Fikir
Giriş Tarihi : 01-07-2018 11:18   Güncelleme : 01-07-2018 11:18

Hazine Kâşifi Fuat Sezgin Aramızdan Ayrıldı

Ömrünü İslam bilim tarihine vakfeden, Yitik Hazinenin Kâşifi kıymetli hocamız Prof. Dr. Fuat Sezgin dar-ı bekaya irtihal ederken arkasında bu çağın en etkili gayret ve samimiyet örneğini miras bıraktı.

Hazine Kâşifi Fuat Sezgin Aramızdan Ayrıldı

Zihinlerin istimlak edilmesinin önünde durmuştu. Sadece konuşarak değil, çalışarak, üreterek ve mücadele ederek kuruyan kökleri yeşertmek için elle tutulur, gözle görülür işler yaparak medeniyetin kadim hafızasını ihya etmişti...

İSLAM BİLİM TARİHİ MÜZESİ’Nİ KURDU

İslam Bilimler Tarihi açısından dünyada tek olma özelliğine sahip 45 bin cilt kitabın bulunduğu ve İslam kültür çevresinde yetişen bilim insanlarının buluşlarının sekiz yüzden fazla örneğinin sergilendiği İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Frankfurt'ta kurdu.

YİTİK HAZİNENİN KÂŞİFİ FUAT SEZGİN KİMDİR

1924’te Bitlis’te dünyaya geldi. Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te İstanbul’a geldi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1951’de doktorasını tamamladı. Fuat Sezgin Hoca, 1954 yılında daha 30 yaşındayken “Buhari’nin Kaynakları” adlı doktora teziyle o dönemde yaygın görüşün aksine Buhari’nin sözlü kaynaklara değil, “yazılı kaynaklara dayandırdığı” tezini ortaya attı ve bunu kanıtladı. Yazılı kaynakların 7. yüzyıla kadar dayandığını ispatladı. Bu çalışmasıyla Batılı oryantalist çevrelerde büyük bir tartışma başlattı.

Tartışma yıllar içinde Türkiye’ye taşınınca Fuat Sezgin Hoca, 1960 cuntasının askeri yönetimi tarafından, 1961 yılında “Zararlı Profesör” safsatasıyla üniversiteden atıldı. Yanında birkaç kitabı ve belgeleriyle Almanya’ya kaçmak zorunda kaldı.

 

    Alman şarkiyatçı Helmut Ritter'in öğrencisi olan Sezgin, Ritter’in tavsiyesi üzerine İslam bilimlerine yöneldi.

    1954’te “Buhari’nin Kaynakları” isimli çalışmasıyla doçent oldu.

    1956’da “Buhari'nin Kaynakları Hakkında Araştırmalar” adındaki takdim tezini yayımladı.

    1960’ta askeri darbe hükümeti tarafından hazırlanan ve 147 akademisyenin üniversitelerden men edildiği listede kendi adının da bulunması üzerine Türkiye'den ayrıldı.

    1965’te ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi’ne sundu ve bir yıl sonra profesör unvanını kazandı.

    1967’de insanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi'nin ilk cildini, tamamladı.

    Kendisi gibi Şarkiyatçı olan Ursula Sezgin ile evlendi ve 1970’te kızı Hilal dünyaya geldi.

    2008'de açılan ve yaklaşık 700 eserin olduğu “İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi”, İstanbul Gülhane Parkı içerisindeki binada hizmet vermeye başladı.

    Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu.

    İstanbul Üniversitesi ve birçok üniversite tarafından Sezgin’e fahri doktora unvanı verildi.

    Uluslararası çeşitli akademilerin üyesi de olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, hayatı boyunca çok sayıda önemli ödül ve nişana layık görüldü.

    Prof. Dr. Fuat Sezgin 94 yaşında vefat etti.

Diriliş Postası

adminadmin