Sağlık
Giriş Tarihi : 22-11-2018 21:57   Güncelleme : 22-11-2018 22:01

Hiperaktivite Nedir Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir

Hiperaktivite çocuklarda görülen dürtüsel bir bozukluktur. Çocuk sürekli hareket halinde olmak ve içerisindeki enerjiyi dışarıya atmak istemektedir.

Hiperaktivite Nedir Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir

Günümüzde sıklıkla anne babaların, çocukları için hiperaktivite, hiperaktif dediğini duymaktayız. Fakat bu durum dürtüsel bir bozukluk olmakla birlikte yalnızca klinik tanısı konduktan sonra isimlendirilmelidir.

Hiperaktivite tanısı konmuş çocuklar sıklıkla eleştiri mağduru olabilirler veya psikolojik, sözel şiddete maruz kalabilirler. Bu tarz olumsuz durumların yaşanmaması için ailelerin bu konuda bilinçli olması ve çocuğun gelişiminde pay alan diğer kişilerin de bilgilendirilmesi gerekir. Öğretmen, yakın akraba, dadı vb. kişilerin çocuğa olumlu yaklaşması ve bu sürede destek olması çok önemlidir. hiperaktif olan çocukta bir takım belirtiler görmek mümkündür. Bu belirtiler sizleri aydınlatmak adına aşağıda maddeler halinde sunulmuştur.

Hiperaktivite Belirtileri

Hiperaktif olan çocuklarda görülen belirtiler,

  • Kurallara uymak istememe. Hiperaktivite belirtisi olan çocuklar kurallara uymakta güçlük çekerler.
  • Çocukta aşırı hareketliliğin yanında aynı zamanda dikkatsizlikte gözlenir. Bu durum da hiperaktivite belirtisidir.
  • Sabit duramama durumu. Çocuk sabit bir alanda veya oturduğu yerde duramaz, herhangi bir bekleme sırasında sürekli hareket halindedir.
  • Çabuk sıkılma. Çocuk meşgul olduğu işlerden çok kolay sıkılabilir. Bir anda bir işten diğer işe geçme durumu sergileyebilir.
  • Çocukta konuşulan kişinin sözünü kesme davranışı gözlenebilir.
  • Rahatsız edici davranışlar sergileme. Hiperaktivite olan çocukta sık sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuk çevresindeki kişileri rahatsız edebilir ve işinden alı koyabilir.
  • Düşünmeden hareket etme, dürtüsellik. Hiperaktivite çocuk zaten dürtülerini kolay kolay kontrol edemez. Dürtüsellik etkisi ile birlikte aklına geleni hemen yapmak ister, tehlikeyi sezemez ve sonuçlarını düşünmeden davranışlar sergileyebilir.
  • Hiperaktivite olan çocukta saldırgan ve uyumsuz davranışlar gözlenebilir.

Hiperaktivite Tedavisi

Hiperaktivite tanısı konmuş olan çocuk için destek ve planlama programları hazırlanmalıdır. Bu süre içerisinde çocuğa en büyük desteği aile vermektedir. Ailenin çocuğu eleştirmemesi, aşağılamaması, bağırarak kızmaması gerekir. Bu durumlar çocukta daha fazla kızgınlığa ve saldırganlığa neden olacaktır. Bunun yerine aile sakin bir şekilde çocuk için en uygun olan planlama programını yapmalıdır. Örneğin ders saati, oyun saati, yemek saati, sinema saati vb. bir program ile çocuk yavaş yavaş o programa empoze edilmelidir. Çocuktan hemen program dâhilinde planlı bir şekilde hareket etmesi de beklenmemelidir. Bu noktada ailelerin sabırlı ve sakin olması gerekir. Çocuk zaman içerisinde kendisi için hazırlanmış olan bu plana uyum gösterecek ve ailesi ile daha kaliteli zaman geçirdiğinin farkına varacaktır.

Hiperaktivite tedavisi için aynı zamanda çocuk ruh sağlığı uzmanlarının da yapmış olduğu çeşitli faaliyetler, ölçekler ve testler de bulunmaktadır. Aileler bu konuda uzmanlardan destek alarak bu dürtüsel bozukluğun üstesinden gelmeye çalışabilirler. Bu konuda kesinlikle uzman Psikologlardan tavsiye alınmalı ve dinlenmelidir.

adminadmin