Gündem
Giriş Tarihi : 14-04-2017 09:58   Güncelleme : 14-04-2017 09:58

Görme Engelliler Engelsiz Referanduma Gidiyor

Birçok il, ilçe ve mahallelerde olduğu gibi Bafra'da yaşayan görme engelliler de artık tek başına oy kullanabilecekler.

Görme Engelliler Engelsiz Referanduma Gidiyor

Referandumda tek başına oy kullanmak isteyen görme engelli seçmenler, oy pusulasına göre hazırlanan bir şablon aracılığıyla kimsenin baskısı altında kalmadan tek başına özgürce oy kullanabilecek.

İstanbul’da bulunan engelsiz erişim derneğinin başlatmış olduğu bu çalışma görme engelliler tarafından yoğun ilgi görmüştür. Bunun üzerine engelsiz erişim derneği harekete geçerek yüksek seçim kuruluna bu konuyla alakalı başvuru yapmıştır.

Yüksek Seçim Kurulu görme engellilerin oy pusulası şablonu ile oy kullanmasında herhangi bir yasal sakınca yoktur şeklinde bir karar almıştır. Bunun üzerine Engelsiz Erişim Derneği Türkiye'nin her yerinde yaşayan bütün görme engellilere, derneklere, vakıflara, görme engelli spor kulüplerine ücretsiz olarak oy pusulası şablonundan göndermektedir.

Bafra Görme Engelliler Derneği de Bafra ve mahallelerinde yaşayan görme engellilerin tek başlarına oy kullanabilmeleri için oy pusulası şablonlarından getirtmiştir. 16 Nisan 2017 pazar günü yapılacak referandum seçiminde oy kullanacak görme engelli vatandaşlarımız 15 Nisan 2017 Cumartesi günü saat 14.00’da Bafra Görme Engelliler Derneği’nde yapılacak tanıtım toplantısına katılabileceği gibi yine aynı gün oy pusulası şablonu temin edebileceklerdir.

 Bafra Görme Engelliler Derneği projelerden sorumlu başkan yardımcısı Fatih Uyanık, oy pusulası şablonlarının nasıl kullanılacağı konusunda şu bilgileri verdi:

“ Değerli üyelerimiz, değerli görme engelli kardeşlerimiz ve kıymetli takipçilerimiz;

Bilindiği üzere ülkemizde gerçekleştirilen gerek genel seçimler, gerek mahalli idare seçimleri, gerekse Referandum oylamalarında oy kullanmak, tercihte bulunmak görme engelliler için büyük bir problem. Oy kullanma işleminde görme engelliler ya yanındaki eş, dost, akraba ya da oradaki görevlilere muhtaç idi. İşte oy kullanma esnasında vuku bulan bu hallerde genelde görme engelliler zihinlerinde soru işaretleri oluşuyordu. Bütün bu sıkıntıları bir nebzede olsa çözebilmek için 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak Anayasa Referandumunda kullanılmak üzere " oy kullanım şablonu " geliştirildi. Bu Referandumda görme engelliler geliştirilen bu " oy kullanım şablonu " sayesinde tek başına oy kullanma kabininde oylarını kullanabilecek.

Peki, nasıl olacak: Öncelikle kartondan hazırlanmış olan şablonumuzu elimize alıyoruz. Şablonumuz düz bir zemine yatay olarak konulduğunda dikdörtgen, sol tarafa doğru açılır kapanır, alt zemini bütün, üst kapağı ise sağlı sollu iki bölme şeklindedir.

Görme engelli bu şablon ile oy kullanma mahalline gittiğinde görevlilerden oy pusulasını evet sol tarafa, hayır sağ tarafa gelecek şekilde yerleştirmesini istiyor. Akabinde eğer istenirse bir başka görevliye pusulanın doğru yerleştirilip yerleştirilmediğini kontrol ettirebiliriz.

 İçine pusula yerleştirilmiş oy şablonumuz, zarfımız ve mühür ile oy kullanma kabinine giriliyor. Şablonu oradaki masaya yatay şekilde kapalı kısım sol tarafa, açık kısım sağ tarafa gelecek şekilde konumlandırılıyor. Şimdi şablonumuzun üst tarafındaki sağlı sollu iki bölme; sol taraf evet, sağ taraf hayır oldu. Artık tercihimize göre istediğimiz yere mührümüzü basabiliriz. Tercihimiz evet ise sol taraftaki bölmeye, hayır ise sağ taraftaki bölmeye mührümüzü koyup kuvvet uygulayarak mührü basıyoruz. Mühür basma işleminden sonra oy pusulasını şablonun arasından çıkartarak bize verilen zarfın içine koyuyoruz ve gösterilen sandığa atarak oy kullanma işlemini tamamlıyoruz.” dedi.

Haber:  Oktay ZERRİN- Bafra

 

 

adminadmin