Genel
Giriş Tarihi : 20-11-2018 10:05   Güncelleme : 20-11-2018 10:05

Hız limitlerini artırmayınız!

Hız limitlerini artırmayınız!

Karayolu Trafik ve yol güvenliği Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, Türkiye de yılda 7 Bin 500 kişinin trafik kazalarında öldüğünü 300 bin kişide yaralandığını ve yüzde 10 ömür boyu sakat kaldığını belirterek otoyollarda hız limiti arttırmanın korkunç sonuçlara sebebiyet vereceğini kaydetti.

Memiş şöyle devam etti,

“Türkiye de her 7 kişiden bir kişi kendisinden veya ailesinden trafik mağdurudur. Hızın tek başına toplam ölümlere oranı % 47 dir.

Sürücü kalitesinin ortalamanın altında olduğu ülkemizde hızında daha çok artırılması var olan korkunç ölüm sayılarını Türkiye ye daha çok yaşatacaktır.

Otoyollarda hız limitleri otomobillerde 120+12=132 km/h dir. Ancak her sürücü ortalama kendine göre bir hızda üstüne koymaktadır. Yani bu hız 140-150km/h arasında seyir etmektedir. Diğer yönden Otobanların kanunen sol ve sağ yan tarafları korunaklı ve kapalı olması gerekirken, Türkiye de otobanların her yanı açıktır. İnsanda, evcil hayvanı da ve yabani hayvanda girmektedir.

Otobanlarda sürücüler bugün için yolcu ve yük taşımacılığının toplamda ¼ ü buradan yapmaktadır. Bu rakamlar Türkiye ulaşımında çok önemli bir kazanımdır. Ancak taşımacılıkta siyaset ve ticaretten önce can ve mal güven aralığı birinci derecede üstün tutulmalıdır.

Tüm teknik verilere ve testlere göre ortalama hız % 5 artığında, tüm ölümlerde 4 kat yani % 20 artmaktadır. Çarpma ve çarpışma hallerinde hızın 100 km/h olduğu bir yolda ölümde mutlak %100 olmaktadır.

Otobanlarda hız sınırlarının artırılmasında hızın 130 km/h nin de daha çok üstüne çıkması bu çarpma ve çarpışmada kim hayatta kalacaktır. Bu söylemlerin çıkması bile birçok hız tutkunu magandanın can almasına sebebiyet verecektir. Altın madenini nasıl gramla tartıyorsak ülkemizin can güvenliğinin korunması içinde hızında yüzlerce defa tartılması test edilmesi gerekir. Can güvenliğinde siyaset veya bilgisizlik olmaz. Bu söylemlere Sn EGM ve KGM Yetkililerinin karşı çıkmaması da üzücüdür.

Ayrıca; Türkiye de denetim çok az personel ile yapılmaktadır. Her ilde toplam araç sayımızın 1/000 kadar trafik personeli olmalıdır. Eskort hizmetleri trafikten sayılmamalıdır.

Sn Bakanın bürokrasi ve siyaset değil, birde bu alanda tarafsız ve uzman  olan STK olarak bizleri de dinlemesini talep etmekteyiz.

adminadmin