Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-09-2012 11:58   Güncelleme : 02-09-2012 11:58

Gürcistan Seçimleri

1 Ekim 2012’de Gürcistan parlamento seçimlerine gidiyor

Gürcistan Seçimleri
1 Ekim 2012’de Gürcistan parlamento seçimlerine gidiyor. Mevcut devlet başkanı
Amerikancı Mihail Saakaşvili  koltuğunu kaybedebilir.
 
Çünkü karşısında şimdilik aday olamasa da Gürcistan’ın en zengin ve en hayır sever adamı olduğu iddia edilen, eski devlet başkanı Şevardnadzenin kurtarıcı olarak gördüğü ve birçok siyasi parti ve sivil toplum örgütünün desteklediği  Bidzina Ivanishvili var.
 
Ivanişvili siyasete giriş sebebini ise 2 dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Saakaşvilinin görev süresi dolduktan sonrada görevi bırakmak istememesi, Rusya’yla bozulan ilişkiler, gelir dağılımındaki adaletsizliği sebeplerden bir kısmı olarak gösteriyor.
 
Ivanişvilinin Fransa ve Gürcistan vatandaşı olması münasebetiyle Gürcistan vatandaşlığından çıkarılmış olması, şimdiki anayasanın da bu uygulamayı söylüyor olması, onu engellememiş şimdilik hareketinin başına kendi açısından güvenilir birini geçirmiş.
 
Hedefi ilk seçimi alıp anayasayı değiştirip tekrar vatandaşlığa dönmek ve ülkenin başına geçmek. Bunu başarabilir mi zaman gösterecek.
 
Yeni parlamentonun ilk işinin Tiflis’te bulunan parlamentonun Kutaysi’ye taşımasını planlamak olacak. Sebebi ise Rusya savaşında Gori’nin bombalanması ve Tiflis inde bu tehdide maruz kalması, Kutaysi’nin daha ortalarda bir yerde olması ve ülkenin önemli şehirlerinden biri olması.
 
Peki bu seçimde nüfusun % 20 sini oluşturan Müslümanlar ve 25000’nin üzerinde sonradan oraya göçen Türkler ne düşünüyor, kimi destekliyor.
 
Şu anda Gürcistan’da 210 Sunni 140 Şii olmak üzere toplamda 350 cami bulunuyor.

Şii’ler Tiflis bölgesinde, Sunnilerde ağırlıklı olarak Acara bölgesinde ve Ahıska’nın köylerinde yaşamakta. Şuan hem Müslümanlar hem Türkler hallerinden memnun, olası bir yönetim değişikliği durumundan da endişe ediyorlar.
 
Çünkü Ivanişvili’nin Gürcistan hizmet sektöründe ağırlığı bulunan Türklerin durumunu gözden geçireceğini söylemiş olması endişeleri artırıyor.
 
Öte yandan Müslüman halk ise şu anda Gürcistan’da bütün dinlerin eşit statüde olduğunu çocuklarını çok rahat kuran kurslarına gönderebildiklerini ve her geçen gün İslamın hem algılanış bakımından hem yaşayış bakımından iyiye doğru bir gidişi olduğunu Söylüyorlar. Türkiye’nin ise komşuları içinde sorun yaşamadığı tek ülke Gürcistan.

Türkiye’nin seçimlere etkisi olacak mı birlikte göreceğiz.
 
Gürcistan’da eskiden Acara bölgesi insanına 2. sınıf insan muamelesi yapılırmış
Bizimde daha önceki Tiflis ziyaretimizde Tiflis eliti diyebileceğimiz insanların
Acara bölgesi insanından bahsederken ki tavırları onları sevmediklerini her hallerinden belli ediyordu.
 
Fakat Batum’a yapılan yatırımlar bir anda Batum’u bölgenin cazibe merkezi yaptı. Dolayısıyla herkesin Batum’a bakışı değişti.

Artık eskisi gibi baskıcı bir rejim gelebilir mi gelirse orada durabilir mi bilemiyoruz. Bunu zaman gösterecek.

Gürcistan’dan bahsedip Ahıska’dan bahsetmemek olmaz. Ahıska denilince aklımıza ilk gelen Ahıska Türkleri; fakat Ahıska merkezde hiç Türk kalmamış. Yerleşik yaşayan halkın yarısı Gürcü yarısı Ermeni ama bu Ermeniler Ermenistan Ermenisi değil hem de Ermenistan Ermenicesini konuşmuyorlar. Yıllar önce pazarcılık yapan yaşlı bir ermeni kadının bir gazetede röportajını okumuştum kadın Türkiye’yi ve Türkçeyi kastederek ne güzel yıllardı o huzurlu, mutlu Müslümanca konuştuğumuz yıllar diyordu. Belli ki o yıllara, bizlere özlem duyuyordu. Evet, sadece 100 yıl önce bölge bizim bölgemizdi. O insanlarda bizim insanımızdı.

özellikle sınır komşularımızda kalan bizi vatan bilen insanların durumu, onlarla ilgilenememek, dertlerine derman olamamak üzüntü verici değil mi?
adminadmin