Sağlık
Giriş Tarihi : 14-11-2019 12:45   Güncelleme : 14-11-2019 12:45

Hem diyabetten hem de kilolarınızdan aynı anda kurtulabilirsiniz!

Hem diyabetten hem de kilolarınızdan aynı anda kurtulabilirsiniz!

Diyabet tedavisinde her geçen gün yeni ve etkili ilaçların kullanıldığına dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, “Tedavide kullanılan bazı ilaçlar bir yandan pankreastan insülin salgısını artırırken, diğer yandan iştah azalmasına yol açar. Böylece hasta için hem kilo vermek kolaylaşır hem de vücuttaki kan şekerinin düzenlenmesi sağlanmış olur” dedi.

Diyabet hastalığında yeni tedavi seçenekleri sadece insülin kullanımı konusunda değil, kilo dengesinin sağlanması, kalp ve böbrek hastalıklarından korunma açısından da hastalara önemli avantajlar sağlıyor. VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, tip 2 diyabet hastalığının tedavisinin, sadece insülinin kullanıldığı tip 1 diyabetin aksine hastadan hastaya değişen bir çeşitlilik gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca, bu çeşitliliğin nedenlerinin ardında tip 2 diyabet tedavisinde hastalığın süresi, yaş, eşlik eden diğer hastalıklar, hastanın beslenme ve yaşam tarzı, genetik özelliklerine bağlı olarak oldukça çeşitlilik göstermesi olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Atmaca, “Hastaların bir kısmında sadece uygun yaşam tarzı ile kan şekerinde düzelme sağlanmaktadır. Bazı hastalarda sağlıklı yaşam tarzı yeterli olmayıp zamanla değişen sayıda ve dozlarda şeker ilaçlarının kullanılması gerekir. Bazı hastalarda ise tedaviye insülin eklenmektedir” diye konuştu.

Diyabette en etkili tedavi yöntemi

Günümüzde yeni ilaçların keşfine rağmen insülin tedavisinin tip 1 diyabetli tüm hastaların ve tip 2 diyabetli bazı hastalar için hala vazgeçilmez bir seçenek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atmaca, şu tespitlerde bulundu: “Diyabetin tedavisinde her geçen gün yeni ve etkili ilaçlar kullanıma sunulmaktadır. Bir grup ilaç (GLP-1 agonistleri) bir taraftan pankreastan insülin salgısını artırırken, diğer taraftan iştah azalması sağlanarak hem kilo verilmesi kolaylaşır hem de vücuttaki kan şekeri düzene girer. Diğer bir grup ilaç (SGLT-2 inhibitörleri) ise böbrek üzerinden etki ederek kan şekeri ve kilo kaybını sağlamaktadır. Ayrıca her iki grup ilacın kalp ve böbrek üzerinde koruyucu etkisi olduğu da kanıtlanmıştır.”

Diyabet konusunda dünyanın en gelişmiş ülkelerinde uygulanan tedavi seçeneklerinin ülkemizde de bulunduğuna değinen Prof. Dr. Atmaca, “Bu ilaçlar sayesinde uygun hastalarda insülin tedavisinin kesilmesi sağlanmaktadır” dedi. Prof. Dr. Atmaca, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanlarınca hastaların değerlendirilmesi sonrasında hangi hastalara hangi ilacın başlanacağı, insülin kullanan hastaların hangisinde insülin dozlarının nasıl ayarlanacağı ve kullanılan insülinin azaltılıp azaltılmayacağı veya ilacın kesilip kesilmeyeceğinin değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.

adminadmin