibi yapılırken, ilk planlamaya göre 300 bin kişi işbaşı eğitim, 100 bin kişi girişimcilik, 100 bin kişi de toplum yararına çalışmaya alınacak.

NİTELİKLİ ELEMAN KAZANDIRIYOR

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun çalışma hayatına nitelikli eleman kazandırdığını belirten Müezzinoğlu, "MYK tarafından yetkilendirilen belgelendirme kuruluşları uluslararası akreditasyonu olan ölme ve değerlendirme merkezleridir. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde bugüne kadar 10 bin 923 kişi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aldı. Tehlikeli, çok tehlikeli işlere ilişkin 48 meslekte bugüne kadar 88 bin 756 kişinin sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılandı" dedi.

Sabah

Recep YAZGANRecep YAZGAN