Teknoloji
Giriş Tarihi : 07-01-2019 10:34   Güncelleme : 07-01-2019 10:34

Günümüzde Güneş Santralleri ve Sistemleri Bir Seçim Değil Zorunluluktur!

Günümüzde Güneş Santralleri ve Sistemleri Bir Seçim Değil Zorunluluktur!

Türkiye olarak 2.737 saatlik yıllık toplam güneşlenme süresi ve 1527 kWh/ m2 yıllık ortalama güneş enerjisi miktarı ile güneş enerjisinden çok daha verimli yararlanabilecek bir ülke konumundayız.

Güneş panellerinde yaşanan maliyet ucuzlaması ve panel verimliliklerindeki artış güneş enerjisi yatırımlarını bir yükselme trendine sokmuştur. Ülkemizde 2017 ve öncesi yıllarda güneş enerjisi sektöründe ciddi bir oluşumun meydana geldiğini görmekteyiz. Hatta Türkiye 2017’de tamamlanan GES tesisleri arasında Avrupa’da toplam kapasitede sıralamasında 1’inci sırada yerini almıştır.

Günümüzde 10 kW güce kadar güneş enerjisi sistemi kurup ihtiyaç fazlasını ise şebekeye satmak artık oldukça basitleşmiştir. Yapılan düzenlemelerle özellikle başvurularda oldukça kolaylıklar tanınıp evden taşınma gündeme geldiğinde ise çatı sisteminin evin yeni sahibine ve(ya) kiracıya devir etme olanağı da sağlanmıştır. Elektrik üretimi yapmak isteyen kişiler proje başvurusunu EDAŞ dağıtım şirketinin merkez ya da alt birimlerine başvurarak yapabilmektedir. Başvurular aylık olarak alınarak sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandırılmaktadır. Projesine onay verilen kişiler elektrik üretmeye başlayarak ürettiği elektrikten fazlasını mevcut şebeke üstünden dağıtım şirketine satmaktadır.

Ülkemizde ki güneş enerjisi santrali (ges) yatırımları incelendiğinde yatırımcılar genellikle anahtar teslim olarak anlaşma yapmak istemektedirler. Böylece GES kurulumu ile birlikte; hafriyat, çit, güvenlik sistemi, aydınlatma, ENH, uzaktan izleme sistemleri gibi her teknik çalışmanın toplu olarak tek bir anlaşma yapılarak firmalarca verilmesi önem arz etmektedir.

2019 yılı ile birlikte devam eden ve gerçekleştirilecek olan YEKA ihaleleri, ülke kalkınması için oldukça önem teşkil etmektedir. YEKA’lar sayesinde cari açığımız ve elektrik fiyatları düşerek istihdama da katkı sağlanmaktadır.

Günümüzde Güneş santralleri (GES) ile birlikte enerji depolama teknolojisi ve sistemlerini de sistematik bir şekilde ülkeye kazandırsak ileriye yönelik enerji satabilen bir ülke konumuna da ulaşabiliriz.

Güneş santralinin (GES) ve(ya) güneş sistemlerinin kendini normal süresinde amorti edilebilmesine yönelik periyodik bakımlar, kullanılan komponentlerin verimliliği ve belli aralıklarla yapılan panel temizlikleri ön plana çıkmaktadır. Panel temizleme cihazlarıyla gerçekleştirilen düzenli temizleme sonucunda liken, yosun ve küf oluşumunun önüne geçilip güneş panellerinde hassasça temizleme yapmak için mikro çatlak oluşmasını önleyici teknolojik temizleme sistemleriyle güneş panellerinin kullanım ömrü de artarak verim düşüşünün de önüne geçilmektedir.

Güneş Yatırımlarına Yönelik Danışmanlık Hizmeti Almak İsteyen Yatırımcı, Birey ve Okurlarımız olduğu takdirde Şahsi Mail Adresimden Bana Ulaştıkları Takdirde İsteklerine Göre Kendilerine Bu Konuda Çalışma Yapan Referansları Kuvvetli Profesyonel Firmalara da Yönlendirerek Temiz Enerji’ye Bir Katkı Sağlamak Beni Mutlu Eder.

Tüm Sektör Paydaşları ve Okurlarımızın Temiz Enerji’sinin Bol Olduğu Bir 2019 Yılı Geçirmesi Dileğiyle…

Sarp ALTINEL - Enerji Gazetesi / Genel Yayın Yönetmeni

 

adminadmin