Köşe Yazıları
Giriş Tarihi : 14-10-2017 08:59   Güncelleme : 14-10-2017 08:59

Hastalanmayı beklemeyin!

Millet olarak garip bir huyumuz var. Hastalanmadan ve ya başımıza bir şey gelmeden hiçbir şeye hiçbir hastalığa karşı tedbir almıyoruz. Sonrasında ise iş işten geçmiş oluyor zaten. Yemekleri bol bol tüketip obez olmadan zayıf kalma gibi bir çabamız da olmuyor maalesef. Hasılı kelam musibete uğramadan nasihat alamayanlardanız.

Hastalanmayı beklemeyin!

Gelin bu kış biraz farklı olsun. Soğukların yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde gripti, nezleydi, bronşitti, zatürreydi başımıza gelmeden vücut direncimizi arttıracak aktiviteler yapalım. Yapalım ki hem biz, hem ülkemiz, hem milletimiz daha sağlıklı bir yıl geçirebilelim. Bir kişinin hastalığı yüz kişiyi etkileyebilir çünkü. Neler mi yapalım?

Öncelikle fazla kilolarımızdan yeterli miktarda ve doğru gıdaları yiyerek kurtuluyoruz. Umarım böyle konuşmak kadar kolay olur.

Mevsiminde, doğal ve taze gıdaları tüketiyoruz.

Ertelediğimiz ufak tefek rahatsızlıklarımız için doktorumuzdan randevu alıp kontrollerimizi yaptırıyoruz.

Şimdi de sıra biraz araştırmaya geldi. Vücudumuzun yukarıda saydığımız hastalıklara karşı bağışıklığını artıracak doğal ve şifalı besinlerle takviye edilmesi gerekebilir. Özellikle her yıl birkaç kere hastalık geçiren biriyseniz. Ben aklıma gelenleri yazayım daha fazlasını araştırmak size kalsın.

  1. Bal: Bu yaratılış mucizesinin faydası görmeyen olduğunu sanmıyorum. Özellikle gerçek , doğal balların her türlü mikrop öldürücü ve vücut direncini arttırıcı etkisi bilim dünyasında yerini almıştır. Pek çok şekilde karışımlı tarifleri vardır, fakat hiç zamanınız yoksa sabahları kilonuza göre aç karnına 1-2 tatlı kaşığı yiyip öyle evden çıkın.
  2. Limon: Balla birlikte karıştırılabildiği gibi tek başına suyu sıkılarak veya doğranarak da tüketilebilir. Mide sorunu olanların ılık suyla veya balla karıştırması daha iyidir. Mikrop öldürücü özelliği vardır. Bunda da püf nokta ilaçlanmamış ve doğal limon olmasıdır. Daha olmazsa 10 dakika sirkeli suda bekletip bol suyla yıkanmalıdır.
  3. Zencefil: yüksek oranda vitamin ve mineral içeren bu gıdanın saymakla bitmeyen faydalarının yanında bağışıklığı güçlendirip gribal enfeksiyonlara karşı hem koruyucu hem tedavi edici olduğu kanıtlanmıştır. Tamamlayıcı tıp reçetelerinin vazgeçilmezlerindendir. Taze, kuru, toz halinde özellikle çay şeklinde tüketilebildiği gibi acı tadı dolayısıyla bal ve limonla karıştırılarak kullanılabilir.
  4. Zerdeçal: Hint safranı olarak da bilinen bu gıda tek başına çay şeklinde veya yukarıdaki üç gıda ile karıştırılarak tüketilebiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip enfeksiyonlara karşı koruduğu kanıtlanmıştır.
  5. Gerisi size kalmış…

Sağlığınız daim olsun…

Saadettin BAYÇELEBİ

 
adminadmin