Sağlık
Giriş Tarihi : 24-12-2019 10:54   Güncelleme : 24-12-2019 10:54

Hirsutizm nedir!

Hirsutizm yani aşırı tüylenme hastalığı birçok kadının korkulu rüyasıdır. Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Esra Tutal, hastaları depresyona sürükleyen hirsutizmin neden meydana geldiğini anlattı, tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Hirsutizm nedir!

Hirsutizmin kadınlarda, yüz, göğüs, göbek çevresi, uyluk gibi bölgelerde siyah ve sert kıllarda aşırı artışla ortaya çıktığını belirten Uzm. Dr. Esra Tutal, “Bu durum kanda androjenler olarak adlandırılan erkeklik hormonlarının (en fazla da testosteron) artışına bağlıdır. Bazı durumlarda tüylenmeye ek olarak seste kalınlaşma, aşırı sivilcelenme, göğüslerde küçülme gibi belirtiler de eklenebilir ve bu durum virilizasyon olarak adlandırılır” dedi.

BAŞKA HASTALIKLARDAN KAYNAKLANABİLİR

Uzm. Dr. Tutal, polikistik over sendromunun, hirsutizmin en sık nedenlerinden biri olduğunu kaydetti. Genelde sorunun ergenlikle beraber başladığını kaydeden Dr. Tutal hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Kan hormon düzeyleri dengesizdir. Adetlerde düzensizlik, kilo artışı, insülin direnci ve yumurtalık kistleri ile karakterizdir. Bunun dışında Cushing sendromu gibi bazı böbreküstü bezi hastalıklarında ve bazı yumurtalık tümörlerinde de tüylenme artışı olabilir.”

ÖNCE HORMONAL BOZUKLUK TEDAVİ EDİLMELİ

Aşırı kıllanmanın tedavisine değinen Uzm. Dr. Esra Tutal sözlerini şöyle sürdürdü: “Hirsutizm, kişide stres oluşturur hatta bazen depresyona kadar ilerleyebilir. Bunlar olmasa bile altta yatan hormonal dengesizliğin tedavi edilmesi gereklidir. Tanı düzenli adet olan hastalarda adetin 2 veya 5. günleri arasında hormon düzeylerine bakılarak ve ultrasonografi ile yumurtalıklar incelenerek konulur. Tedavi altta yatan hastalığa göre belirlenir. Kilolu hastalarda kilo verilmesi önemlidir. Tedavi en erken 6 ay sonra etki etmeye başlar ve ortalama 2-3 yıl uygulanır. Tedaviye 6 ay sonra lazer epilasyon gibi yöntemler eklenmelidir. Hormonal tedavi uygulanmadan lazer yapılması durumunda başarı şansı düşüktür.”

adminadmin