Sağlık
Giriş Tarihi : 16-09-2017 12:16   Güncelleme : 16-09-2017 12:16

Gelecekte Yıldızı Parlayacak Sağlık Branşları

MLP Care İK Grup Koordinatörü Öykü Tükenmez gelecekte yıldızı parlayacak sağlık branşlarının neler olduğunu sıraladı.

Gelecekte Yıldızı Parlayacak Sağlık Branşları

Hürriyet Gazetesi’nden Burcu Özçelik Sözer’e konuşan Öykü Tükenmez, “kemik iliği transplantasyonunda (KİT) çalışan hemşireler, teknikerler bulmak çok kolay değil. Organ nakli yapan hastane sayısı da çok fazla değil. Dolayısıyla bu gibi alanlarda zorlanıyoruz, mesela Türkiye’nin en fazla organ nakli bizim Antalya’daki hastanemizde yapılıyor, Antalya dar bir alan orada organ nakli konusunda hemşire bulmak daha zor” dedi.

Röportajdan öne çıkanlar;

Obezite büyük problem, dünyada 500 milyonun üzerinde obez olduğu düşünülüyor. Sayıda artarak devam ediyor. Obezite cerrahisi diye bir alan gelişti, o alan büyümeye devam ediyor. Obezitenin etrafındaki tüm alanlar bununla birlikte gelişecek. Diyetisyenlik, fizik tedavi kadroları büyüyor. O alanlarda çalışan ihtiyaç artacak.

Hastane yöneticisi bulmak zor mu?

Halen zor, sektör çok ciddi büyüdü son yıllarda, yeteneği bulmak da adapte etmek de zor. Sektörün genel anlamda sıkıntısı. O yüzden içimizden yetiştiriyoruz.

Gençlere tavsiyeleriniz neler, sağlık sektöründe hangi alanlarda kariyer var?

Sektör ciddi anlamda büyüdü ve büyümeye devam edecek. 2050’lerde Türkiye nüfusunun 97.5 milyon olması bekleniyordu. Nüfus bu kadar büyürken, yaşlı nüfus bu kadar artarken sağlık sektörüne ihtiyaç artacak. Aynı oranda insan kaynağına ihtiyaç da artacak. Hem olayın sağlık tarafında hem de yönetsel kadrolarında ihtiyaç var. Sektörün kendi içinde gelişen alanları var. Mesela KİT veya aferez hemşireliği veya organ nakli gibi alanlar hızla büyüyor. Organ nakli 10 senede yüzde 40 büyümüş. Kemik iliği özellikle pediatrik kemik iliği yılda yüzde 12 büyüyor, bunların da ayrıcalıklı uzmanlıkları var, pediatrik KİT hemşiresi ayrı bir branş, bu branşlara yönlenebilirler ama sektörün her alanında ihtiyaç olmaya devam edecek.

Burcu ÖZÇELİK SÖZER - -hürriyet

Recep YAZGANRecep YAZGAN