Sağlık
Giriş Tarihi : 24-06-2017 11:02   Güncelleme : 24-06-2017 11:02

Hamilelikte Güvenli Seyahat Için Bilinmesi Gerekenler

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Deniz ÜNYELİ gebelikte daha güvenli ve konforlu seyahat edebilmeniz için bilgilendirdi.

Hamilelikte Güvenli Seyahat Için Bilinmesi Gerekenler

GEBELİK SIRASINDA SEYEHAT EDİLEBİLİR Mİ ?

 Op.Dr  Özge Deniz Ünyeli gebelikle ilgili herhangi bir sorun ya da komplikasyon yoksa gebelik sırasında seyahat genellikle güvenli olmakla birlikte en ideal zaman , gebeliğin ikinci üç ayı olduğunu  söyledi. Çünkü ;gebeliğin ilk aylarındaki sabah bulantılarının azaldığı ve gebeliğin son haftalarında yasadığınız aşırı yorgunluk halinin  olmadığı bir dönemde seyahat etmek daha doğru olacaktır.

GEBELİKTE KARAYOLU İLE SEYAHAT

Dr Ünyeli gebelikte araba ; tren ya da otobüs yolculuğu genellikle güvenli kabul edilmektedir. Yine de birkaç önlem alarak seyahatinizi daha güvenli ve konforlu hale getirilebileceğini ve araba içinde mutlaka emniyet kemeri takılması gerektiğini  söyledi. Emniyet kemerinizi bağlarken karnınızın üstünden değil altından geçmesine ve kalçalarınız hizasında olmasına dikkat edilmesini ve hava yastıklarının çalıştığından emin olunmalıdır.

Otobüslerde  genellikle koridorlar dar ve tuvaletler küçüktür. Otobüs hareket halindeyken oturur pozisyonda kalmak daha güvenlidir.Eğer tuvalet ihtiyacınız varsa dengenizi korumak icin koltuklara ve demirlere sıkı tutunarak hareket edilmelidir.

Trenler genellikle hareket ve yürüyüş icin daha uygun odalara sahiptir.Tuvaletler genelde küçüktür. Trende de hareket ederken demirlere ve koltuk arkalarına sıkı tutunulmasını ifade etti.

Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum  Uzmanı  Op.Dr. Özge Deniz Ünyeli araba , otobüs ve tren yolculuklarında seyahat süreleri 5-6 saat civarında tutulmalıdır. Yolculuk sırasında kan dolaşımını sağlamak için gerinme hareketleri ve kısa yürüyüşler yapılmalıdır dedi.

HAVAYOLU İLE SEYAHAT

Dr Ünyeli ,gebelikte uçak yolculuğu genellikle güvenli kabul edilmektedir. Yine de birkaç önlem alarak seyahatinizi daha güvenli ve konforlu hale getirebiliriz.

Birçok havayolu şirketi gebe kadınlara 8 ay boyunca seyahat etmeye izin vermektedir.9. ayda seyahat etmek ise kendi doktorunuzdan aldığınız izin dahilinde olabilmektedir.

Yurtiçi seyahatlerde hamileler için kurallar aşağıdaki gibidir:

-28 haftalarını doldurmamış hamile yolculardan seyahat icin herhangi bir rapor istenmez.

Tek bebeğe hamile olan yolcular 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıklari ‘uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur.’ ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler.36. hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.

İki veya daha fazla bebeğe hamile yolcular ise 28. haftanın başından 31. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları ‘uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur’ ibaresi yer alan raporla seyahat edebilirler.32. Hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmez.

Doktor raporunun tarihi 7 günden eski olamaz.Raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı-soyadı , diploma numarası ve imzası olmalıdır.

Uçakta dikkat etmeniz gerekenler : Türbülanstan dolayı uçak sallanabileceğinden koridorda yürürken koltuk arkalarından destek almaya özen gösteriniz. Kalkmanıza ve tuvalete rahatça ulaşabilmenize , bacaklarınızı ve sırtınızı kolayca esnetebilmenize izin verebilecek koridor kenarı koltuklar tercih edebilirsiniz.Kompresyon çorapları giyerek de derin ve trombozu riskini azaltabilirsiniz.

Erken doğum riski ya da anne ile ilgili diğer risk faktörleri varsa (derin anemi , kardiyak hastalıklar , solunumsal problemler, aktif kanama , kemik kırıkları ) 32. haftadan sonra seyahatten kaçınılmalıdır.

 

DR ÜNYELİ SEYAHATİMİZİ DAHA KONFORLU HALE GETİREBİLMEK  İÇİN YAPILMASI GEREKENLER  BELİRTTİ; 

Pamuklu ,bol kıyafetler ve konforlu ayakkabılar giyelim.

En rahat yastığımızı seçelim.

Tuvalet ve esneme hareketleri icin sık sık molalar verelim.

Yanımızda ara öğünler bulunduralım.

Uzak mesafeye seyahat ediyorsak gebeliğe ait kayıtlarımızı yanımızda bulunduralım.

Emniyet kemerlerimizi bağlı tutalım.

 

 

 

adminadmin