Kent Kültürü
Giriş Tarihi : 05-12-2013 16:06   Güncelleme : 05-12-2013 16:06

GÖĞE BAKMA DURAĞINDA BİR ŞAİR

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon’da her hafta Çarşamba günleri düzenlenen, “Çarşamba Konuşmaları”na bu hafta, “Göğe Bakma Durağı’nda Bir Şair: Turgut Uyar” başlıklı konuşmasıyla, OMÜ Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Araştırmacı-Yazar Sıddık Akbayır konuk oldu.

GÖĞE BAKMA DURAĞINDA BİR ŞAİR
Türk şiirinde “Türk Beşlileri” olarak bilinen Edip Cansever, Cemal Süreya, İlhan Berk ve Ece Ayhan’la birlikte anılan Turgut Uyar üzerine konuşan Akbayır, Turgut Uyar’ı anlamanın, biraz da bu bu beşliyi anlamaktan geçtiğini, bu beş şairin hep bi­rinin okurda daima diğerini çağrıştırdığını belirtti. Bu nedenle de Edip deyince Turgut’u anmamak, İlhan deyince Ece’yi anmamanın imkânsız olduğunu belirten Akbayır, “Peki Cemal? Edip ile Turgut, Ece ile İlhan hep ikili olarak düşünülür, Cemal ise hep bu iki­lileri, arkadaşlıkları, yakınlıkları genişleten, zenginleştiren biri; bazen Edip-Turgut-Cemal olur, bazen ve özellikle ölü­münden kısa süre önceye değin Ece-İlhan-Cemal olarak düşünülür.” dedi.
 
Turgut Uyar'ın şiir çevresinden sonra şiiri hakkında da bilgiler veren Akbayır, Uyar’ın şiirinin zor bir şiir olduğunu, ilk bakışta, sevilmeyen, ancak üstünde çok düşündükten sonra anlaşılıp yerli yerine oturtulabilecek bir şiir yazdığını, “Efendimiz Acemilik” diyebilecek kadar, hayata ve şiire karşı samimi olduğunu belirtti. Akbayır, Uyar’ın poetikasını konuşmasının sonunda üç tamlamayla özetledi; Çıkmazın Güzelliği, Korkulu Ustalık ve Efendimiz Acemilik.
 
 
Öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konuşma soru-cevap bölümüyle sona erdi.
 
adminadmin