Genel
Giriş Tarihi : 28-09-2018 09:47   Güncelleme : 28-09-2018 09:47

Hasan İleri: CHP Atatürkçülükten Uzaklaştı

​Araştırmacı Yazar Hasan İleri Akasyamhaber’e sosyal demokrasi ve CHP’nin akıbeti hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

 Hasan İleri: CHP Atatürkçülükten Uzaklaştı

SOSYAL DEMOKRASİ VE KEMALİZM BİRBİRİNE ZITTIR

Sosyal demokrasinin benimsediği yaklaşımlar ile Kemalizm’in yaklaşımları birbiriyle uyuşmamaktadır. Çok kısa olarak bu konuda bazı hususları belirtmeyi uygun buluyorum diyen Hasan ileri;

“Sosyal demokrasi ulusal egemenliğin aşılmasını ister. Kemalizm’de ise ulusal egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Kemalizm, ulusal egemenliğin aşılarak küreselleşmeyi bir RÜYA olarak görür.

Sosyal demokraside Cumhuriyetçilik şartı yoktur. Birçok sosyal demokrat ülkede KRAL vardır. Örneğin İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika gibi ülkelerde demokrasi ile beraber krallıklar vardır. Kemalizm’de böyle bir durum olamaz. Kemalizm’in birinci ilkesi cumhuriyetçiliktir.

Sosyal demokraside Milliyetçilik yoktur. Uluslaşma, sosyal demokraside yoktur. Sosyal demokrasi yöresellikle, evrenselliğin uyumlu olarak bütünleşmesini savunur.

Sosyal demokratlar Türkiye’nin Misak-ı Millisini tanımak zorunda değildir.

Sosyal demokrasi, Atatürk devrimlerini kabullenmek ve onlara uymak zorunda değildir.

Sosyal demokrat ülkelerde, bizde olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığı veya muadili bir kurum yoktur. Kilise, sosyal demokraside dini tebliğde özgürdür, tarikatlar serbesttir” diye belirtti.

CHP ATATÜRKÇÜLÜKTEN UZAKLAŞTI

Hasan İleri ayrıca CHP’nin sosyal demokrasiyi tüzüğüne soktuktan sonra Atatürkçülükten uzaklaştığını belirterek bu dönüşüm Kılıçdaroğlu döneminde tavan yapmıştır.

Atatürk döneminde 1925 yılında Bakanlar kurulu kararı ile sosyal demokrat partilerin men edilmesinden bile bihaber Atatürkçü bazı kişilerin bu partiye oy vermesi bir tarihi trajedi ve cehalet örneğidir diye de ekledi.

Sosyal Demokrat Fırkayı (Partiyi) 13 Mayıs 341(1925) tarihinde bir kararname ile YASAKLAYAN Atatürk'ün kurduğu CHP'nin ideolojisi, Sosyal Demokrasi değil kurucusu Atatürk'ün KEMALİZM adını verdiği 6 ilkeli ATATÜRKÇÜLÜKTÜR. Atatürkçülüğü önemsizleştirmeye, Sosyal Demokrasi ideolojisini CHP’nin ideolojisi yapmaya, Partinin Tüzüğüne, "CHP SOSYAL DEMOKRAT PARTİDİR" yazmaya, Kılıçdaroğlu dahil hiçbir CHP üyesinin HAKKI YOKTUR.

Sosyal Demokrat Partinin yasaklanmasına dair 13 MAYIS 1925 tarihli, altında Gazi Mustafa Kemal’in de imzası da olan Bakanlar Kurulu Kararında şöyle deniyor:

“Mevzuat ve hali hazır KANUNLARIMIZIN ESASINA AYKIRILIK ve memleketin emniyet ve asayişini ihlale cüret ve muzır maksatlar ve yasaklananların takibi gibi sebeplerden dolayı FESH EDİLEN herhangi bir FIRKANIN, tekrar aynı unvan ve maksat ile kurulup gelişmesi, memleket idare ve siyasetine ters olduğundan EVVELCE FESH OLUNMUŞ ve tekrar tesis ve ihyası için tesis edenler tarafından müracaat edilmiş SOSYAL DEMOKRAT FIRKA’NIN yeniden TEŞKİLİ MEN EDİLMİŞTİR (yasaklanmıştır).”

Röportaj: Tahir Çalgüner

adminadmin