Siyaset
Giriş Tarihi : 22-04-2018 14:41   Güncelleme : 22-04-2018 14:58

Hazine’den para alabilmek için CHP’den 15 vekil İYİ Parti’ye geçti!

CHP'den 15 milletvekili partilerinden istifa ederek İyi Partiye geçti.

Hazine’den para alabilmek için CHP’den 15 vekil İYİ Parti’ye geçti!

25 vekilin İYİ Partinin seçime sokulamayacağı gerekçesiyle İYİ Partiye geçtiklerini belirttilerse de gerçek hiç de göründüğü gibi değil.

GÜNEŞ MOTEL TAKTİĞİ

Çünkü asıl gerçek İYİ Parti’nin TBMM’de gurup kurarak hazineden seçim yardımı alabilmesini sağlayabilmek.

Normal şartlar altında CHP’den MHP’den ayrılanların oluşturduğu İYİ Parti’ye geçişin mümkün olmaması gerekirken sırf Hazine yardımına göz dikmek için gerçekleştirilen bu transfer bize ANAP dönemindeki Güneş Motel olayını hatırlattı.

Bu transfer kulislerde de “Ortada para işi olmazsa başka hiçbir sebep CHP’den 15 solcu vekili bir sağcı partiye geçmesini sağlayamaz. Yoksa Erdoğan’ı indiremeyeceklerini onlar da inanıyorlar. Tekrar seçilemeyeceklerini bildikleri için giderayak ne toplayabilirsek o kardır düşüncesiyle hareket ediyorlar” diye yorumlanıyor.

Bu transfer ile İYİ Parti hazinden 40 Trilyon TL para yardımı alacak. CHP Milletvekillerinin İYİ Partiye geçmesiyle Cumhurbaşkanlığıa adaylığını koyacak olan Meral Akşener'in 100 Bin imza toplamasına ve 130 Bin TL para yatırmasına da gerek kalmıyor. 

 GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR

Güneş Motel Olayı, CHP lideri Bülent Ecevit'in zayıf haldeki 2. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi'nden (AP) istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmeler (Aralık 1977).

Adını toplantıların yapıldığı İstanbul, Florya'daki Güneş Motel'den almıştır.

 

Yerel seçimler sonrası CHP, AP'den istifa edenlerle temasa başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasında CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Motellerde yapıldı.

Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti.

Konya Milletvekili Orhan Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi.

CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki 2. MC Hükümeti devrildi.

12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı.

Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı.

Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.

adminadmin