Siyaset
Giriş Tarihi : 27-03-2017 14:07   Güncelleme : 27-03-2017 14:07

Hayırcıların Yalanları Ve Gerçekler

Türkiye’nin kaderini belirleyecek 16 Nisan halk oylamasına geri sayım sürerken, tamamen ideolojik ‘hayır’ kampanyası yürütenler yalanlarla kafa karıştırıyor. İşte Kemal Kılıçdaroğlu’nun dahi manipüle ettiği söz konusu maddelerin yalan ve gerçek halleri...

Hayırcıların Yalanları Ve Gerçekler

YALAN: HALK OYLAMASI İLE TÜRKİYE EYALETLERE BÖLÜNECEK.

Gerçek: Anayasa değişikliği teklifinin federal sistemle yani eyalet sistemiyle hiçbir ilgisi yok. Üniter yapının korunmasını esas alan Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde, mevcut yapı daha da güçlenecek. Partiler milletin en az yüzde 50'sinin oyunu alabilmek için kimseyi ötekileştiremeyecek. Bu durum çok farklı kitlelerin aynı Cumhurbaşkanı adayı etrafında buluşmasını sağlayacak.

YALAN: 17 NİSAN'DA SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLECEK.

Gerçek: Vatandaşlık Bakanlar Kurulu kararıyla verilir. Cumhurbaşkanlığı sistemi ya da Başbakanlık sistemi olup olmaması farketmez. Mevcut hükümet de isterse hemen vatandaşlık verebilir. Halk oylamasında böyle bir madde yok. Bu konu ile ilgili bir planlama da bulunmuyor.

YALAN: CUMHURBAŞKANINA YASAMA YETKİSİ VERİLİYOR.

Gerçek: Bu iddia tamamen asılsız. Yasama yetkisi tümüyle TBMM'ne ait. Cunhurbaşkanının yasama yani kanun-yasa yapma yetkisi yok.

YALAN: REJİM DEĞİŞECEK.

Gerçek: Cumhurbaşkanlığı sistemi bir rejim değişikliği değil, demokratik birçok ülkede uygulanan bir hükümet modelidir. Dolayısıyla Türkiye'de rejim değil, sistem değişikliği yaşanacak. Rejim demokratik cumhuriyet olarak kalmayı sürdürecek.

YALAN: DİKTATÖRLÜK GELİYOR, CUMHURBAŞKANI YARGILANAMAZ.

Gerçek: Hayır, tam aksine mevcut sistemde cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında yargılanamazken yeni düzenlemeyle attığı tüm adımların hesabını vermek zorunda kalacak. Cumhurbaşkanlığı Sistemi, cezai sorumluluğu da beraberinde getirecek. Mevcut sistemde cumhurbaşkanının Yüce Divan'a gönderilebilmesi için meclisin yüzde 75'inin oyu gerekirken, yeni sistemde

bu oran yüzde 66'ya düşüyor.

YALAN: YARGI YÜRÜTMENİN EMRİNE GİRECEK.

Gerçek: Hakim ve Savcılar Kurulu'nun çoğunluğunu TBMM atayacak.

YALAN: CUMHURBAŞKANI MECLİSİ FESHEDEBİLİR.

Gerçek: Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi yoktur. Sadece seçim yenileme kararı verebilir ki bu durumda kendi Cumhurbaşkanlığı da düşer.

YALAN: BÜTÇE VE EKONOMİ CUMHURBAŞKANINA BAĞLI OLACAK.

Gerçek: Cumhurbaşkanlığı bütçeyi hazırlayıp meclise gönderecek. Önce Bütçe Komisyonu, daha sonra ise Meclis Genel Kurulu'nun onayıyla bütçe uygulanır. Yani bütçenin uygulanması için meclisin onayı gerekiyor.

YALAN: YARGIDA FETÖ GİBİ VESAYET REJİMLERİ GÜÇLENECEK.

Gerçek: Hayır. Aksine vesayet rejimi ciddi anlamda güç kaybedecek. Yeni düzenlemeyle vesayet rejiminin en önemli araçlarından biri olan ve sivil denetime de kapalı olan askeri mahkemeler de kaldırılıyor.

YALAN: CUMHURBAŞKANI HER KONUDA KARARNAME ÇIKARABİLECEK.

Gerçek: Cumhurbaşkanının temel hak ve özgürlük konusunda kararname çıkarma yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanı, meclisin yaptığı kanunlarla açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramaz.

YALAN: CUMHURBAŞKANI VE BAKANLAR DENETLENEMEYECEK .

Gerçek: TBMM yürütme organını millet adına; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru önergesi ile denetleme yetkisini aynen devam ettirecek. Yani cumhurbaşkanı

ve bakanlar doğrudan meclis tarafından denetlenebilecek.

YALAN: CUMHURBAŞKANI ÖLÜRSE VEYA HERHANGİ BİR NEDENLE YERİ BOŞALIRSA YERİNE OĞLU GEÇECEK VE İSTEDİĞİ HER ŞEYİ YAPABİLECEK.

Gerçek: Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içerisinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır. Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı yardımcısı yerine vekalet eder ve yetkilerini kullanır.

YALAN: ÜLKEDE BÜTÜN YETKİLER TEK ADAMA VERİLECEK.

Gerçek: Cumhurbaşkanı'nın mevcut Başbakandan fazla yetkisi olmayacak. Çift başlılık engellenecek.

Neslihan Önder - Yenişafak

 

adminadmin