Güncel
Giriş Tarihi : 14-04-2017 11:55   Güncelleme : 14-04-2017 11:55

Gençlere güvenin!

Türkiye referanduma giderken milyonlarca genci yakından ilgilendiren 76. Madde tartışılıyor.

Gençlere güvenin!

Seçilme yaşını 25’den 18’e indiren madde, gençlerin siyasette daha aktif rol almasının önünü açıyor.

TBMM Anayasa Komisyonunda, AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin, milletvekili seçilebilme yaşının 25'ten 18'e indirilmesini öngören 3. maddesi kabul edildi. Muhalefet tarafından yoğun bir şekilde eleştirilen 18 yaş meselesi, itiraz edildiği gibi yalnızca 18 yaşındakileri ilgilendiren bir konu değil. Seçilme yaşının 25’den 18’e düşürülmesiyle birlikte 18-25 yaş arasındaki yaklaşık 8 milyon gencin mecliste temsil edilmesinin yolunu açıyor.   

600 Milletvekili de 18 Yaşında Olacakmış Gibi Davranıyorlar Yeni düzenlemeyle birlikte milletvekili sayısının 600 olması planlanıyor. Milletvekili olma yaşının, seçme yaşı olan 18’e indirilmesi; hem gençlerin siyasette daha aktif rol almasını sağlıyor hem de 8 milyon gencin daha sağlıklı bir şekilde temsil edilmesinin yolunu açıyor. Muhalefetin tavrı ise sanki 600 milletvekili de 18 yaşında olacakmış gibi… Oysa veriler, 18-25 yaş arasındaki 8 milyon gencin 10-15 kişiyle mecliste temsil edileceğini söylüyor.    

Emeklilik Ne olacak? Özellikle Kılıçdaroğlu’nun diline doladığı “emeklilik” meselesiyle ilgili yalan yanlış iddialar ortaya atılıyor. Gençlerin 20 yaşında emekli olacağını söyleyen ve düzenlemenin bunun için yapıldığını savunan muhalefet, kasıtlı olarak bir algı operasyonu gerçekleştiriyor. Yeni düzenlemenin yalnızca 18 yaşındakileri kapsadığı düşüncesi yerleştirilmek isteniyor. Oysa bu düzenleme 18-25 yaş arasındaki 8 milyonu aşkın gencimizi ilgilendiriyor.   20 Yaşında Emeklilik mi Olur? “Hayır”cıların bile inanmakta zorlandığı bir diğer iddia da 20’li yaşlarında vekil seçilecek bir gencin 2 yılda emekli olacağı…

Bu iddianın en aktif savunucusu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu… Bir zamanlar SGK Genel Müdürlüğü yapmış birinin emeklilikle ilgili şartları bilmiyor olmasına pek ihtimal veremiyoruz. O zaman bu söylemlerin bir algı operasyonu, bir yanlış yönlendirme olduğu gerçeği ortaya çıkıyor. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu giriş yıllarına göre emeklilik prim ve yaş şartlarını belirlemiştir. Doldurulması gereken yaş ve prim günleri milletvekilleri için de geçerlidir. 

Yani 18 yaşında vekil seçilen bir gencin prim gününü tamamlamadan ve emeklilik yaşını doldurmadan emekli olabilmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Milletvekilleri de diğer tüm çalışanlar gibi hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir. Yani 18 yaşında vekil olan bir gencin 20 yaşında emekli maaşı alabilmesi koskoca bir yalandan ibarettir.   Dünyadaki Örneklere Bakmıyorlar TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, dünya parlamentolarındaki seçilme yaşını araştırdı. 51 ülkede milletvekili seçilme yaşının 18'den başlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde milletvekili seçilme yaşı 18. Birinci meclislere üye seçilmek için asgari yaş koşulu 51 ülkede 18'den başlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin yüzde 73'ünde milletvekili seçilme yaşı 18.     51 Ülkede Seçilme Yaşı 18 Seçim yaşının 18 olduğu ülkelerde, insanların reşit olduktan sonra herkesle eşit hakka sahip olması gerektiği ve gençlerin de mecliste yer almasının doğru olacağı düşünülüyor. Türkiye’de de seçilme yaşının 18’e indirilmesiyle birlikte, 18-25 yaş arasındaki 8 milyon genç mecliste görev alma ve temsil edilme hakkına sahip olacak.    

Avrupa'da En Yaygını 18 yaş Avrupa ülkeleri arasında en yaygın seçilme yaşı 18. Özellikle Batı ve Orta Avrupa ülkeleri arasında yaygın olan bu yaş sınırını kullanan 28 ülke var.    

Seçilme yaşı 18 olan ülkeler: Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Belize, Bosna Hersek, Çin, Ekvator, Fiji, Finlandiya, Gine, Grenada, Guyana, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kenya, Komor, Küba, Lihtenştayn, Macaristan, Maldivler, Malta, Mauritius, Moldova, Mozambik, Norveç, Avustralya, Danimarka, Fransa, İspanya, İsviçre, Lüksemburg, Makedonya, Portekiz, Sao Tome ve Principe, Seyşeller, Sırbistan, Slovenya, Sri Lanka, Svaziland, Trinidad ve Tobago, Uganda, Yeşil Burun, Yeni Zelanda

 

adminadmin