Sağlık
Giriş Tarihi : 15-11-2017 15:40   Güncelleme : 15-11-2017 15:40

Hematolojik Maligniteli Hastalarda Grip Ve Zatürre Aşısı

​VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nden Yrd.Doç.Dr. Utku Kavruk,“Günümüzde lösemi, lenfoma ve miyelom gibi hematolojik kanserlerin tanı ve tedavisindeki akıllı ilaçlar, kök hücre ve kemik iliği nakli gibi gelişmeler ile hastaların yaşam süresi uzamıştır ve hastane dışında aktif yaşantılarını sürdürebilmektirler. “dedi.

Hematolojik Maligniteli Hastalarda Grip Ve Zatürre Aşısı

Yrd.Doç.Dr. Utku Kavruk,“Ancak lösemi, lenfoma ve miyelom hastalığının kendisinden ve tedavilerinde kullanılan ilaçlardan dolayı bağışıklık sistemleri normal insanlara göre daha zayıftır. Bu nedenle viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla karşılaştıklarında ağır hatta ölümcül olabilecek sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Başta zatürre (pnömoni) olmak üzere çok sayıda enfeksiyona yakalanma olasılıkları yüksektir. Günümüzde her yıla özel olarak grip aşısı hazırlanmaktadır. Grip viral bir enfeksiyon olup şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kronik akciğer hastalığı olan hastalara ek olarak özellikle lösemi, lenfoma ve miyelom hastalarında ağır pnömonilere  yol açabilmektedir. Hastaların,her yıl Eylül-Ekim aylarında takip eden hekimlerinin onayı ile grip aşışı yaptırmaları tavsiye edilmektedir. “diye konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Utku Kavruk pnömoniye ile ilgili, “Pnömoniye yol açabilen diğer bir etken de pnömokok  adı verilen bir bakteridir. Buna karşı geliştirilmiş aşılar da mevcuttur. Lösemi, lenfoma ve miyelom hastalarının hekimlerine danışarak onların uygun bulacağı bir takvime uymak sureti ile pnömokok aşısı yaptırmaları önerilir.Yukarıda verilen bilgiler ışığında siz değerli misafirlerimizi gerekli aşıları yaptırmak üzere VM Medikal Park Samsun Hastanesi Hematoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları kliniklerine davet ediyoruz. Hep beraber sağlıklı günlere.“şeklinde açıklamasına son verdi.

 

adminadmin