Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 02-01-2018 12:18   Güncelleme : 02-01-2018 12:18

Güya Fatih, Hz. Muhammed’e inanmıyormuş!

Edep Yahu Edep:

Güya Fatih, Hz. Muhammed’e inanmıyormuş!

CNN Türk’te Hakan Çelik'e konuk olan jeolog Celal Şengör, Fatih Sultan Mehmed’in Müslümanlığının tartışıldığını Fatih’in Katib-i’ne (Sekreter) ben "Muhammed'in dediklerine inanmıyorum" dediğini ve bunu söyleyenin de oğlu ll. Bayezid olduğunu söylüyor.

İddianın kaynağı bu: Julian Raby, 1982, “A Sultan of Paradox”, Oxford Art Journal, Cilt 5, S. 8.

Kaynak güya Venedikli Seyyah Giovanni Maria Angiolello’nun, Fatih’in ben "Muhammed'in dediklerine inanmıyorum" dediğini ve Oğlu Bayezid’inde bunu dile getirdiğini yazıyor Julian Raby.

Garp (Batı) kaynaklarının Fatih üzerine böyle onlarca uydurulmuş yalanlarının olduğunu biz çoğu araştırmacılar biliyoruz. Asıl üzücü olan bu kaynaklara itibar edenlerin bizden olması. Celal Şengör’e de bizden demekte kanıma dokunuyor ya oda ayrı bir mesele!!!

Celal Şengör aynı programda;

Osmanlı'nın 'Bir Cihan İmparatorluğu’ olmadığı!

İmparatorluğun 6 Milyon kilometrekareye hükmettiği!

Padişahların en kötüsünün Kanuni Sultan Süleyman olduğu!

İmparatorluğun çöküşünü Kanuni Sultan Süleyman’ın hazırladığını söylüyor!

Gülelim mi ağlayalım mı? İstanbul’da deniz yok dese daha komik olurdu ya neyse gelin biz cevaplarımıza geçelim.

***

Cevap 1. En iyi Osmanlı tarihini yazmış olarak kabul edilen Joseph von Hammer-Purgstall Osmanlı İmparatorluğu için şöyle der; Cihanın en büyük ve uzun ömürlü devletini kurmuş olan Osmanoğulları, millî ve İslami mefkûrelere bağlılıkları, siyasi istikrar ve içtimaî adaletleri sayesinde "Nizâm-ı âlem dâvasının en kudretli temsilcileri olmuşlardır!!!

Cevap 2. En kötü araştırmacı bile Osmanlı İmparatorluğunun 21 Milyon kilometrekareye hükmettiğini bilir. Hatta 24 Milyon kilometrekareye hükmettiğini yazan kaynaklar bile var. En az kilometrekareyi veren kaynak bile 19 Milyon kilometrekareye hükmettiğini yazar!!!

34. Osmanlı Sultanı olan Sultan Abdülhamid Han zamanın da bile (1876) İmparatorluğun 13 Milyon kilometrekareye hükmettiğini biliyoruz.

Cevap 3. Şark’ın (Doğu) Kanuni Garp’ın (Batı) Muhteşem dediği hatta bazı Avrupalı tarihçilerin Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşadığı XVI. Asra  ‘’Sultan Süleyman asrı’’ veya ‘’Türk asrı’’ dediği kaynaklarla sabittir. Böyle bir padişaha padişahların en kötüsü demek cahilliğinde ötesidir!!!

Cevap 4. Kanuni Sultan Süleyman 1566’da vefat etmiş, İmparatorluk ise 1922’de yerini Türkiye’ye bırakmıştır. Kanuni ne yapmış olabilir ki İmparatorluk ölümünden 356 yıl sonra çöksün! İmparatorluk Kanuniden 20 yıl sonra bile yıkılsa bunun sebebi Kanuniye bağlanamaz!!!

Cevap 5. Fatih Sultan Mehmed’in Müslüman olduğu yüzlerce kaynakla ispat edilir. Ör.  İslam devletlerine gönderilen Fetihnamelere gelen cevaplarda Allah Halifeliğini daim etsin diye cevaplar görülmektedir.

Kaynaklara göre Halife lll. MütevekkilYavuz’la İstanbul’a döndükten sonra, Ayasofya Cami’sinde yapılan bir merasimle hilafeti Osmanoğulları’na devretmiştir. Ama Yavuz Sultan Selim’in Halep’teki ilk Cuma Hutbesinde Halife ilan edildiği muhakkaktır.

Demek oluyor ki, Fatih halifelik unvanını Yavuz’dan daha önce kullanmaya (Verilmiş veya Layık görülmüş) başlamış.  (Fatih Yavuzun dedesidir.) "Halife-i Müslim"  Müslümanların Halifesine Hz. Muhammed’e inanmıyordu demek te cahilliğin ötesidir!

***

Celal Şengör’ün Osmanlının bir Cihan İmparatorluğu olmadığı, uygarlık oluşturamadığı, iddialarına dünyaca ünlü tarihçilerden birkaç örnek vereyim.

Ćiro Truhelka: Müslüman Türklere (Osmanoğulları)  ‘’vahşet’’ isnat edenler, onları kıskananlar ve çekemeyenlerdir. ‘’Bu milletin Balkanlar’da ve Avrupa’da vahşet göstermiş olduğu’’ iddiası, iftiraların en iğrencidir. Müslüman Türkler, Avrupa’ya mazbut bir din ve gayet mükemmel bir devlet teşkilatları ile gelmiş, yerleştikleri ülkeleri medenileştirmişlerdir!!!

Arnold Joseph Toynbee: Osmanlıların Yakın Doğu’da yerlerine geçen Avrupalı veya yerli hiçbir devlet, bu bölgeyi Osmanlılar kadar iyi idare edememişlerdir. Avrupa devletleri, Osmanlılardan aldıkları ülkeleri ancak zulümle yönetebilmişlerdir. Bütün tarih boyunca Orta Doğu’yu (Balkanlar ve Arap ülkeleri) yönetiminde birleştiren tek devlet, Osmanlı İmparatorluğu’dur. Buna ne Pers, ne Roma, ne Arap imparatorlukları muvaffak olamamışlardır!!!

Jean Sauvaget: İslam tarihi, Osmanlılar derecesinde güçlü ve istikrarlı bir siyasi yapıya şahit olmamıştır… Bilhassa XVI. ve VXII. Asırlar boyunca, Avrupa’nın en büyük, en geniş, en istikrarlı ve en muazzam mali kaynağa sahip devleti Osmanlı idi!!!

Joseph von Hammer-Purgstall: Osmanlı Hanedanı, birbiri ardından yetiştirdiği büyük ve dahi padişahlar sayesinde cihan hâkimiyeti mefkûresine en büyük hizmeti yapmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu bu gün (XIX. asır için) bile, Bizans’ın şevketinin doruğunda iken bulunduğu genişlikten daha büyük ülkeleri elinde tutmaktadır!!!

Yılmaz Öztuna: Kral Ferdinand için çalınan Macaristan Krallık tacı küçük Bali Bey tarafından, ele geçirilip bir Yeniçeri Sekbanbaşısının eliyle gerçek sahibi olan Macaristan Kralı Szapolyan’ın başına giydirilmiştir. Osmanlı protokolünde ancak sancakbeyi (Tümgeneral) derecesinde olan bir Yeniçeri generalinin Macaristan Kralı’na tac giydirmesi, Osmanlı-Türk tarihinin ‘’UNUTULAMAZ’’ hadiselerinden biri olarak tarihteki yerini almıştır!!!

Kalın sağlıcakla

Araştırmacı - Yazar

Ahmet Öztürk

[email protected]

Kaynaklar:

Hammer Büyük Osmanlı Tarihi

Yılmaz Öztuna Büyük Osmanlı Tarihi

İ.H. Danişmend Osmanlı Tarihi

Julian Raby, 1982, “A Sultan of Paradox

adminadmin