Genel
Giriş Tarihi : 09-11-2018 09:21   Güncelleme : 09-11-2018 09:50

Gençler Ölüm “Çukur”unda

Gençler Ölüm “Çukur”unda

Televizyonda, internette kol gezen yapımlar reyting ve para uğruna şiddet ve ahlaksızlık içeren kirli senaryolarla toplum psikolojisini uçuruma götürüyor. 15 yaşındaki bir çocuğun arkadaşını pompalı tüfekle öldürmesi bu yayınların körüklediği toplumsal cinneti gözler önüne serdi.

Yüz binlerce dolarlık bütçelerle çekilen televizyon dizilerinin reyting uğuruna varoşlardaki kirli ilişkileri ekrana taşıması toplumsal cinneti körüklüyor. Zira daha birkaç gün önce İstanbul’da sokak ortasında 15 yaşındaki bir çocuğun okul arkadaşını pompalı tüfekle öldürmesi bu cinnettin en can yakıcı örneğini oluşturdu.

Toplum hayatı içinde bu kadar göz önünde olup da yıkıcı sonuçlarına rağmen hiç kimselerin ses çıkarmadığı çarpıklıkları ekrana taşıyan diziler, şiddet ve kirli ilişkiler ağını adeta destanlaştırarak seyircinin iç dünyasına enjekte ediyor.

Sıradan insanın, ortalama bir ömürde gerçek hayatta karşılaşma ihtimali binde bir olan olaylar dizisini 2 saatin içinde yaşadığı diziler özellikle kendine rol model arayan gençlerin zihin dünyasını allak bullak ediyor.

Her bir bölümü bir o kadar kan, gözyaşı, entrika ve dram içerikli adi vakalarla dolu diziler, toplum psikolojisini ve özellikle gençleri geri döndürülemez vahim bir noktaya taşıyor.

KÖTÜLÜĞÜ ROL MODEL ALIYORLAR

Psikopatlığın cesaret, sınır tanımazlığın kahramanlık, saldırganlığın güç kabul edildiği dizilerde silah kullanmak, suç işlemek ve iflah olmaz yalanlar savurmak bir süre sonra seyircinin zihninde meşrulaştırılıyor. Bu dizilerin en büyük izleyici kitlesini oluşturan gerçek hayatla henüz sağlam bağlar kuramamış gençlerse ekranda gördükleri her biri efsanevi bir havaya büründürülen karakterleri kendine örnek alırken bir ölüm çukuruna sürükleniyor.

OKUL ARKADAŞINI POMPALI TÜFEKLE VURDU

Hal böyleyken 15 yaşındaki lise öğrencisi Mert Can Karagöz, İstanbul Bahçelievler’de sokakta yürüdüğü sırada pompalı tüfekle saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan, sırtından ve ensesinden yaralandığı tespit edilen çocuk hayata veda etti.

Çocuklardan biri katil, diğeri bir hiç uğuruna gerçekleştirilmiş silahlı saldırının kurbanı oldu. Saldırıyı gerçekleştirdiği ve aynı okuldan arkadaşı olduğu belirlenen 15 yaşındaki M.K. yakalandıktan sonra ifadesinde ne söyledi dersiniz; kavga ettiği için Karagöz’ e sadece ‘kin güttüğünü’ belirtti.

Haber ajanslarına düşen bilgilere göre, lise öğrencisi Mert Can Karagöz, üç kişiyle sokakta yürüdüğü sırada arkasından gelen okul arkadaşı M.K’nın saldırısına uğradı. Pompalı tüfekle açılan ateş sonucu Karagöz’ün sırtına ve ensesine 3 mermi isabet etti. Saldırgan olay yerinden kaçarken, Karagöz kanlar içinde yere yığıldı.

Olay sonrası ortaya çıkan görüntülerde ise saldırı gerçekleştiren M.K. silahı omuzuna takarak olay yerinden kaçtığı tespit edildi. Bu olay sonrası, benzeri iç acıtan manzaraların yaşanmaması için herkesin durup şapkayı önüne koyarak “Yapımcısından yayıncısına, RTÜK’ten toplumun psikolojisini doğru tayin etme yetki ve ektisine sahip herkese varıncaya kadar topyekûn hepimizin çocuklarımız nereye gidiyor?” sorusunu kendi kendimize sormayı gerektiriyor.

 İNTERNET DİZİLERİ LAĞIM ÇUKURU

Para hırsıyla RTÜK’ün verdiği cezaları dahi göze alarak şiddet içeriklerinde ısrar eden dizilerden daha kötüsünü ise hiçbir denetime tabi tutulamayan internet dizileri oluşturuyor.

Bu dizilerde her türden toplumsal değer ayaklar altına alınırken gençlerin ruh dünyası karanlık ve kirli senaryolara hapsediliyor.

Muhammed Şimşek / Diriliş Postası

adminadmin