Gündem
Giriş Tarihi : 05-04-2014 13:57   Güncelleme : 05-04-2014 13:57

HÂLÂ SUÇ İŞLİYORLAR!

Oluşturulan havanın aksine başörtüsü yasağı yönetmeliklerde devam ediyor Başörtülü kızlarımızın eğitim hakkı birilerinin keyfine terk edilmiş durumda... Eğitim bir-sen bu çarpıklığı ortadan kaldırmak için, girişimde bulundu...

HÂLÂ SUÇ İŞLİYORLAR!
Başörtüsü probleminin çözüldüğü kanısı oluşturulan Türkiye’de ortaokul ve lise gibi eğitim kurumlarında başörtüsü hâlâ yasak. Ortaokullar ve liselerde başörtüsü yasağının devam etmesine rağmen bu konu hiç gündeme getirilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’in 4. maddesinde yer alan “başı açık” ibaresi ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki “başı açık derse girmemeyi” disiplin suçu sayan hükümler hâlâ yerinde duruyor.
 
Yönetmeliğe Göre Başörtülü Öğrenciler Disiplinlik
 
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde, MEB’e bağlı okullardaki öğrencilerin “Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik”e aykırı davranmasının disiplin cezasını gerektirdiği belirtiliyor. Bu yönetmeliğe göre başörtülü olarak okula giren öğrenciler her gün suç işliyor. Çünkü yönetmeliklerde başörtülü olarak derse girmek, disiplin cezası gerektiriyor. Bu ‘suç’ şimdilik  görmezden geliniyor. Hükümler kaldırılmadığı için, aksi bir durumda öğrenciler yasakla yeniden başbaşa kalacak.
 
Eğitim Bir-Sen bakanlığa başvurdu
 
İlk ve ortaokullar ile lisede başörtüsü yasağının devam etmesi hususunda Eğitim Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, öğrencilerin, başörtülü derslere katılmasını disiplin suçu sayan hükümlerin yönetmelikten çıkarılmasını talep etti.
 
HABER MERKEZİ
 
İlk ve ortaokullar ile lisede başörtüsü yasağının devam etmesi hususunda Eğitim Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) başvurarak, ilköğretim ve liselerde okuyan öğrencilerin, başörtülü derslere katılmasını disiplin suçu sayan hükümlerin yönetmelikten çıkarılmasını talep etti.
 
Yeni Yasaya Göre Suç
 
Eğitim Bir Sen kamuoyunda “Demokratikleşme Paketi” olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, 13 Nisan’da yürürlüğe girmesinin ardından, başörtüsü konusunda Bakanlığa başvurdu. Başvuruda, “Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi”ne dair kanunla, Türk Ceza Kanunu’nun 115 ve 122. maddelerinde değişiklik yapıldığı anımsatıldı. Değişikliklerle, “dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin veya dini ibadet veya ayinlerin bireysel ya da toplu olarak yapılmasının, cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla engellenmesi” ile “dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret nedeniyle bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasının engellenmesi”nin suç sayıldığı belirtildi. Başvuruda değişikliklerle, kanun koyucunun dini inancın, bu inancın gerektirdiği ibadet ve davranış biçimlerinin her ne suretle olursa olsun engellenmesini, din, vicdan ve inanç özgürlüğü bağlamında temel hak ve hürriyetlerin kullanılmasının engellenmesi olarak gördüğü ve ceza kanununda suç olarak kabul ettiği, böylece vatandaşların dini inanç ve inanışlarının gereğini, kamusal alanda da herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın serbestçe yerine  getirebilmesinin öngörüldüğü belirtildi.
 
Yasak Hukuka Aykırı
 
İlköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde, MEB’e bağlı okullardaki öğrencilerin “Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmeliğe” aykırı davranmasının disiplin cezasını gerektirdiğinin hatırlatıldığı başvuruda, Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla vatandaşların dini inanç ve inanışlarının gereğini yerine getirmesinin her ne suretle olursa olsun engellenmesinin suç teşkil ettiği dikkate alındığında, söz konusu yönetmelik hükümlerinin kanuna ve hukuka aykırı hale geldiğine şüphe olmadığı ifade edildi. Başvuruda ayrıca, 6529 sayılı Kanun hükümlerinin gözetilerek, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’in 4. maddesinde yer alan “başı açık” ibaresi ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki “başı açık derse girmemeyi” disiplin suçu sayan hükümlerin çıkartılması talep edildi.

MİLLİ GAZETE
adminadmin